کد خبر: 1289715
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۳:۴۰
درباره فیلم سینمایی «حمله به H۳» به بهانه سالگرد این عملیات تاریخی 
شش ماه از آغاز تجاوز عراق به خاک ایران می‌گذشت. جنگ، خانما‌ن‌برانداز پیش می‌رفت و ایران، روزبه‌روز در موقعیت سخت‌تری قرار می‌گرفت
محمد‌صالح سلطانی

جوان آنلاین: شش ماه از آغاز تجاوز عراق به خاک ایران می‌گذشت. جنگ، خانما‌ن‌برانداز پیش می‌رفت و ایران، روزبه‌روز در موقعیت سخت‌تری قرار می‌گرفت. شهر‌ها یکی‌یکی از دست می‌رفتند و در شرایطی که فرمانده کل قوا ابوالحسن بنی‌صدر، کفایت لازم برای اداره جنگ را نداشت و به جای رسیدگی به امور جبهه‌ها درگیر دعوای سیاسی با مخالفان خود در تهران بود؛ جنگ به نفع دشمن و به ضرر ایران دنبال می‌شد. در چنین شرایطی بود که نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، یک عملیات متهورانه را طراحی کرد؛ حمله‌به پایگاه هوایی H۳ در مرز‌های غربی عراق. 
یک روز پس از آغاز جنگ بود که نیروی هوایی ایران با عملیات «کمان ۹۹» ضربه محکمی به ارتش عراق زد و حملات هوایی عراقی‌ها در روز ۳۱ شهریور ۵۹ را تا حدودی تلافی کرد. از همان زمان بود که سایه عقاب‌های ایرانی روی سر ارتش عراق سنگین شد و آنها تصمیم گرفتند بخش مهمی از استعداد نیروی هوایی خود را به دورترین جای ممکن از مرز‌های ایران منتقل کنند، یک پایگاه هوایی در نزدیکی مرز اردن به نام «الولید» یا پایگاه H۳. پرواز جنگنده‌های ایرانی تا آن نقطه، عملاً ناممکن به نظر می‌رسید، اما نیروی هوایی ارتش ایران در ۱۵ فروردین ۱۳۶۰ یکی از شگفت‌انگیزترین عملیات‌های هوایی تاریخ را به سرانجام رساند و ضربه‌ای سنگین به نیروی هوایی عراق وارد کرد. عملیات حمله به H۳ خیلی زود به دستمایه خلق آثار هنری تبدیل شد. ابعاد نظامی حیرت‌انگیز این عملیات در کنار اهمیت استراتژیک آن و سنگینی ضربه‌ای که به دشمن بعثی وارد شد، این عملیات را به یک اتفاق مهم در تاریخ دفاع مقدس تبدیل کرد. کتاب «حمله هوایی به الولید» یکی از آثار هنری مرتبط با این عملیات است که در انتشارات «سوره مهر» به چاپ رسیده است، اما مهم‌ترین اثر هنری مرتبط با این شاهکار نیروی هوایی ایران، یک فیلم سینمایی است؛ فیلمی به نام «حمله به H۳». «حمله به H۳» سال ۱۳۷۳ به کارگردانی شهریار بحرانی و در حوزه هنری تولید شد. جعفر دهقان، حسین یاری و محمد کاسبی از جمله بازیگرانش بودند و مجید انتظامی موسیقی‌اش را ساخت. فیلم، داستان حمله نیروی هوایی ایران به پایگاه هوایی «الولید» را با روایتی ساده و جذاب برای مخاطب عام بازآفرینی کرده است. این فیلم در استاندارد‌های زمان خود، اکشن قابل قبولی دارد و یک فیلم مهیج به حساب می‌آید. جزئیات پرداخت به چگونگی طراحی عملیات و ایجاد یک فضای باورپذیر برای نمایش اتاق عملیات هم از ویژگی‌های شاخص «حمله به H۳» است؛ فیلمی که در زمان خود با استقبال همراه شد و تا امروز، تنها تلاش سینمای ایران برای ماندگارکردن یکی از بزرگ‌ترین عملیات‌های تاریخ دفاع مقدس است. «حمله به H۳» به یکی از نوستالژی‌های سینمای دفاع مقدس ما تبدیل شده است؛ فیلمی که شاید با نگاه به تکنولوژی‌های روز سینما، فیلمی ساده به نظر برسد، اما هیجان مواجهه با یک عملیات شجاعانه و تاریخ‌ساز، چیزی نیست که در گذر زمان رنگ ببازد و «حمله به H۳» یک تلاش سینمایی محترم برای بازآفرینی همین شجاعت و تاریخ‌سازی است که با گذشت بیش از ۳۰ سال از ساخته‌شدنش هنوز ارزش تماشا کردن دارد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار