کد خبر: 1257754
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۲
در نخستین بودجه دولت چهاردهم، رویکرد دولت کاهش فشار‌های مالیاتی است و به نظر می‌رسد قرار است اندکی از فشار‌های اقتصادی کم شود. اما سوال مهم در اینجاست که با توجه به پابرجا بودن مشکلاتی همانند فرار‌های مالیاتی و معافیت‌های گسترده، منابع درآمدی دولت بعد از افزایش معافیت های مالیاتی باید از کجا تامین شود.

جوان آنلاین: هر چند هنوز جزییاتی درخصوص سند دخل و خرج دولت در ۱۴۰۴ اعلام نشده، اما نگاه دولت در خصوص جبران راهکار کسری بودجه امسال نشان می‌دهد که تمرکز سیاستگذار احتمالا بیشتر بر مواردی همانند افزایش تعرفه‌ها خواهد بود. به عنوان مثال قرار است دولت تعرفه واردات خودرو را در سال جاری به ۱۰۰ درصد برساند.  در سال جاری دولت حدود ۸۵ هزار همت کسری بودجه دارد و طبق خبرها بخشی از این کسری از طریق افزایش تعرفه‌های واردات خودرو جبران می شود.

در هر حال فارغ از راهکارهای جایگزین دولت برای درآمدزایی، به عقیده اقتصاددانان، برداشتن بار مالیاتی توان زیادی به حقوق‌بگیران و کارگران و کسب‌وکار‌های کوچک می‌دهد که می‌تواند نتایج بهتری برای اقتصاد رقم بزند.

علی طیب‌نیا، مشاور عالی رییس‌جمهور پیش تر اعلام کرده بود در حوزه مشاغل باید معافیت مالیاتی را به سه برابر افزایش دهیم. معافیت حقوق بگیران نیز باید به دو برابر ارتقا یابد و سالانه متناسب با تورم تعدیل یابد؛ موضوعی که وزیر اقتصاد نیز با آن موافقت کرده است.


در روز‌های اخیر عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد گفت: فشار مالیاتی باید از دهک‌های پایین جامعه برداشته شود. همتی در همایش مدیران مالیاتی کشور گفت که با توجه به تورم و شرایط اقتصادی نباید از مشاغل خرد مالیات گرفت و مالیات در این بخش را باید عملاً به حداقل رساند.


پیرو این اظهارات همتی در روز‌های اخیر نیز در صفحه شخصی خود در شبکه‌های مجازی از تصمیم دولت برای افزایش ۱۰۰ درصدی سقف معافیت مالیاتی اصناف و همچنین ۲ برابر شدن سقف معافیت مالیاتی حقوق‌‍بگیران نسبت به سال جاری خبر داد.


بر این اساس در صورت تصویب مجلس، میزان معافیت مالیاتی درآمد سالانه مشمول مالیات اصناف و مشاغل در لایحه بودجه ۱۴۰۴، با ۱۰۰ درصد افزایش نسبت به سال جاری به ۲۰۰ میلیون تومان رسید.


همچنین وزارت امور اقتصادی و دارایی پیشنهاد ۲ برابر شدن سقف معافیت مالیاتی حقوق‌‍بگیران نسبت به سال جاری، یعنی تا ۲۴ میلیون تومان را در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ ارائه کرده است.


روز گذشته نیز مسعود پزکشیان بعد از دیدار با رهبر انقلاب گفت: بیشترین موضوعات مطرح شده در جلسه امروز مربوط به مشکلات اقتصادی کشور و راه برون رفت از آن‌ها بود.
رئیس‌جمهور درباره لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ و جهت‌گیری‌های آن نیز گفت: مهمترین اولویت دولت در بودجه سال آینده بالا بردن قدرت خرید مردم از طریق کاهش مالیات‌های اقشار کم درآمد است.


کارشناسان نگاه دولت به کاهش فشار مالیاتی را در شرایط فعلی که اقتصاد کشور درگیر تورم حدود ۳۰ درصدی و رکود است را صحیح ارزیابی می‌کنند و البته بر ضرورت کاهش معافیت‌های غیرضروری مالیاتی تاکید دارند. واقعیت این است که ناپایداری درآمد‌های نفتی جایی برای دلگرمی به درآمد‌های حاصل از فروش نفت باقی نمی‌گذارد. بر این اساس درآمد‌های پایدار مالیاتی می‌تواند بهترین گزینه برای اقتصاد کشور باشد. البته در این مسیر بار‌ها و بار‌ها کارشناسان بر ضرورت اصلاح نگاه اشتباه به مالیات دهندگان تاکید دارند. در واقع عمده بار مالیاتی تا کنون بر دوش بخش شفاف از جمله کارمندان بوده و پایه‌های مالیاتی اگرچه در سال‌های اخیر تا حدودی افزایش یافته، اما همچنان فاصله زیادی با وضعیت متعارف داریم.


بر اساس گزارش سازمان امور مالیاتی، درآمد‌های وصولی سازمان در نیمه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۴۹ درصدی داشته است. طبق صحبت‌های سید محمدهادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی در این دوره زمانی مجموعا ۵۱۱ هزار و ۳۸۹ میلیارد تومان درآمد وصول شده است. بر این اساس عمده بارمالیاتی از طریق فشار بر بخش شفاف اقتصاد بوده که ضروری است تغییر کند.



نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار