جوان آنلاین: کارشناس حوزه علم و فناوری معتقد است ایران برای رهایی از اتکا به صادرات مواد خام با ارزش افزوده پایین، باید منابع را به سمت توسعه زنجیره ارزش در صنایع خود هدایت کند.
اعطای مشوقهای مالیاتی هدفمند که اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه یکی از آنهاست، مکانیسم قدرتمندی برای پیشبرد توسعه صنعتی و تکمیل زنجیره ارزش فراهم میکند.
علی پاشاییبیدار، کارشناس حوزه علم و فناوری در گفتگو با «جوان» در رابطه با وضعیت خامفروشی کشور گفت: طی دهه گذشته آمار رسمی گمرکات کشور حکایت از روند نگرانکننده صادرات ایران دارد. صنایع این کشور به طور فزایندهای بر خامفروشی متمرکز شدهاند که به اتکا به مواد کمارزش افزوده منجر شده است.
این تغییر با روند سه ساله اخیر تجارت خارجی ایران تأیید شده است. برای رهایی از این تله و جلوگیری از تشدید خامفروشی در صادرات کشور، هدایت منابع به سمت سرمایهگذاری در توسعه زنجیره ارزش در صنایع ایران ضروری است.
صادرات مواد خام با ارزش افزوده پایین، رشد صنعتی ایران را با چالشهای مهمی مواجه میکند. توانایی کشور برای تولید درآمدهای بالاتر و کمک به زنجیره ارزش جهانی را محدود میکند.
برای غلبه بر این امر، یک رویکرد متمرکز برای هدایت منابع به سمت توسعه زنجیره ارزش در صنایع کشور مورد نیاز است.
با تمرکز بر توسعه زنجیره ارزش، ایران میتواند از اتکا بر خامفروشی به یک استراتژی صادرات صنعتی جامعتر و پایدارتر تبدیل شود.
«مشوقهای مالیاتی هدفمند» راهی به سوی توسعه صنعتی
وی ادامه داد: یکی از اصلاحات کلیدی در زمینه مشوقهای مالیاتی حرکت به سمت مشوقهای هدفمند برای حمایت از سرمایهگذاری بخش خصوصی و تکمیل زنجیره ارزش صنایع بزرگ ایران است.
دولت سیزدهم به اهمیت اصلاح و هدفگذاری مشوقها و معافیتهای مالیاتی برای هدایت مؤثر مشوقهای تولید به سمت رشد و توسعه اقتصادی کشور پی برده است.
تخصیص اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه (R&D) به عنوان مدل جدیدی از مشوقهای مالیاتی هدفمند تولید، آغاز فصل جدیدی در توسعه اقتصادی ایران است.
دولت میتواند با اعطای اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه، به تحقیق و توسعه صنعتی دانشبنیان انگیزه دهد.
این رویکرد بومیسازی تجهیزات و فناوری را ترویج و به تکمیل زنجیرههای ارزش در صنایع کشور تشویق میکند.
ادغام شیوههای دانشبنیان، صنایع ایران را قادر میسازد ارزش جدیدی خلق و رشد صنایع پاییندستی را تقویت کنند و بازارهای صادراتی را توسعه دهند.
این تغییر استراتژیک به سمت توسعه صنعتی مبتنی بر دانش، اتکا بر مواد خام را کاهش میدهد و ایران را برای ایفای نقش مهمتری در زنجیرههای ارزش جهانی موقعیت میدهد.
وی در پایان گفت: ایران برای رهایی از اتکا بر صادرات مواد خام با ارزش افزوده پایین، باید منابع را به سمت توسعه زنجیره ارزش در صنایع خود هدایت کند.
اعطای مشوقهای مالیاتی هدفمند که اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه یکی از آنهاست، مکانیسم قدرتمندی را برای پیشبرد توسعه صنعتی و تکمیل زنجیره ارزش فراهم میکند.
ایران با تشویق شیوههای مبتنی بر دانش، بومیسازی فناوری و خلق ارزشهای جدید میتواند خود را به عنوان بازیگری مهم در زنجیرههای ارزش جهانی معرفی کند.
نقش دولت در اجرای این مشوقهای هدفمند و تقویت همکاری بین صنایع برای تحقق موفقیتآمیز این استراتژی که به رشد اقتصادی پایدار و رونق صنعتی منجر میشود، حیاتی خواهد بود.