جوان آنلاین: نرخ بهره به عنوان یکی از مهمترین عوامل رونق یا رکود بورس است. در شرایط فعلی که شاهد نرخ بهره بدون ریسک ۳۳ تا ۳۴ درصدی هستیم به طور حتم تقاضا برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه کم رنگ میشود. بر این اساس کارشناسان پیش بینی میکنند که تا رفع ابهامات بین الملی که پیش بینی میشود تا آبان ماه تداوم یابد تصمیات در خصوص نرخ بهره محتاطانهتر خواهد بود. اگر نرخ بهره کاهش یابد به طور حتم شرایط برای تقویت تقاضا در بورس نیز مهیا میشود.
اما عامل مهم دیگر برای رونق بازار سرمایه نرخ دلار نیمایی است. در حال حاضر نیز اگرچه این نرخ افزایش داشته، اما میزان آن جزئی و این رشد لاکپشتی برای بورسبازان جذاب نبوده است؛ بنابراین باید این نرخ به سطوح بالاتری دست یابد تا بتواند به عنوان محرک جدی در این بازار عمل کند.
ورود دلار نیما به کانال ۵۰ هزار تومان همان اتفاقی است که تالار شیشهای انتظار آن را میکشد. در هفتههای اخیر و بعد از مشخص شدن کابینه دولت پزشکیان، همه سیاستگذاران اقتصادی بر افزایش نرخ دلار نیما اتفاقنظر داشته اند؛ بنابراین یکی از انتظارات مهم فعالان بازار سرمایه افزایش نرخ دلار نیمایی است.
از سویی دیگر مولفه تاثیرگذار بعدی که در زمره تصمیمات کلان دولت است به قیمت گذاری دستوری بازمی گردد. به عنوان مثال در موضوع افزایش نرخ لبنیات که چند روز پیش مجوز آن صادر شد شاهد بودیم که تقاضا برای خرید سهام این بخش افزایش داشته است؛ بنابراین رشد بازار سرمایه در گرو این عوامل است. درحالحاضر و با توجه به وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بورس پیش بینی اکثر کارشناسان این است که شاخص کل در کانال ۲.۱ میلیون واحد بتواند کفسازی کند و در این محدوده کمنوسان ظاهر شود. اما در میان مدت برای نیمه دوم سال ۱۴۰۳ اکثر کارشناسان برای رشد و رکوردشکنی بورس اتفاق نظر دارند و انتظار رشد شاخص تا کانال ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی را نیز دارند.
امیر تقی خان تجریشی کارشناس مالی با اعلام اینکه برای بهبود اوضاع بورس در کوتاهمدت، نیازمند انتخاب افراد مناسب هستیم، گفت: در این زمینه باید افرادی انتخاب شوند که دارای یک چارچوب ذهنی منسجم، به همراه علم به مسائل و موضوعات کلیدی بازار سرمایه با ظرفیت شنوندگی و جمع بندی دیدگاههای متنوع در قالب چارجوب ذکر شده باشند. این افراد با توجه به گستردگی موضوعات اقتصادی مرتبط به وزارت اقتصاد، باید بتوانند با همراهی سایر وزارتخانهها، نسبت به جلب حمایتهای لازم برای بهبود وضع بازار سرمایه اقدام کنند.
تجریشی با اعلام اینکه در میان مدت اثر حل مسئله نرخ بهره در بهبود وضع بازار سرمایه بسیار کلیدی است، گفت: اصلاح ساختار نظام بانکی و کنترل کسری بودجه هم میتواند در حل چالش نرخ بهره و در نتیجه رونق بورس مؤثر باشد.
او گفت: مؤلفه دیگری که در میان مدت بر بهبود روند بورس مؤثر خواهد بود، اصلاح وضع تأمین مالی است که در زیر مجموعه اصلاح نظام بازار پول قرار دارد.
تجریشی، تلاش دولت و نهادهای حاکمیتی در کاهش مجموع ریسکهای سیاسی و اقتصادی کشور را به عنوان دیگر عامل تأثیرگذار در بازگشت رونق به بورس اعلام کرد و گفت: هر چند مسیر کاهش این ریسکها زمانبر است، اما دولت و حاکمیت میتوانند با انجام اقدامات مثبت، تعهد خود را برای کاهش ریسکها و تصمیمات خلق الساعه نشان دهند.
وی تاکید کرد: حذف قیمت گذاری دستوری در نرخ ارز نیما و همچنین در تعیین نرخ محصولات و خدمات شرکتها را میتوان به عنوان دیگر اقدام اقتصادی بسیار مؤثر بر روند بورس معرفی کرد که در کوتاه مدت باعث بهبود وضعیت جریان نقدی شرکتهای بورسی و سود آنها میشود.
او حل بحران ناترازی انرژی را به عنوان دیگر عامل مهم، در رونق بازار سهام، در میانمدت، معرفی کرد و افزود: تأمین انرژی برق و گاز در همه ۱۲ ماه سال برای بسیاری از شرکتهای بورس دشوار شده است. برنامهریزی حاکمیت برای حل این ناترازی انرژی میتواند اقدامی اثرگذار بر وضع تولید، فروش و در نهایت بهبود وضع بورس و رشد اقتصادی باشد.
تجریشی تاکید کرد: دیگر عامل مؤثر در رونق بورس، در میان مدت، اقدام دولت به پرداخت مطالبات شرکتهاست. این امر به بهبود وضع نقدینگی شرکتهای بورسی و سرمایه در گردش آنها منجر میشود، اتفاقاً بخشی از این مطالبات، مربوط به بازار انرژی است، رفع این چالش میتواند کمکی در حل ناترازی انرژی باشد.