جوان آنلاین: در تعطیلات نوروز امسال چندین رکوردشکنی قابلتوجه در حوزه سفر و گردشگری داخلی اتفاق افتاد. بر اساس آمار رسمی دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی در خصوص رشد سفرهای نوروزی که در مجموع آمار اقامتی مسافران نوروزی بیش از ۵۴ میلیون نفر را نشان میدهد بیشترین سفرها، به سمت منطقه غرب کشور انجام شده و ایلام با ۸/۲۷ درصد، بیشترین رشد را در سفرها داشته و استانهای البرز با ۲۰ درصد، خوزستان، لرستان و گیلان هم با ۱۵ درصد رشد نسبت به سال گذشته در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. بر اساس آمارهای اعلام شده در زمینه بیشترین سفر، شهر مشهد در رتبه اول و بعد از آن هم شهرهای شیراز و اصفهان قرار گرفتند.
سفر و گردشگری بخشی جداییناپذیر از زندگی ایرانیها محسوب میشود. نقطه اوج این خصوصیت فرهنگی مردم کشورمان در ایام تعطیلات نوروز قرار دارد چه اینکه در این ایام خانوادهها فرصت بیشتری برای بهره بردن از بازه تعطیلات در کنار عزیزانشان به منظور گشت و گذار به اقصی نقاط کشورمان دارند. بر اساس آماری که مدیر کل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی ارائه کرد امسال نیز همانند سالهای گذشته تعداد سفرهای نوروزی و همچنین اقامت و بازدید از مکانهای مختلف فرهنگی، زیارتی و تاریخی کشور با رشد قابلتوجهی همراه بود.
مشهد رتبه اول بیشترین سفرها
سید مصطفی فاطمی، مدیر کل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی و دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر در مورد جزئیات بیشتر این آمار گفت: طبق آمار مراکز اقامتی رسمی، نیمه رسمی و اضطراری تا ۱۲ فروردین، مجموع آمار اقامتی مسافران نوروزی بیش از ۵۴ میلیون نفر بود که از این تعداد، حدوداً ۸ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در مراکز اقامتی رسمی اسکان پیدا کردند. شهرهایی که همیشه پرمخاطب بودند، نسبتاً آمار کاهشی داشتند و شهرهایی که کمتر دیده میشدند، مخصوصاً در غرب کشور، با افزایش سفر مواجه بودند که نشان میدهد مردم به نقاط کمتر دیده شده و ناشناخته، بیشتر سفر کردند. دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر افزود: در مجموع ۳۴ میلیون و ۹۶۵ هزار نفر به سفر رفتند که از این تعداد، مازندران با ۴ میلیون و ۶۹۹ هزار نفر رتبه اول را در تعداد سفرها دارد و در واقع ۱۰ درصد سفرها، به استان مازندران انجام شدهاست و بعد از آن، استان گیلان، خراسان رضوی، تهران، اصفهان، فارس، خوزستان، هرمزگان، بوشهر و آذربایجان شرقی رتبههای بعدی تعداد سفرها را دارند. مدیر کل دفتر توسعه گردشگری داخلی همچنین گفت: در بحث بیشترین سفر به شهرها، شهر مشهد رتبه اول را دارد و بعد از آن شیراز و اصفهان هستند. طبق آمار اقامت رسمی نیز، استان خراسان رضوی رتبه اول را دارد و مازندران، گیلان، فارس، هرمزگان، اصفهان، یزد، خوزستان، اردبیل و بوشهر در رتبه بعدی هستند.
غرب کشور رکورددار بیشترین رشد سفرها
سید مصطفی فاطمی در خصوص آمار رشد سفرهای نوروزی به استانها نیز گفت: بیشترین سفرها، به سمت منطقه غرب کشور انجام شده و ایلام با ۸/۲۷ درصد، بیشترین رشد را در سفرها داشته است و استان البرز با ۲۰ درصد، خوزستان، لرستان و گیلان با ۱۵ درصد رشد، استان چهارمحال و بختیاری با ۷/۸ درصد، کهگیلویه بویر احمد با ۶ درصد، استان کردستان با ۵ درصد، زنجان و اردبیل با سه درصد، آذربایجان شرقی با ۲ درصد بیشترین آمار سفرهای نوروزی را ثبت کردهاند که نشان میدهد رشد سفرها در استانهای غربی، قابلتوجه بوده است، به طوری که آمار راهداری و پلیس هم، رشد سفر به منطقه غرب را نشان میدهد. دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر با اشاره به رونق بازار صنایعدستی در نوروز اعلام کرد: در مدت اجرای طرح نوروزی، حجم فروش محصولات صنایعدستی در بازارچهها، فروشگاهها و نمایشگاههای دائمی و موقت به مرز هزار میلیارد تومان رسیدهاست. این اعداد نشاندهنده استقبال چشمگیر مسافران از صنایعدستی ایرانی است.
