کد خبر: 1275181
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۰
یک هیئت دیپلماتیک از مقامات جدید سوریه دیروز به قطر سفر کرد، سفری که در آن، اسعد حسن شیبانی، وزیر خارجه جدید سوریه با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر دیدار و گفتگو کرده است
جوان آنلاین: وزیر خارجه دولت سوریه دیروز وارد دوحه، پایتخت قطر شد، سفری که نشان می‌دهد دولت انتقالی حاکم بر دمشق، بیش از هر موقع دیگری به دنبال استفاده از ارتباطات خود با بازیگران جدید برای اثرگذاری بر موقعیت منطقه‌ای سوریه است. اما رویداد‌های زیرپوستی منطقه جریان دارد که آینده این کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بعد از تخریب زیرساخت‌های نظامی در حملات رژیم صهیونیستی حالا برآورد‌ها نشان می‌دهد که اسرائیلی‌ها حدود ۴۰ درصد آب سوریه را تحت کنترل گرفته‌اند. 
به گزارش «جوان»، یک هیئت دیپلماتیک از مقامات جدید سوریه دیروز به قطر سفر کرد، سفری که در آن، اسعد حسن شیبانی، وزیر خارجه جدید سوریه با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر دیدار و گفتگو کرده است. این جدید‌ترین تلاش‌های حکومت انتقالی سوریه تحت حاکمیت تحریرالشام است که با هدف وارد کردن بازیگران جدید به سوریه انجام می‌شود. بعد از سفر وزیر خارجه ترکیه و صف نسبتاً طولانی متحدان عرب دولت انتقالی سوریه، این هفته وزرای خارجه آلمان و فرانسه هم در دمشق با محمد الجولانی ملاقات کردند، تحرکات دیپلماتیکی که نشان می‌دهد عرب‌ها و غربیان یک ماراتن دیپلماتیک برای جهت دادن به سیاست خارجی سوریه در دوران پس از بشار اسد برقرار کرده‌اند. در ورای این تحولات اما، رویداد‌هایی در حال رخ دادن است که می‌تواند برای دهه‌ها سوریه را تحت تأثیر قرار دهد. بعد از یک کمپین انهدامی چندروزه که اسرائیلی‌ها در اولین روز‌های بعد از سقوط اسد به راه انداخته و بخش بزرگی از زیرساخت‌های نظامی سوریه را از بین بردند، برآورد‌ها نشان می‌دهد که حالا اسرائیلی‌ها حدود ۴۰۰ کیلومتر مربع از خاک سوریه را اشغال کرده‌اند. جدای از ابعاد امنیتی- استراتژیکی که این میزان اشغال از خاک سوریه دارد، ابعاد آن از لحاظ تسلط اسرائیل بر منابع طبیعی سوریه نیز حائز اهمیت است. در حالی که سوری‌ها به مدت چندین دهه است که با رژیم صهیونیستی بر سر منابع آب دچار چالش هستند، گزارش‌های جدید نشان می‌دهد که تل‌آویو اکنون ۴۰ درصد از منابع آبی مشترک سوریه و اردن را در اختیار دارد. کنترل رژیم صهیونیستی بر منابع آب حیاتی حوضه رودخانه یرموک، از جمله سد استراتژیک الوحده، یکی از این موارد است. به گزارش سایت آبزرور دیپلمیت، سد الوحده که به عنوان نمادی از همکاری بین اردن و سوریه ساخته شد، برای تأمین آب برای آبیاری و تولید برق در منطقه در نظر گرفته شده است که تصرف آن به دست نیرو‌های اسرائیلی نه تنها این برنامه‌ها را مختل می‌کند، بلکه ناامنی آبی را برای میلیون‌ها نفر افزایش می‌دهد. کنترل این سد، به اسرائیل اهرم قابل‌توجهی مقابل اردن و سوریه می‌دهد و عدم توازن موجود قدرت را تشدید می‌کند. مسئله آب البته چندین دهه است که در حوزه رود اردن و همچنین سوریه یک معضل شده و مرکز مطالعات استراتژیک لندن سه دهه قبل در گزارشی که در قالب یک کتاب در سال ۱۳۷۳ به فارسی هم منتشر شده، آن را به عنوان یکی از سه حوزه پرتنش مطرح کرده بود که می‌تواند جنگ آب را در خاورمیانه موجب شود، اما حالا در فضای تنش‌های ژئوپلیتیک بعد از هفتم اکتبر ۲۰۲۳، می‌تواند تشدید شود. کنترل اسرائیل بر ۴۰ درصد از منابع آبی سوریه و اردن بخشی از یک استراتژی بزرگ‌تر برای تسلط بر منابع نیز هست و به نوشته دیپلماتیک آبزرور، اسرائیل با هدف قرار دادن زیرساخت‌های حیاتی مانند سد‌ها و حوضه‌های آبی، موقعیت استراتژیک خود را تقویت می‌کند و در عین حال همسایگان خود را تضعیف می‌کند. تصرف منابع آب پیامد‌های انسانی و زیست‌محیطی ناگواری دارد. جوامع متکی به حوضه رودخانه یرموک با کاهش منابع برای آشامیدن، کشاورزی و نیاز‌های روزانه مواجه هستند. این امر چالش‌های موجود در منطقه‌ای را تشدید می‌کند که از قبل با تغییرات آب و هوایی و کمبود آب دست و پنجه نرم می‌کند. 
۱۰۱ کشته در نبرد‌ها در شمال سوریه طی ۲ روز
به گفته فعالان حقوق‌بشری در سوریه در نبرد‌های شمال این کشور دست‌کم ۱۰۱ نفر در دو روز گذشته کشته شده‌اند. بنا به گزارش سازمان دیده‌بان حقوق بشر سوریه که مقر آن در لندن است، از شامگاه جمعه (۳ژانویه) تا کنون در شهر منبج در شمال سوریه در جریان درگیری میان واحد‌های مسلح گروه‌های مورد حمایت ترکیه و نیرو‌های کرد بیش از ۱۰۰ نفر کشته و شماری نیز مجروح شده‌اند. نیرو‌های دموکراتیک سوریه که بخش‌هایی از شمال و شرق سوریه را کنترل می‌کنند از جمله متحدان امریکا به شمار می‌آیند. گفته می‌شود که ۸۵ نفر از گروه‌های متحد ترکیه و ۱۶ نفر از نیرو‌های دموکراتیک سوریه در این نبرد‌ها کشته شده‌اند. نیرو‌های مسلح کرد اعلام کرده‌اند که توانسته‌اند حملات پهپادی و هوایی ارتش ترکیه به همراه گروه‌های متحد این کشور را دفع کنند. ترکیه از طریق گروه‌های وابسته به خود می‌کوشد حضور کرد‌ها را در مناطق مرزی کاهش دهد. ترکیه یگان‌های مدافع خلق را که بخش اصلی نیرو‌های دموکراتیک سوریه به حساب می‌آیند، وابسته به پ. ک. ک (حزب کارگران کردستان ترکیه) می‌داند و آنها را از گروه‌های تروریستی به شمار می‌آورد. نیرو‌های مسلح کرد در مبارزه علیه داعش متحد اصلی امریکا بوده و هستند.
برچسب ها: سوریه ، قطر ، دمشق ، کم آبی
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار