
«آه با شين»، «ملكان عذاب»، «رازهاي سانتيمتري»، «گشودن رمان»، «زندان الرشيد» و «سفر برگذشتني» برگزيدگان دوره هفتم جايزه جلال شدهاند.
گشودن رمان (برگزيده بخش نقد ادبي)ناماصلياش اين است «گشودن رمان» و عنوان فرعياش هم «رمان ايران در پرتو نظريه و نقد ادبي»، نويسندهاش حسين پاينده است.
او در اين كتاب نظريهاي را طرح ميكند كه مبتني است بر خوانش تحليلي صحنه آغازين و معلومكردن ربط آن به بقيه رمان، پاينده در گشودن رمان، 10 رمان برجسته ايراني را با همين نظريه مورد نقد قرار ميدهد و براي آنكه مفاهيم تئوريك را براي مخاطب خود آسانتر كند، 100 اصطلاح پركاربرد نقد رمان را در پايان كتابش توضيح ميدهد. گشودن رمان به سعي انتشارات مرواريد منتشر شده است.
آه با شين (برگزيده مشترك بخش رمان و داستان بلند)قبلترها، شاه بيشين را منتشر كرده است. حال، آه با شين. محمدكاظم مزيناني بازيهاي زباني را حتي در عنوان كتابهايش هم رها نميكند. از اين دو كتاب اما «آه با شــين»، نامزد داســتان بلند در هفتمين دوره جايزه جلال اســت. آه با شــين، دومين كتاب از تريلوژي مزيناني است كه سال گذشته به كتابفروشيها لبخند زد. «آه با شين» روايت زوال يك خاندان قجري است. راوي داستان را در سه لايه مختلف براي خواننده تعريف ميكند. لايه صفر داســتان، زمان حال شازده پنجم اســت كه تا آخر داســتان نامش مشخص نميشود. شازده در زمان حال داستان بالاي 70 سال دارد و بيماري او را زمينگير كرده است. دست وپنجه نرم كردن او با بيمارياش، خاطرات گذشــته و پســرش «كاوه» كه اعتياد هم دارد و تنها ميراث خانوادهسالاري است در اين لايه واكاوي ميشود. در لايه دوم داستان كه به صورت فلش بك ارائه ميشود، داستان خاندان سالاري، از نوادگان فتحعلي شاه قاجار روايت ميشود. مزيناني تا كنون توانسته كتابهاي بســياري از جمله «پاييز در قطار»، «رازهاي زندگي يك كلاغ»، «نيلوفر چه ميخواست». «تنها انار خنديد»، «كلاغهاي كاغذي»، «سوار سوم»، «داستان ناتمام»، «پسري كه تنها بود» و «دوازده آيه» و. . . را منتشر كند و همچنين تاكنون موفق به دريافت جوايزي همچون ديپلم افتخار اولين جشــنواره كانــون پرورش فكري كودكان و نوجوان، جايزه كتاب سال جمهوري اسلامي را كسب كرده و برگزيده جشنواره داستان شهيد غنيپور شده است.
ملكان عذاب (برگزيده مشترك بخش رمان و داستان بلند)ملكان عذاب سومين رمان ابوتراب خسروي، پس از اسفار كاتبان و رود راوي اســت. ملكان عذاب، نامزد بخش رمان در هفتمين دوره جايزه ادبي جلال با روايت زكريا شرف از كودكياش آغاز ميشود. كودكي زكريا در عمارتهاي اربابي گذشته است؛ عمارتهايي كه مادر زكريا آنها را از شــوهرانش كه همگي خان و خانزاده بودهاند به ارث برده اســت. مادر، عروس هزاردامادي اســت كه هر خان كــه ميميرد خان بعدي به خواستگارياش ميآيد و بخشي از املاكش مال مادر ميشود. زكريا اما فرزند هيچ كدام از اين خانها نيست. او فرزند اولين شوهر مادر است كه خان نبوده، بلكه ژاندارم قلدري بوده كه مادر را براي مدت كوتاهي به عقد خود درآورده و بعد هم طلاق داده و رفته اســت. از ابوتراب خســروي پيش از اين مجموعه داســتانهاي هاويه، ديوان سومنات و ويران و همچنين داستانهاي بلند اسفار كاتبان و رود راوي منتشــر شده اســت. ابوتراب خسروي پيشتر، جوايز مهرگان ادب و هوشنگ گلشيري را هم به خاطر آثارش دريافت كرده بود.
رازهاي سانتيمتري (اثر شايسته تقدير بخش داستان كوتاه)نشر روزنه حالا ميتواند يك افتخار بزرگ را در پرونده انتشاراتياش ثبت كند. كتاب «رازهاي سانتيمتري» مردعلي مرادي، جزو پنج كتاب برگزيده بخش داســتان كوتاه در هفتمين دوره جايزه ادبي جلال آلاحمد شده است. اين كتاب- با عنوان عجيب و غريبش- دســت بر قضا، اولين كتاب نويسندهاش هم هست. رازهاي سانتيمتري، مجموعهاي است از هفت داستان كوتاه با مضاميني اجتماعي. رازهاي سانتيمتري گرچه اولين كتاب مردعلي مرادي است، اما او بيش از يك دهه است كه در فضاي ادبيات داستاني كشور فعاليت ميكند. در معرفي اين مجموعه، پشت جلد كتاب آمده:«توي اين دنياي پيچيده چيزي به اندازه رابطه آدمها پيچيده نيست. همه آدمها رازهايي مهم و با اهميت دارند، براي مهار يكديگر قانون وضع ميكنند. همه اينها داستاني است و شايد به همين خاطر داستان عين زندگي است اما زندگي داستان نيست.
سفر برگذشتني (برگزيده مشترك بخش مستندنگاري)توكلي صابري پابه پاي ناصرخسرو، در جاده ابريشم ســفر كرده و شرح اين سفر طولاني را در كتابي دو جلدي به نام «سفر برگذشتني» منتشــر كرده است. توكلي صابري در اين كتاب، روايت مسيري كه ناصر خسرو براي انجام عمل حج طي كرده را روايت كرده است. او در هزارمين سالروز تولد او، دوباره همين مسير را طي ميكند و مشاهداتش را از اين مسير در قالب كتاب سفر برگذشتني تأليف ميكند. نويســنده در پايان اين مسير دراز، ســرانجام به ديدار پير يمگان در بدخشان ميشتابد. سفر برگذشتني را نشر قطره به زيور طبع و نشر آراسته است.
زندان الرشيد (برگزيده مشترك بخش مستندنگاري)خاطرات سردار علي اصغر گرجيزاده از اردوگاههاي عراق كه به همت محمدمهدي بهداروند تدوين شده است. او فرماندهي جزيره مجنون را به عهده داشت و در تاريخ چهارم تيرماه 1367 در آخرين ماههاي جنگ تحميلي با سقوط قرارگاه، هدف هلي برد عراقيها قرار ميگيرد. گرجيزاده به همراه سردار علي هاشمي موفق ميشود به جزاير جزيره مجنون بگريزد، ولي كمي بعداز علي هاشمي شهيد ميشود و سردار گرجيزاده هم بعداز ساعتها مخفيشدن به اسارت عراقيها در ميآيد. سردارگرجيزاده در زمان اسارت، به مدت چهار ماه فرماندهي خود بر قرارگاه سپاه ششم را از عراقيها مخفي ميكند ولي بعد از چهارماه لو ميرود. او بعد از لو رفتن، مورد بدترين شكنجهها قرار ميگيرد. «زندان الرشيد» به همت انتشارات سوره مهر منتشر شده است.