کد خبر: 1286116
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۸
بررسی روند تاریخی بحران اوکراین نشان می‌دهد که این کشور از سال ۲۰۱۴ به میدان رویارویی قدرت‌های غربی با همسایه شرقی‌اش تبدیل شد.

جوان آنلاین: «هشت سال است که مردم دونباس هدف نسل‌کشی، گلوله‌باران و محاصره قرار گرفته‌اند» این اظهارات را رئیس‌جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ سه روز قبل از آغاز جنگ اوکراین در تاریخ ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (۵ اسفند ۱۴۰۰) بیان کرد؛ اشاره‌ای به دلایل تاریخی بحرانی که روسیه همواره گفته بدون رفع آن‌ها، این بحران حل شدنی نیست.

به گزارش فارس، در ادامه، جدول زمانی از رویدادهای کلیدی منتهی به جنگ سه ساله اوکراین ارائه می‌شود.

* ۲۱ نوامبر ۲۰۱۳: رئیس‌جمهور اوکراین ویکتور یانوکویچ مذاکرات تجاری و همکاری با اتحادیه اروپا را به حالت تعلیق درآورده و تصمیم می‌گیرد روابط اقتصادی را با روسیه احیا کند؛ تصمیمی که اعتراض‌ها در میدان استقلال کی‌یف (موسوم به میدان) را کلید می‌زند.

* دسامبر ۲۰۱۳ تا فوریه ۲۰۱۴: اعتراضات در اوکراین ادامه می‌یابد و در برخی موارد به خشونت کشیده می‌شود.

* ۲۱ فوریه ۲۰۱۴: یانوکویچ و سران مخالف، توافق صلحی را که اتحادیه اروپا میانجی‌گری کرده، امضا می‌کنند که شامل برنامه‌هایی برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری پیش از پایان سال است.

* ۲۲ فوریه ۲۰۱۴: پارلمان اوکراین به استیضاح رئیس‌جمهور یانوکویچ رأی می‌دهد و با فروپاشی توافق مذکور، او کشور را ترک می‌کند و پارلمان اوکراین دولتی جدید موقت منصوب می‌کند.

این رویداد نقطه‌ای عطف در تاریخ روابط اوکراین و روسیه محسوب می‌شود و مسکو آن را به کودتا تعبیر می‌کند.

پوتین که به دلیل تحولات در کشور همسایه، نیروهای نظامی روسیه را در حالت آماده‌باش قرار می‌دهد، در سخنرانی سال ۲۰۱۴ خود درباره این تحولات می‌گوید «آنچه در اوکراین اتفاق افتاد یک کودتا بود و غرب از آن برای تضعیف روسیه و دور کردن اوکراین از روسیه حمایت کرد. آنها معترضان را تشویق کردند و اراده خود را بر اوکراین تحمیل کردند».

* ۲۷ فوریه ۲۰۱۴: مردان مسلح طرفدار روسیه ساختمان‌های دولتی را در شبه‌جزیره کریمه که اکثر ساکنانش روس‌تبار هستند، تصرف کرده و پرچم روسیه را به اهتزاز درمی‌آورند.

* اول مارس ۲۰۱۴: پارلمان روسیه درخواست پوتین برای استفاده از نیروهای روسی در حمایت از شهروندان روس‌تبار مناطق شرقی اوکراین را تصویب می‌کند.

* ۲۱ مارس ۲۰۱۴: بعد از برگزاری یک همه‌پرسی که اکثریت غالب ۹۵.۵ درصدی کریمه به الحاق به روسیه رای می‌دهند، پوتین قانون رسمی شدن پیوستن این شبه‌جزیره به روسیه را امضا می‌کند.

* ۱۲ مه ۲۰۱۴: نیروهای حامی روسیه در دونتسک و لوهانسک، دورترین مناطق شرقی اوکراین، پیروزی‌های چشمگیری در همه‌پرسی‌های خودمختاری اعلام می‌کنند.

* ۲۵ مه ۲۰۱۴: پترو پروشنکو به عنوان رئیس‌جمهور اوکراین انتخاب می‌شود.

* ۲۷ ژوئن ۲۰۱۴: اتحادیه اروپا توافق‌نامه شراکت تاریخی با اوکراین را امضا می‌کند.

