جوان آنلاین: یک کارشناس انرژی معتقد است: در سالهای اخیر ایران با چالشهای اقتصادی متعددی به ویژه به دلیل تحریمهای نفتی اعمالشده از سوی کشورهای غربی مواجه بوده است، اما دولت سیزدهم توانست با سیاستهای نوآورانه و راهبردی در تجارت انرژی بر این چالشها فائق آید. یکی از راهبردهای کلیدی دولت ایران برای رونق اقتصاد خود، افزایش صادرات نفتخام بود. به رغم اینکه ایران با تحریمهای نفتی مواجه شده، اما توانسته است به سقف فروش روزانه نفتخام در شش سال گذشته دست یابد.
حسین حیدریان، کارشناس انرژی در رابطه با سیاست ایران در توسعه تجارت نفتی در دولت شهید رئیسی به «جوان» میگوید: این دستاورد نه تنها درآمدهای ارزی ایران را افزایش داده، بلکه به جبران کسری بودجه دولت نیز کمک کرده است. وزارت نفت با اعمال سیاستهای جدید و هوشمندانه، نقش تعیینکنندهای در بازاریابی موفق نفت ایران ایفا کرد. علاوه بر این، ایران رکورد تعداد سرمایهگذاران خارجی را در صنعت نفت خود جذب کرده است. این کارشناس انرژی با اشاره به پیگیری سیاست پالایشگاههای فراسرزمینی ادامه میدهد: ایران با تمرکز بر توان فنی و مهندسی داخلی، زیرساختهای نیمهفعال و مستهلک پالایشگاهی کشورهای همسو با خود را با موفقیت بازسازی و نوسازی کرده است. این امر نه تنها کارایی پالایشگاهها را افزایش داده است، بلکه فرصتهایی را برای همکاریهای فرامنطقهای ایجاد و ایران را سهامدار این پالایشگاهها کرده است. صادرات تجهیزات و فرایندهای گلوگاهی ایران در پالایشگاههای نوسازیشده، نفتخام ایران را به عنوان خوراک این پالایشگاهها جایگزین و صادرات نفتخام کشورمان را تقویت کرده است.
افزایش درآمد ارزی از طریق رکوردشکنی در صادرات نفتی
حیدریان پیرامون افزایش درآمدهای ارزی کشور به پشتوانه سیاست راهبردی ایران تصریح میکند: افزایش درآمد ارزی از طریق رکوردشکنی در صادرات نفت به سنگبنای رشد اقتصادی ایران در دولت سیزدهم تبدیل شده است. این رشد اقتصادی پایدار با توجه به تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی و جذب سرمایهگذاری خارجی در صنعت نفت امکانپذیر شده است. علاوه بر این، ایران در دولت سیزدهم گامهای مهمی در تجارت گاز منطقهای برداشته است. ایران با افزایش تعاملات منطقهای با کشورهای همسایه در زمینه تجارت گاز، راه را برای تبدیلشدن به هاب گازی منطقه هموار کرده است. از سرگیری تجارت گاز با ترکمنستان، تمدید قراردادهای صادرات گاز به عراق و تقویت همکاری با روسیه در زمینه گاز از دستاوردهای کلیدی تبدیلشدن ایران به هاب گازی غرب آسیا بوده است. وی خاطرنشان میکند: موفقیت ایران در تصویب تحریمهای نفتی و جذب سرمایهگذاران خارجی در صنعت نفت خود را میتوان مرهون سیاستهای نوآورانه دولت سیزدهم دانست. ایران با تمرکز بر توان فنی و مهندسی داخلی، طراحی مجدد تجارت انرژی و افزایش تعاملات منطقهای در تجارت گاز، توانسته است بر چالشهای اقتصادی فائق آید و راه را برای رشد اقتصادی پایدار هموار کند. دستاوردهای ایران در صنعت نفت نه تنها در شرایط تحریم قابل توجه است، بلکه الگویی برای سایر کشورهایی است که با چالشهای مشابهی روبهرو هستند.