سرويس ايران جوان آنلاين: شروع دگرگونیهای بزرگ و بنیادی ایران قبل و بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی را میتوان در فعالیت ۱۷۰ کارخانه بزرگ داروسازی و بینیازی نسبت به واردات عمده محصولات درمانی دید. کارخانههایی که ۴ واحد آنها تنها در استان لرستان حضور دارند و دست به تولید بیش از ۵۰۰ قلم داروی شیمیایی و گیاهی میزنند و نه تنها کشور را نسبت به واردات دارو بینیاز میکنند بلکه هر ساله ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار دلار هم به کشورهای مختلف صادرات دارند. دستاورد مهمی که طی این چهل سال سازندگی انقلاب اسلامی محقق شده و لرستان را به قطب تولید داروی کشور تبدیل کرده است.
در حال حاضر بیش از ۱۷۰ کارخانه در زمینه تولید دارو در سطح کشور فعالیت دارند، کارخانههایی که ضمن بینیاز کردن کشور از واردات محصولات درمانی، فرصت معرفی ایران به عنوان تولیدکننده و صادرکننده دارو را هم در سطح جهانی فراهم کردهاند. دستاوردی مهم که پایه ریزیهای اولیه آن درست پس از انقلاب شکوهمند اسلامی آغاز شده است و حالا در چهلمین سالگرد این رویداد بزرگ استان به استان ایران به جایی رسیدهاند که همگی دستی در تولید دارو دارند. این در حالی است که در سالهای پیش از انقلاب واردات دارو توسط صدها شرکت وارد کننده، از سراسر دنیا انجام میشد. بر اساس اعلام مسئولان سازمان غذا و دارو حدود ۷۵ درصد داروها در آن دوران به صورت داروی آماده وارد میشد. مابقی این درصد هم به صورت مواد اولیه دارو و مواد و لوازم بسته بندی وارد و سپس در داخل تهیه میشد. بر این اساس میتوان گفت: تا قبل از سال ۵۷ تأمین داروی کشور واردات محور بود. اما با انقلاب اسلامی، انقلابی بزرگ در زمینه تأمین و تولید دارو ایجاد شد. در این راستا میتوان به استان لرستان که با صادرات ۵ میلیون ۹۰۰ هزار دلاری به خارج از کشور دست یافته و در محله تبدیل شدن به قطب تولید داروی کشور است، اشاره کرد. در این خصوص رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان میگوید: «اکنون بیش از ۵۰۰ قلم دارو در کارخانههای داروسازی لرستان تولید میشود.» محمدرضا صفیخانی تأکید میکند: «یکی از دستاوردهای مهم چهلساله نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران توجه ویژه به صنعت داروسازی و توسعه این حوزه در مناطق مختلف کشور است.»
لرستان در صدر صادرات دارو
در حال حاضر لرستان بهعنوان یکی از قطبهای تولید دارو در کشور مطرح است و ۴ واحد تولید داروهای شیمیایی و گیاهی با ظرفیت بالای ۷۰ درصد در استان مشغول به فعالیت هستند. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با تأیید مطالب فوق بیان میکند: «قبل از پیروزی انقلاب اسلامی حتی یکقلم دارو هم در لرستان تولید نمیشد، اما در چهل سالگی انقلاب تنها در داروسازی اکسیر بروجرد ۱۸۶ قلم داروی انسانی تولید و به ۲۰ کشور جهان صادر میشود.» صفیخانی میافزاید: «۹۸ درصد داروی ویال انسولین کشور در داروسازی اکسیر بروجرد تولید میشود. همچنین ظرفیت منحصربهفرد لرستان در بخش دام موجب شده تا با راهاندازی کارخانه داروسازی زاگرس فارمد پارس ضمن تولید ۹۰ قلم داروی دامی ۳۰ درصد داروی دامی موردنیاز کشور هم دراین کارخانه تولید شود.»
لازم به ذکر است که بزرگترین کارخانه داروسازی خاورمیانه به نام بایر افلاک در شهرستان ازنا ایجاد شده که این مجتمع داروسازی مشتمل بر ۷ کارخانه است که بخش دامی آن سالانه ۲۰۰ قلم دارو معادل ۳۰هزار تن را وارد مدار تولید میکند و بخش داروهای انسانی این کارخانه نیز با پیشرفت ۷۰ درصدی در دست ساخت است. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با اشاره به اینکه ۳۰ درصد از صادرات کشور در حوزه دارو از لرستان انجام شده است، ادامه میدهد: «مطمئناً اجرای طرح توسعه در واحدهای داروسازی لرستان و حمایت همهجانبه از تولیدکنندگان این عرصه در اولویت برنامههای اجرایی در استان قرار دارد.» بنابراین با توجه به اقدامات در حال انجام در این استان قطعاً در آینده واحدهای داروسازی لرستان افزایش ظرفیت خواهند داشت و لرستان به یکی از مهمترین قطبهای تولید داروی کشور تبدیل میشوند.