کد خبر: 1251464
تاریخ انتشار: ۲۴ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۰
نقدینگی‌های سرگردان همچنان به عنوان یکی از نگرانی‌های جدی در اقتصاد ایران مطرح است. شرایط رکودی اقتصاد، انتظارات تورمی را کاهش داده و در غیر این صورت به گفته کارشناسان خطر سرریز شدن نقدینگی‌های سرگردان همچنان حاکم است. شاهد مثال این ادعا را در قرعه کشی اخیر ایران خودرو مشاهده کردیم؛ جایی که به گفته بسیاری از کارشناسان غیر از عده‌ای معدود، عمده شرکت کنندگان در آن تقاضای واقعی نداشتند!

جوان آنلاین: در قرعه کشی هفته گذشته ایران خودرو که حدود سه میلیون نفر متقاضی داشت تنها ۱۱۵ هزار نفر برنده شده و حدود ۹۸ درصد از متقاضیان دست خالی برگشتند. این مساله موجب شده که نارضایتی‌ها از شیوه عرضه خودرو اوج بگیرد. در روز‌های اخیر این موضوع مورد توجه رسانه‌ها و کارشناسان قرار گرفته است.


برخی کارشناسان ریشه نابسامانی در عرضه خودرو را در سیاست گذاری دولت و حضور پررنگ دولت در صنعت خودروسازی می‌دانند. هر چند که دولت در دو خودروساز بزرگ کشور تنها سهم ۶ درصدی دارد، اما همین سهم اندک نیز زمینه ساز بسیاری از مشکلات است.


در قرعه کشی اخیر ایران خودرو همچنان فاصله قیمت‌ها بین کارخانه و بازار قابل توجه بود و همین مساله عامل لشکرکشی گسترده برای این فروش بود. به عنوان مثال در یک مدل خودرو شاهد شکاف ۳۰۰ میلیونی قیمت‌ها از کارخانه تا بازار بودیم. به همین علت بود که بعد از قرعه کشی، بازار حواله معاملات خودرو داغ و دلالان یکی از برندگان این لاتاری شدند.


اما پیش از دلالان، بانک‌ها را می‌توان برندگان بزرگ این قرعه کشی دانست. الزام حبس ۲۳۰ میلیون تومان در حساب بانکی به عنوان شروط اولیه شرکت در این لاتاری، رقمی حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در حساب آن‌ها محبوس کرد.


کارشناسان با تاکید بر ضرورت اصلاح سیاست گذاری دولتی در صنعت خودروسازی، معتقدند که با کاهش مداخلات دولت، عرضه و تقاضای خودرو در بازار متعادل می‌شود.


اما راهکار کلان‌تر ساماندهی بازار‌ها از جمله بازار خودرو، به سیاست‌هایی بازمی گردد که به کاهش انتظارات تورمی منجر می‌شود. رفع تنش‌های بین المللی، انضباط مالی دولت و اتخاذ سیاست‌های ضدتورمی از جمله مواردی است که زمینه ساز کاهش انتظارات تورمی می‌شود.


به طور حتم در شرایطی که مردم نگرانی بابت افزایش هر روزه قیمت‌ها نداشته باشند، تقاضا برای خرید‌های سرمایه‌ای که به منظور حفظ ارزش پول صورت می‌گیرد توجیهی منطقی نخواهد داشت.


مهدی پازوکی، اقتصاددان، درباره جمع شدن نقدینگی وسیع در حساب خودروساز‌ها گفت: تعداد چند میلیون نفری که برای خودرو شرکت کردند تقاضا واقعی نداشتند. ما یک تقاضا واقعی داریم یک تقاضا برای سفته بازی؛ به دلیل حجم بالا نقدینگی در اقتصاد ایران، مردم به خاطر اینکه ارزش دارایی‌شان را در مقابل تورم حفظ کنند، تقاضای سفته بازی افزایش پیدا می‌کند.


وی افزود: وقتی ما بتوانیم تورم را کنترل کنیم و به تک رقم برسیم، اقتصاد به ثبات رسیده است، اما در غیر این صورت نقدینگی به جای اینکه به سمت سرمایه‌گذاری برود، وارد فعالیت‌های دلالی و واسطه‌گری می‌شود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار