جوان آنلاین: بنزین هست ولی کم است، این شاید بهترین گزاره برای توصیف وضعیت فعلی بنزین باشد، کمبود آن هم نشئتگرفته از عوامل مختلف از جمله کیفیت پایین خودروهای داخلی و البته مصرف بیرویه است. از طرفی همین دو عامل به آلودگی هوا دامن زده است و به روایتی کمبارشیهای اخیر هم نتیجه قهری آلودگی مفرط هواست. با در نظر گرفتن این موارد، کاهش مصرف بنزین و سوختهای جایگزین حملونقل پایدار لازم مینماید. یکی از این گزینهها، استفاده از خودروهای برقی و ترکیبی (هیبریدی) است، چه آنکه ضمن کاهش انتشار گازهای گلخانهای و بهبود کیفیت هوا، کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی را در پی دارد. در همین راستا، کمیسیون تلفیق بودجه مجلس برای تسهیل واردات و توسعه خودروهای برقی و هیبریدی با کاهش عوارض گمرکی واردات این خودروها موافقت کرد.
کاهش تعرفههای واردات خودروهای برقی و هیبریدی مشوقی برای استفاده از خودروهای برقی به جای خودروهای بنزینی معمولی است که در نهایت به کاهش مصرف بنزین و آلایندگی هوا کمک میکند. این مصوبه بر واردات خودروهای سواری برقی، کاهش عوارض واردات و افزایش انگیزه برای توسعه خودروهای الکتریکی داخلی تمرکز کرده است. یکی از انگیزههای اولیه برای تسهیل واردات و بومیسازی خودروهای برقی و هیبریدی، نیاز مبرم به کاهش مصرف بنزین است. خودروهای بنزینی با مصرف بالای خود و با وجود کیفیت خوب بنزین منبع مهمی از آلایندگی به دلیل مصرف بالای بنزین در خودروهای داخلی هستند. با انتقال به وسایل نقلیه الکتریکی و هیبریدی که به برق و منابع انرژی جایگزین متکی هستند، میتوان وابستگی به بنزین را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
تسهیل واردات خودروهای برقی با کاهش حقوق گمرکی
مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس برای تسهیل واردات و توسعه خودروهای برقی و هیبریدی با کاهش عوارض گمرکی برای واردات خودروهای برقی و هیبریدی، ضمن آنکه استفاده از این وسایل را برای مصرفکنندگان مقرونبهصرفهتر میکند و پذیرش آنها را ارتقا میدهد، تولیدکنندگان خودرو را با ارائه مشوق و تسهیلات تشویق میکند تا تولید خود را افزایش دهند و در تحقیق و توسعه برای بهبود فناوری سرمایهگذاری کنند. همچنین تخصیص منابع حاصل از عوارض گمرکی برای اعطای تسهیلات و مشوقهای مالیاتی برای توسعه صنعت خودروهای برقی و تولید داخلی، باعث جذب سرمایهگذاری در تولید وسایل نقلیه برقی میشود که ایجاد شغل و رشد اقتصادی را در پی دارد. علاوه بر این، توسعه صنعت خودروهای برقی داخلی، اتکای کشور به واردات خارجی را کاهش میدهد و به اقتصاد پایدارتر و خودکفایی کمک میکند.
به باور کارشناسان، مزایای چنین مسیری در چند بعد قابل تأمل است: اول اینکه واردات خودروهای برقی جایگزینی برای خودروهای بنزینی برای مصرفکنندگان فراهم میکند و در نتیجه تقاضای کلی برای بنزین را کاهش میدهد. این امر به کاهش کمبود بنزین و کاهش وابستگی به واردات نفت کمک میکند. دوم اینکه تسهیل واردات و توسعه خودروهای الکتریکی و هیبریدی باعث رشد صنعت خودروهای برقی داخلی خواهد شد. این امر باعث ایجاد فرصتهای شغلی جدید، جذب سرمایهگذاری و تقویت پیشرفتهای فناوری در کشور خواهد شد. علاوه بر این، تولید خودروهای برقی در داخل، هزینههای مربوط به حملونقل و عوارض واردات را نیز کاهش میدهد. این امر وسایل نقلیه برقی را برای مصرفکنندگان مقرونبهصرفهتر و پذیرش آنها را بیشتر ترویج میکند. علاوه بر این، کاهش وابستگی به بنزین کیفیت هوا را در شهرهای بزرگ نیز بهبود میبخشد. احتراق بنزین آلایندههایی را آزاد میکند که به کیفیت پایین هوا کمک میکند و به بیماریهای تنفسی و سایر مسائل بهداشتی منجر میشود. کشورها با انتقال به وسایل نقلیه برقی و هیبریدی میتوانند کیفیت هوای مناطق شهری را به میزان قابل توجهی بهبود بخشند و محیط سالمتری را برای مردم فراهم کنند.
