جوان آنلاین: یکی از اقدامات تعیینکننده دولت سیزدهم، اولویتبندی راهبردی تکمیل پروژههای ناتمام حوزه انرژی دولتهای گذشته و همزمان راهاندازی کلان پروژههای جدید و بلندپروازانه برای ارتقای بیشتر زیرساختها و قابلیتهای انرژی کشور بوده است. هدف این رویکرد دوگانه نه تنها بهینهسازی استفاده از سرمایهگذاریهای موجود از طریق تکمیل پروژههای متوقف شده، بلکه پیشبرد بخش انرژی با ابتکارات نوآورانه و متحولکننده است که باعث رشد بلندمدت اقتصادی و امنیت انرژی میشود. بخش انرژی نقشی حیاتی در تضمین ثبات اقتصادی و رشد کشورها ایفا میکند. ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان، پیوسته در تلاش است پروژههای انرژی خود را گسترش دهد تا نیازهای روزافزون جمعیت خود را برآورده و برای اقتصاد خود درآمد ایجاد کند. در همین رابطه دولت سیزدهم نه تنها در حوزه دیپلماسی انرژی بسیار فعالانه و مثبت عمل کرد، بلکه در زمینه توسعه پروژههای داخلی صنعت نفت و گاز و همچنین جبران کسریهای مالی پروژههای گذشته و به سرانجام رساندن آنها در ۳۳ ماه گذشته، اقدامات راهبردی برای تکمیل این طرحهای نیمهتمام حوزه انرژی که از دولتهای گذشته باقی مانده بود، انجام داده است.
دولت شهید رئیسی علاوه بر تکمیل پروژههای ناتمام گذشته، در حوزه انرژی نیز در حال پیشروی در پروژههای بزرگ جدید و مهم استراتژیک است، از همین رو مجموعه جامعی از ابرپروژههای مهم و استراتژیک حوزه انرژی نظیر پتروپالایشگاهها و همچنین تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز و توسعه میادین مشترک نفت و گاز کشور به ارزش مجموع ۵۰میلیارد دلار، در دولت شهید رئیسی آغاز شد که تعداد این پروژههای راهبردی نیز ۵۰ طرح و ابرپروژه مهم کشور بوده است.
امضای یکی از بزرگترین قراردادهای توسعه میادین نفتی کشور با سرمایهگذاری مستقیم داخلی یکی از مهمترین موارد در حوزه صنعت نفت کشور بوده است که در دولت شهید رئیسی به سرانجام رسید و نقطه عطف مهمی در استراتژی دولت است. سرمایهگذاری ۵/۱۱ میلیارد دلاری یک کنسرسیوم بانکی برای توسعه مشترک میدان نفتی آزادگان با امکان تولید روزانه ۵۵۰هزار بشکه نفتخام نه تنها موجب افزایش تولید نفتخام کشور خواهد شد بلکه بهکارگیری و هدایت اعتبارات بانکی به سمت بالادست صنعت نفت و گاز، موجب هدایت اعتبار به سمت تولید خواهد شد که مسیر توسعه غیربودجهای و با حاکمیت ریالی و توان داخلی را فراهم خواهد کرد.
این راهبرد تکمیل و آغاز موفقیتآمیز که از سوی دولت سیزدهم اتخاذ شد، تحولی جامع در بخش انرژی کشور ایجاد میکند. دولت با استفاده مؤثر از سرمایه و منابع سرمایهگذاریشده در پروژههای موجود و قبلاً ناتمام و با راهاندازی راهبردی پروژههای بزرگ و چندوجهی جدید، پایهای قوی برای توسعه انرژی پایدار در کشور ایجاد کرده است. همچنین اجرای موفقیتآمیز پروژههای راهبردی انرژی بر امنیت انرژی و خودکفایی ایران نیز تأثیر مثبت خواهد داشت. با تنوع بخشیدن به منابع انرژی و افزایش ظرفیت تولید، کشور برای تأمین نیازهای انرژی داخلی و کاهش وابستگی به واردات خارجی مجهزتر میشود. این موضوع نه تنها امنیت انرژی ایران را افزایش میدهد، بلکه به ثبات و رشد اقتصادی کلی آن نیز کمک میکند.
رویکرد راهبردی دولت شهید رئیسی در ۳۳ ماه گذشته
حسین حیدریان، کارشناس ارشد انرژی در رابطه با رویکرد راهبردی دولت شهید رئیسی در ۳۳ ماه گذشته در بخش انرژی گفت: اقدامات راهبردی دولت سیزدهم ایران در بخش انرژی در تکمیل پروژههای نیمهتمام و شروع کلانپروژههای جدید موفق بوده است. تکمیل و عملیاتیشدن بیش از ۱۳۲ پروژه بزرگ در بخش انرژی به همراه آغاز به کار ۵۰ پروژه راهبردی، دستاورد قابل توجهی برای صنعت انرژی و اقتصاد ایران است که در دولت شهید رئیسی به سرانجام رسید.
