
احمد کاظمزاده
جناح راستگراي حاکم در فلسطين اشغالي به رهبري بنيامين نتانياهو به روي کار آمدن دونالد ترامپ در امريکا و پيروزي جمهوريخواهان در هر دو مجلس نمايندگان و سناي اين کشور را به عنوان فرصت طلايي مينگريست که امکان اجراي طرحهاي يکجانبه اين جناح مبني بر تشکيل دولت خالص يهودي و از بين بردن طرح تشکيل دو دولت را فراهم خواهد کرد، اما به نظر ميرسد هرچه زمان ميگذرد بر نااميديهاي راستگرايان صهيونيستي افزوده ميشود و اکنون آنها خود را در وضعيتي ميبينند که يا بايد به ناچار با دور جديد تلاشهاي امريکا، اتحاديه اروپا و سازمان ملل براي از سرگيري مذاکرات بر اساس طرح تشکيل دو دولت همراهي نشان دهند يا اينکه با ايجاد بحران ساختگي در داخل حول محور برگزاري انتخابات زودهنگام يا بحرانسازي در خارج اعم از کشورهاي غربي و منطقهاي براي فرار از وضعيت موجود بکوشند.
گرچه در ظاهر بنيامين نتانياهو خود را به از سرگيري مذاکرات علاقهمند نشان ميدهد، اما به محض اينکه خبر سفر هيئت امريکايي به رياست جراد کوشنر داماد و مشاور ترامپ به منطقه براي از سرگيري مذاکرات اعلام شد، نتانياهو و تعداد ديگري از هم ائتلافيهاي وي به جاروجنجال درباره پر شدن خلأ ناشي از نابودي داعش در سوريه از سوي ايران پرداختند و در اين راستا دو سفر تدارک ديده شد که يکي سفر هيئت اطلاعاتي و امنيتي اين رژيم به امريکا به رهبري رئيس موساد بود و ديگري سفر نتانياهو به سوچي براي ديدار با ولاديمير پوتين و همراهي وي از سوي هيئت اطلاعاتي و امنيتي بود که به تازگي از امريکا برگشته بود. خبرهاي دريافتي حاکي از اين است هيچ يک از اين دو سفر به اهداف مورد نظر دست نيافتهاند، ضمن اينکه شواهد موجود نشان ميدهد ظاهراً عربستان نيز برخلاف ماههاي گذشته مايل به مشارکت در پروژه ايرانهراسي حداقل به سبک و سياق افراطي گذشته نيست.
در مقابل به نظر ميرسد امريکا، سازمان ملل و اتحاديه اروپا با توجه به هزينههاي سنگيني که از استمرار بحران فلسطين بهخصوص بعد از واقعه 11 سپتامبر پرداخت کردهاند، اکنون متمايل شدهاند يکبار ديگر در آستانه نشست سالانه مجمع عمومي سازمان ملل تلاشهاي خود را براي حل بحران فلسطين در فضاي پساداعش به کار گيرند و در اين راستا از روز جمعه آنتونيو گوترش، دبيرکل سازمان ملل بلافاصله بعد از پايان سفر هيئت امريکايي به رياست جراد کوشنر سفر خاورميانهاي خود را شروع ميکند که اغلب آن به سرزمينهاي اشغالي فلسطين متمرکز خواهد بود و با توجه به پرتغالي بودن وي ميتوان گفت كه در اين سفر مواضع اروپا را نيز دنبال ميکند. از اين ديد احتمال اينکه بعد از اسپانيا (به عنوان اولين ميزبان مذاکرات صلح خاورميانه بر اساس طرح زمين در برابر صلح) پرتغال نيز از سوي افراد يا گروههاي منسوب به داعش (و در اصل وابسته به مافياي صهيونيستي) مورد حمله قرار گيرد، وجود دارد. در مجموع شکست پروژه براندازي در سوريه و اساساً ناکامي پروژه تکفيري در کل منطقه علاوه بر اينکه طرحهاي نظامي، امنيتي و اطلاعاتي رژيم صهيونيستي را به هم ريخته بلکه اين رژيم را در وضعيتي قرار داده که به ناچار برخلاف ميل باطني خود با دور جديد تحرکات حداقل در ظاهر همراه شود، اما در باطن براي به شکست کشاندن بحران ساختگي داخلي يا بحرانسازي در منطقه بکوشد.