جوان آنلاین: روند بررسی برنامههای پیشنهادی وزرای معرفی شده، روز گذشته هم در کمیسیونهای تخصصی مجلس ادامه داشت. آن چیزی که از بهارستان به گوش میرسد فضای وفاق و همدلی و کمک به دولت چهاردهم است و همین خبرها و فضای مثبت نشان میدهد که احتمالاً دولت با کمترین چالش در گرفتن رأی اعتماد از مجلس دوازدهم مواجه خواهد شد. در حال حاضر هم کمیسیونهای تخصصی خبر از رأی اعتماد به اکثر وزرا میدهند که همین امر نشانی بر فضای کلی صحن مجلس است که قرار است از روز شنبه وزرای پیشنهادی در مجلس حاضر شوند و برنامهها و صلاحیت آنان به رأی نمایندگان ملت گذاشته شود.
استعلامات مثبت وزرای پیشنهادی
دیروز خبرگزاری فارس با انتشار خبری از استعلام مثبت همه وزرای پیشنهادی دولت خبر داد و به برخی نگرانیهای نمایندگان مجلس هم در این خبر پاسخ داده شده است. فارس نوشت: «استعلام همه وزرای پیشنهادی پزشکیان توسط نهادهای امنیتی مثبت اعلام شده است. برخی شبهات و خطاهای سیاسی که درباره تعداد معدودی از وزرای پیشنهادی نیز مطرح بود با ابراز پشیمانی و توضیحات آنها برطرف شده است. استعلام افرادی که در کارنامه آنها برخی مفاسد اقتصادی مطرح بود نیز منفی اعلام شده و این افراد به فهرست نهایی وزرای پیشنهادی نرسیدهاند».
کمیسیونها به وزرای پیشنهادی چه رأیی دادند؟
اما در همین مدت در برخی کمیسیونها درباره وزرای پیشنهادی رأیگیری شده که کمیسیونها نگاه مثبتی داشتند. ولی بیاتی سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور خبر داده که وزرای پیشنهادی اطلاعات و کشور با اکثریت مطلق آرا رأی مثبت این کمیسیون را گرفتند. بیاتی همچنین از جلسه این کمیسیون با وزیر پیشنهادی کشاورزی خبر داده و گفته که نوری قزلجه برای ایجاد تحول در کشاورزی برنامه عملیاتی دارد. بیاتی با اشاره به جلسه با وزیر پیشنهادی بهداشت هم اعلام کرد که اعضای کمیسیون نقدهایی را به او وارد کردند: «سابقه سیاسی ظفرقندی آنچنان مورد نقد اعضای کمیسیون واقع شد که اقبال چندانی نسبت به عملکرد تخصصی وی نیز صورت نگرفت. وزیر پیشنهادی بهداشت در گذشته اظهارنظرهای قابل تأملی در حوزههای سیاسی به ویژه عفاف و حجاب داشت که مورد انتقاد اعضا قرار گرفت چراکه معتقد بودند وزارت بهداشت یک وزارتخانه خدماترسان است و نباید فردی سیاسی در مسند وزارت آن باشد».
فضلالله رنجبر، دبیر اول کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی هم توضیحاتی در خصوص نشستهای مشترک این کمیسیون با وزرای پیشنهادی داده است: «در بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی در کمیسیون اجتماعی به عنوان کمیسیون تخصصی این حوزه، پس از برگزاری دومین جلسه با حضور احمد میدری، وزیر پیشنهادی کار با بررسی برنامهها، سوابق تحصیلی، صلاحیت عمومی و شاخصهای وزارت، اکثریت اعضای کمیسیون اجتماعی میدری را حائز شرایط لازم برای تصدی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشخیص دادند».
عراقچی: قانون اقدام راهبردی یک اصل است
محسن فتحی، نایبرئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی هم در تشریح جلسات بعداز ظهر دومین روز از بررسی برنامههای وزرای پیشنهادی رئیسجمهور در این کمیسیون اظهار داشت: کمیسیون اجتماعی مجلس در نوبت عصر میزبان عباس عراقچی، وزیر پیشنهادی امور خارجه بود، که در این جلسه برنامهها و رویکردهای وی برای اداره این وزارتخانه تشریح شد. اهم سؤالات نمایندگان از عراقچی در این نشست درخصوص مذاکرات، برجام، تحریمها، قانون اقدام راهبردی، دیپلماسی اقتصادی و نحوه ارتباط با سایر کشورها بود و برنامههای وی درباره چگونگی عبور دادن کشور از زنجیره فشارهای تحریمی، ارتقای جایگاه گذرنامه و بهبود تصویر ایران در دنیا مورد سؤال قرار گرفت».
این نماینده مجلس در توضیح سخنان عراقچی در کمیسیون گفت: «عراقچی رویکرد اصلی خود در وزارت امور خارجه را سیاست خارجی فعال، فراگیر و اثرگذار با برداشت از سخنان مقام معظم رهبری معرفی کرد و اصول راهنمای وزارت امور خارجه را قانون اساسی، تدابیر و ارشادات مقام معظم رهبری، سیاستهای کلان نظام و اسناد بالادستی مانند قانون برنامه هفتم توسعه دانست».
فتحی همچنین از باور عراقچی به قانون اقدام راهبردی سخن گفته و اضافه کرده: «تأکید وزیر امور خارجه پیشنهادی بر این بود که وزارت امور خارجه مجری سیاستهای خارجی است و بر همین اساس قانون اقدام راهبردی را یک اصل مهم در این وزارتخانه خواند. عراقچی سه مأموریت اصلی وزارت امور خارجه در دولت جدید را تأمین منافع ملی، تحکیم امنیت ملی و ارتقای عزت ملی اعلام کرد».
رای منفی کمیسیون فرهنگی به صالحی امیری
احمد راستینه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس، اما از رأی منفی این کمیسیون به وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی خبر داده: «سیدرضاصالحیامیری، وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نتوانست نظر کمیسیون فرهنگی را جلب کند و اعضای کمیسیون وی و برنامههای او برای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را تأیید نکردند و مورد تصویب کمیسیون قرار نگرفت».
روند بررسی وزرای پیشنهادی در مجلس به این نحوه است که وزرای پیشنهادی دولت پیش از حضور در جلسه رأی اعتماد در صحن علنی مجلس، موظف به حضور در دو جلسه کمیسیونهای تخصصی حوزه وزارتخانه مربوطه، به منظور ارائه برنامهها و پاسخگویی به پرسش نمایندگان هستند. در حال حاضر این جلسات برگزار میشود تا شنبه صحن مجلس وارد گود رأی اعتماد به وزرای پزشکیان شوند.
کابینه چهاردهم مصداق اعتقاد عمیق به وفاق ملی
رئیسجمهور هم دیروز توضیحاتی درباره روند انتخاب وزرا ارائه کرد و گفتمان دولت چهاردهم را وفاق و وحدت ملی خواند. او اعلام کرد تلاش کردیم از همه جریانات سیاسی مشورت بگیریم: «وفاق ملی از مؤلفههای اساسی در تهیه فهرست پیشنهادی وزرای کابینه دولت چهاردهم است. اگر چه ممکن است فهرست وزرای پیشنهادی برای عدهای ایدهآل نباشد و انتقاداتی به آن وارد کنند، اما این فهرست براساس اعتقاد عمیق دولت چهاردهم به خردجمعی، همفکری و تعامل با همه جریانات سیاسی تهیه شده و دلیل اینکه در این فهرست حتی اسامی افرادی که در انتخابات به نامزدهای رقیب رأی داده بودند نیز دیده میشود، همین اعتقاد عمیق به ضرورت وفاق ملی است».
این رویکرد رئیسجمهور منجر به رویکرد تعاملی دیگر نهادها از جمله مجلس شده است و برهمین اساس انتظار میرود که هفته آینده وزرای دولت شانس زیادی برای گرفتن رأی اعتماد از نمایندگان داشته باشند.