وی ادامه داد: از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون بیش از ۱۳۲ پروژه بزرگ در حوزه انرژی به ارزش ۵/۲۸ میلیارد دلار تکمیل و به بهرهبرداری رسیده است. این پروژهها نه تنها به تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز کمک بسیاری کرده، بلکه رشد تولید نفت و گاز را به همراه داشته است که در نتیجه این سرمایهگذاریهای موفقیتآمیز و تکمیل پروژههای نیمهتمام، نه تنها به رشد دو رقمی بخش نفت و گاز کمک بزرگی شد، بلکه در زمینه رشد کلی اقتصاد ایران به خصوص در سال آخر دولت شهید رئیسی نیز کمک زیادی کرد و در نهایت در آخرین سال دولت سیزدهم، رشد اقتصادی ۶ درصدی را تجربه کردیم. همچنین به غیر از تکمیل پروژههای ناتمام، دولت اجرای ۵۰ طرح راهبردی انرژی از جمله احداث پالایشگاههای پتروشیمی، تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی و توسعه بالادستی صنعت نفت و گاز را آغاز کرده است. انتظار میرود این پروژهها با ارزش تخمینی ۵۰میلیارد دلار جایگاه ایران را به عنوان بازیگری کلیدی در بخش انرژی تقویت کنند.
حیدریان، کارشناس انرژی پیرامون پیشرفت صورتگرفته در حوزه انرژی کشور و تجارت انرژی ایران در دولت شهید رئیسی نسبت به زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم اظهار کرد: رویکرد راهبردی دولت سیزدهم در تکمیل پروژههای نیمهتمام و آغاز پروژههای بزرگ جدید در حوزه انرژی از جهات مختلف برای ایران مفید بوده است. این رویکرد نه تنها زیرساختهای انرژی کشور را تقویت کرده بلکه رشد اقتصادی را افزایش داده و توسعه کلی کشور را نیز تقویت کرده است. ایران اکنون نسبت به ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم در حوزه انرژی بسیار پیشرفت داشته است و بخش مهمی از درآمدهای ارزی و رشد اقتصادی کشور به توسعه رخداده در بخش نفت و گاز برمیگردد که بسیار مثبت و مهم بوده است، از همین رو باید به سمت تداوم این روند در دولت بعد از دولت شهید رئیسی نیز بپردازیم. این کارشناس ارشد انرژی ادامه داد: بررسی عملکرد دولت شهید رئیسی در زمینه انرژی نشان میدهد سیاستگذاریهای صحیحی صورت گرفته و با دقت پیگیری شده است. شاخصه اصلی شهید رئیسی این بود که اصرار داشت از هر فرصتی برای پیشرفت بهره ببریم. در دولت سیزدهم خنثیسازی تحریمها با اتکا بر توان داخلی در دستور کار داشت. در این راستا از سیاستگذاریهایی همچون افزایش تعاملات با کشورهای همسایه و تبدیل مناقشات به مذاکرات به خوبی بهره بردیم. عملکرد دولت شهید رئیسی در حوزه انرژی به خوبی نشان داد در شرایط تحریم نیز میتوانیم مقتدرانه و پرتحرک عمل و کشور را از انزوا و انفعال دور کنیم. یکی دیگر از سیاستهایی که با جدیت در دولت شهید رئیسی در دستور کار قرار داشت، استفاده حداکثری از توان دانشبنیانی کشور بود. دانشبنیانها در دنیای امروز موتور محرکه اقتصاد کشورها به شمار میروند، در همین راستا، تلاش شد از ظرفیت آنها نهایت بهرهبرداری را داشته باشیم. وی در خاتمه اظهار کرد: اقدامات راهبردی دولت سیزدهم در تکمیل پروژههای نیمهتمام و آغاز بهکار کلان پروژههای جدید در حوزه انرژی برای کشور قابل تقدیر و سودمند بوده است. ایران با تمرکز بر پروژههای استراتژیک انرژی توانسته است زیرساختهای انرژی خود را تقویت کند و در طرف مقابل نیز رشد اقتصادی را افزایش دهد و جذب سرمایهگذاری خارجی داشته باشد که در نهایت این تلاشها نه تنها به رشد اقتصادی کشورمان کمک ویژه و بسزایی کرد، بلکه جایگاه ایران را در طول ۳۳ ماه خدمت شهید رئیسی و کابینه ایشان در حوزه انرژی کشور به عنوان بازیگری اصلی در بازار جهانی انرژی تقویت کرد.