سرويس ايران جوان آنلاين: سال ۹۸ با بارندگی آغاز شد. سال پرباری که با جاری شدن سیل در برخی استانها همراه بود. اما همین بارندگیها نوید بخش سال آبی خوبی برای کشور است. سالی که کشاورزان حاشیه زاینده رود در استان اصفهان، دریاچه ارومیه در استان آذریایجان غربی، تالاب هورالعظیم در استان خوزستان خود را آماده میکنند تا رونق تولید را با افزایش سطح زیر کشت رقم بزنند. اتفاقی که بر اساس گزارش منتشر شده سال آبی ۹۷- ۹۸ که افزایش ۱۸۵ درصدی بارندگیها نسبت به سال گذشته را نشان میدهد، حتماً به وقوع خواهد پیوست.
سال ۹۸ به سال «رونق تولید» نام گرفته و افزایش بارشهای بهاری نیز زمینه ساز افزایش تولیدات کشاورزی است. این در حالی است که سال گذشته درست در همین زمان بارندگیها به قدری کم بود که کشاورزان نه تنها نتوانستند سودی از تلاشهایشان دریافت کنند، بلکه در اغلب نقاط کشور نیز متحمل خسارتهای سنگینی شدند. برای نمونه میتوان به کشاورزان سیستان و بلوچستانی اشاره کرد که به دلیل نبود منابع آبی کافی زمینهای زارعیشان خشک شد و ۷۴۲ میلیارد تومان خسارت دیدند. مضاف بر این استان، کشاورزان اصفهانی هم به دلیل کمآبی نتوانستند سال زراعی خوبی را پشت سر بگذارند. همچنین کشاورزان حاشیه دریاچه ارومیه و حاشیه تالاب هورالعظیم هم با کاهش منابع آبی این دو حوزه به سختی به فعالیت پرداختند و ادامه فعالیتشان به محیط زیست خسارت زد. اما حالا با افزایش بارندگیها دیگر نه قرار است هیچ تالاب و دریاچهای خشک شود و نه کشاورزی به دلیل کم آبی خسارت ببیند. در این راستا سازمان هواشناسی اعلام کرده است که ارتفاع کل ریزش جوی از اول مهر تا ۱۳ فروردین سال آبی ۹۸- ۹۷ بالغ بر ۲۷۶ میلیمتر است. این میزان بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت ۵۲ درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته ۱۸۵ درصد افزایش را نشان میدهد.
افزایش ۵۷ درصدی آب دریاچه ارومیه
براساس جدیدترین آماری که از سوی شرکت مطالعات پایه منابع آب وزارت نیرو در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه منتشر شده است، حجم آب موجود دریاچه با ۵۷ درصد افزایش نسبت به سال گذشته به ۱۳ /۳ میلیارد مترمکعب رسیده است درحالیکه در سال گذشته تنها ۹۹ /۱ میلیارد متر مکعب آب در دریاچه وجود داشت. افزایشی که نه تنها نشان دهنده احیای دریاچه ارومیه است، بلکه نوید بخش افزایش فعالیتهای کشاورزی در حاشیه این دریاچه بزرگ است. کشاورزی که نوید بخش افزایش تولید و رونق اقتصادی در استان آذربایجان غربی است. علاوه بر این استان، سال گذشته در استان اصفهان هم کشاورزان بارها اعلام کردند که آبی برای فعالیتهای کشاورزی ندارند و هر روز نیز متحمل خسارت میشوند. حالا حتی بر اساس تصاویر منتشر شده هم میتوان به این نتیجه رسید که زاینده رود دوباره همچون بیش از یک دهه گذشته پر آب شده است. پر آبی که نوید بخش سالی خوب برای کشاورزان است. در این راستا معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای استان اصفهان با اشاره به بارشهای بهاری میگوید: «در پی بارشهای نوروزی امسال حجم آب سد زاینده رود با افزایش چشمگیر در مقایسه با اسفند پارسال به بیش از ۳۱۰ میلیون متر مکعب رسیده است.» حسن ساسانی ورودی سد زاینده رود را ۴۱۳ متر مکعب بر ثانیه اعلام و اضافه میکند: «با توجه به افزایش بیسابقه بارشها در حوزه چلگرد احتمال افزایش ورودی آب سد وجود دارد.»
افزایش سطح زیر کشت در اصفهان
بنابر این میتوان امید داشت که کشاورزان اصفهانی سال زراعی خوبی را در پیش داشته باشند. کاظم محمدی نایب رئیس صنف کشاورزان شرق اصفهان در این خصوص میگوید: «با افزایش میزان خروجی سد حدود ۲۵ هزار هکتار از اراضی شرق اصفهان به زیر کشت محصول میرود.» بهرغم اینکه اوج بارندگیهای بهاری سالجاری در دو هفته اخیر بوده است. اما همچنان کارشناسان هواشناسی از ورود تودههای بارشی جدید به کشور طی روزهای آتی خبر میدهند. بارشهایی که در کنار تخریب برخی از مناطق و ایجاد خسارتهایی، خشکسالی را کنار میزنند و برای کشاورزان نوید بخش سال زراعی خوبی هستند. با این تفاسیر برخی از کارشناسان معتقدند که خسارتهای ناشی از بارندگی را هم میتوان به سرعت با افزایش فعالیتهای کشاورزی برطرف کرد که این نیز مستلزم حمایت همه روزه متولیان است.