فاطمی ضمن تشریح اقدامات انجامشده برای بهبود خدماتدهی به گردشگران تصریح کرد: تمامی تمهیدات لازم برای میزبانی شایسته از مسافران نوروزی در نظر گرفته شد و علاوه بر استانهای مختلف، مناطق آزاد کشور نیز نقش مؤثری در ارائه خدمات باکیفیت به گردشگران داشتهاند.
مدیر کل دفتر توسعه گردشگری داخلی همچنین در خصوص رویکردها در برنامه هفتم در سال ۱۴۰۴ گفت: در بحث سفرها، بیشتر رویکردمان، افزایش تعداد سفرهای گردشگران خارجی است و در حوزه گردشگری داخلی نیز، خانواده مدنظر است که تمرکز ما به بحث توجه خانواده و سفرهای خانوادگی است که افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین معرفی مراکز اقامتی جدید، توجه به موضوع سرمایهگذاری و افزایش تعداد زیرساختهای گردشگری را نیز در برنامه داریم.
فاطمی در خصوص زیرساختهای گردشگری خاطر نشان کرد: به نسبت سفرهایی که الان داریم، تعداد زیرساختهای گردشگری خصوصا در ایام پیک کم است و ما باید این نوسان سفرها را طوری متناسبسازی کنیم که بتوانیم حجم سفرها را در ایام خلوت ارتقا دهیم، برای این منظور نیز راهکارهای متعددی دیده شدهاست که میتوانیم با کمک سایر دستگاه، بخشی از آن را مرتفع کنیم.
بازدید ۸/۴ میلیونی از آثار تاریخی
در حالی که ویدئوی بازدید سرلشگر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشور در روز سیزدهم فروردین ماه از تخت جمشید در فضای مجازی وایرال شدهبود، بر اساس گزارشهای رسمی، تنها در روز ۱۴ فروردین ۱۴۰۴، تعداد بازدیدها از اماکن فرهنگی-تاریخی کشور به ۲۱۶ هزار و ۹۷۹ نفر رسید. بر اساس این آمار در مجموع تعطیلات نوروزی، از ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۴ فروردین ۱۴۰۴، اماکن فرهنگیتاریخی تحت مدیریت وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی میزبان ۴ میلیون و ۸۳۳ هزار و ۸۳۸ بازدیدکننده بودند.
تختجمشید با ۴۸۹ هزار و ۲۴ بازدید در صدر اماکن پربازدید نوروز ۱۴۰۴ قرار گرفت. پس از آن، حافظیه با ۴۸۲ هزار و ۶۷ بازدید و سعدیه با ۳۱۶ هزار و ۱۴۳ بازدید بیشترین تعداد گردشگران را به خود اختصاص دادند. پاسارگاد نیز با ۲۱۳ هزار و ۴۴ بازدید در رتبه چهارم، ارگ کریمخان با ۱۷۹ هزار و ۴۴۶ بازدید در جایگاه پنجم و باغ فین با ۱۷۱ هزار و ۳۵۶ بازدید در رتبه ششم پربازدیدترین اماکن تاریخی کشور قرار گرفتند.
در روز ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ نیز تختجمشید با ۱۸ هزار و ۲۵۷ بازدید همچنان در صدر استقبال گردشگران قرار داشت. پس از آن، حافظیه با ۱۷ هزار و ۴۷۳ بازدید و باغ فین کاشان با ۱۳ هزار و ۴۲۹ بازدید بیشترین تعداد بازدیدکنندگان را ثبت کردند. سعدیه با ۱۰ هزار و ۷۳۸ بازدید، مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد با ۸ هزار و ۸۹۰ بازدید و قلعه فلکالافلاک با ۸ هزار و ۳۱ بازدید نیز در میان پربازدیدترین اماکن تاریخی کشور در این روز قرار داشتند. این آمار نشاندهنده استقبال گسترده گردشگران از جاذبههای تاریخی و فرهنگی کشور در ایام نوروز است و بار دیگر اهمیت و جایگاه میراث فرهنگی در گردشگری داخلی را به نمایش میگذارد.