تأثیر مصوبه اخیر مجلس بر مصرف بنزین و آلودگی هوا
مصوبه مجلس تأثیر بسزایی در کاهش مصرف بنزین و آلودگی هوا خواهد داشت. با تسهیل واردات و توسعه خودروهای برقی و هیبریدی، تقاضا برای بنزین کاهش مییابد که به کاهش مصرف بنزین منجر میشود، این امر کمبود بنزین و نیاز به واردات نفت را کاهش میدهد و به استقلال انرژی کمک میکند. علاوه بر این، استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی و هیبریدی نیز به کاهش آلودگی هوا منجر خواهد شد. این وسایل نقلیه در مقایسه با خودروهای معمولی آلایندگی خروجی اگزوز صفر یا به میزان بسیار کمتری دارند که این موضوع به بهبود کیفیت هوا و کاهش خطرات بهداشتی مرتبط با کیفیت پایین هوا منجر خواهد شد. علاوه بر این، کاهش آلودگی هوا مزایای زیستمحیطی از جمله کاهش انتشار گازهای گلخانهای و کاهش تغییرات آب و هوایی را به همراه خواهد داشت.
اهمیت تسهیل واردات و توسعه خودروهای برقی و هیبریدی مورد توجه کنشگران است و معتقدند وسایل نقلیه برقی مزایای متعددی از جمله کاهش مصرف بنزین و آلودگی هوا و همچنین ارتقای استقلال انرژی و رشد اقتصادی در پی دارند و اقدام اخیر مجلس برای کاهش عوارض گمرکی واردات خودروهای برقی و هیبریدی و تخصیص منابع برای توسعه صنعت خودروهای برقی داخلی در صورت نهاییشدن و اجرای صحیح، میتواند چشمانداز مثبتی داشته باشد و ضروری است دولت به حمایت و ترویج وسایل نقلیه برقی و هیبریدی برای دستیابی به بخش حملونقل پایدارتر و سازگار با محیطزیست ادامه دهد.
بستری برای خودروهای غیربنزینی و تسهیل واردات خودروهای برقی
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با «جوان» بر لزوم اقدام فوری جهت اصلاح ناترازی بنزین و کاهش واردات بنزین تأکید کرد و گفت: توسعه واردات و بهکارگیری خودروهای برقی در کنار خارجکردن خودروهای اسقاطی از حوزه حملونقل میتواند به بهبود شرایط و حل ناترازی بنزین کمک کند.
وی با اشاره به مصوبه اخیر مجلس گفت: واقعیت آن است که در کشور خودروهای فرسوده زیاد است که باید به سمت جایگزینی بروند یا از حوزه حملونقل خارج شوند. مصوبه مهمی نیز در مجلس در جهت افزایش بهکارگیری خودروهای غیربنزینی و تسهیل واردات خودروهای برقی در کمیسیون تلفیق به تصویب رسید که در جهت حل معضل ناترازی بنزین است.
قادری خاطرنشان کرد: مشکل دیگر در بحث علت افزایش واردات بنزین، تولید خودروهای بیکیفیت و با مصرف بالای بنزین است. باید تصمیم و اقدام جدی در خصوص اصلاح سوخت خودروها صورت گیرد و از طرفی به واردات خودرو نیز به جهت مصرف بنزین کم باید توجه کرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: باید کشور به سمت خودروهای غیربنزینی برود و از طرفی خودروهای داخلی نیز برقی شوند. در این خصوص شهرداریها به ویژه در شهر تهران باید همراه با دولت به بحث تبدیل خودروها با مصرف بنزین بالا به خودروهای برقی کمک کنند.
این نماینده مجلس تأکید کرد: به هر حال بحث ناترازی بنزین جدی است و سال آتی مشکلات عدیدهای ایجاد میکند. حرکت به سوی استانداردسازی و استفاده از خودروهای کممصرف و در کنار آن واردات خودرو میتواند کشور را از واردات قابل توجه بنزین نجات دهد.