* ۱۷ ژوئیه ۲۰۱۴: پرواز هواپیمای مالزی MH17 در شرق اوکراین سرنگون و منجر به کشته شدن ۲۹۸ نفر می‌شود که هر یک از دو طرف درگیر، نیروهای دولت مرکزی اوکراین که با حامیان روسیه در شرق درگیر هستند، انگشت اتهام را به سمت یکدیگر می‌گیرند.

* ۵ سپتامبر ۲۰۱۴: دولت اوکراین و نیروهای طرفدار روسیه آتش‌بسی را در مینسک (که به توافق مینسک اول شناخته می‌شود) برای پایان دادن به تقریباً پنج ماه جنگ امضا می‌کنند اما آتش‌بس ظرف چند روز فرو می‌ریزد.

* ۲۴ ژانویه ۲۰۱۵: حملات راکتی در شهر ماریوپل در شرق اوکراین ۳۰ کشته و شماری زخمی برجای می‌گذارد و اتحادیه اروپا و آمریکا با محکوم کردن روسیه، از آن می‌خواهند حمایت از "جدایی‌طلبان" را متوقف کند؛ مسکو هرگونه دخالت در این حمله را رد کرد و اعلام می‌کند که این ارتش اوکراین است که باید پاسخگوی اقدامات خود باشد.

* ۱۲ فوریه ۲۰۱۵: توافق‌نامه مینسک دوم امضا می‌شود.

* ۹ ژوئیه ۲۰۱۶: ناتو و اوکراین یک بسته کمک جامع امضا می‌کنند.

* ۸ ژوئن ۲۰۱۷: پارلمان اوکراین به عضویت در ناتو به عنوان هدف استراتژیک سیاست خارجی این کشور رای می‌دهد.

* اول سپتامبر ۲۰۱۷: توافق‌نامه همکاری اوکراین با اتحادیه اروپا وارد مرحله اجرایی می‌شود.

* ۲۱ فوریه ۲۰۱۹: اصلاحیه‌ای در قانون اساسی اوکراین، عضویت در ناتو را به عنوان سیاست استراتژیک خارجی و امنیتی تعیین می‌کند و وارد مرحله اجرایی می‌شود.

* ۲۱ آوریل ۲۰۱۹: کمدینی به نام ولودیمیر زلنسکی، پترو پروشنکو را شکست می‌دهد و رئیس‌جمهور اوکراین می‌شود.

* ۱۲ ژوئن ۲۰۲۰: اوکراین به عنوان شریک فرصت ویژه ناتو شناخته می‌شود؛ این کشورها گرچه عضو ناتو نیستند، اما به آن‌ها دسترسی به برنامه‌ها و امکانات ویژه داده می‌شود.

* ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۰: زلنسکی استراتژی جدید امنیت ملی اوکراین را که هدف آن پیوستن به ناتو است، به‌رغم نگرانی‌های روسیه درباره امنیت مرزهایش تأیید می‌کند.

* ۱۳ نوامبر ۲۰۲۱: زلنسکی اعلام می‌کند که تقریباً ۱۰۰,۰۰۰ سرباز روس در مرز با اوکراین تجمع کرده‌اند.

* ۱۷ دسامبر ۲۰۲۱: روسیه فهرستی از خواسته‌های امنیتی خود را برای کاهش بحران در اوکراین ارائه می‌دهد؛ شامل درخواست تضمین قانونی که اوکراین هیچ‌گاه به عنوان یک عضو ناتو پذیرفته نشود و ناتو از هرگونه فعالیت نظامی در شرق اروپا و اوکراین و در مرزهای روسیه دست بردارد که دولت آمریکا آن را رد می‌کند.

* ۲۴ ژانویه ۲۰۲۲: ایالات متحده ۸,۵۰۰ سرباز را به حالت آماده‌باش برای اعزام به اروپا قرار می‌دهد؛ همزمان ناتو مرزهای شرقی خود را با کشتی‌های جنگی و جنگنده‌ها تقویت می‌کند.

* ۱۰ فوریه ۲۰۲۲: روسیه آنچه را که بزرگترین تمرین نظامی خود از زمان جنگ سرد می‌نامد، آغاز می‌کند و تمرینات مشترکی با بلاروس برگزار می‌کند.

* ۲۱ فوریه ۲۰۲۲: رئیس‌جمهور روسیه استقلال جمهوری‌های خودخوانده دونتسک و لوهانسک را به رسمیت می‌شناسد و دستور می‌دهد که نیروهای روس برای انجام «وظایف حفاظت از صلح» به این مناطق اعزام شوند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار