کد خبر: 1241154
تاریخ انتشار: ۲۴ تير ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۶
تغییرات اقلیمی یک پدیده جهانی است و طبیعتا ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و از نظر تنش آبی و دمای هوا تحت‌تاثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته است این مساله قاعدتا بر افزایش مصرف برق تاثیرات گسترده‌ای دارد همان گونه که در همه کشور‌های جهان داشته است، اما نکته قابل توجه در کشورمان مصرف بی رویه برق، انباشت کمبود سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت‌ها و همچنین قیمت گذاری دستوری است که موجب شده چشم انداز مشخصی برای رفع ناترازی برق وجود نداشته باشد.

جوان آنلاین: سال گذشته در بازه زمانی تیرماه عدد مصرف برق ۶۶‌هزار و ۲۲مگاوات بود؛ ولی در روز‌های اخیر این عدد به ۷۰‌هزار و ۶۱۵مگاوات نیز رسیده و می‌توان گفت حدود ۳‌هزار مگاوات رشد تقاضا ایجاد شده است. هر چند قرار بود کمبود منابع از طریق صنایع جبران شود، اما در روز‌های اخیر گزارش‌های متعددی از قطعی برق خانگی نیز گزارش شده است.


به طور کلی دولت‌ها طی سال‌های اخیر و برای جبران ناترازی برق، اولیوت را بر تامین برق خانگی قرارداده اند و برای جبران کمبود‌ها به تعطیلی برنامه ریزی شده صنایع رای مثبت داده اند. در حال حاضر ۴۵ درصد از مصرف برق در کشور در بخش خانگی صورت می‌گیرد. با این حال کارشناسان معتقدند با توجه به نیاز کشور به توسعه صنعتی نمی‌توان اولویتی برای خاموشی‌ها در نظر گرفت و تعطیلی‌های صنایع به لحاظ اشتغال و تولید ضربه‌های قابل توجهی به اقتصاد کشور وارد می‌کند.


گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی در آینده به این معناست که تعداد روز‌های گرم از تعداد روز‌های سرد بیشتر خواهد بود. این برای صنایع ایران که هر سال در فصول گرم در خط مقدم تعطیلی و قطعی برق قرار می‌گیرند چندان خبر خوبی نیست. گزارش‌ها نشان می‌دهند که در سال‌های آتی نیز ممکن است در نتیجه افزایش دما و کمبود آب، همچنان با رشد تقاضا برای برق و کمبود عرضه آن مواجه باشیم. بر این اساس افزایش مصرف بر در این شرایط نه گزینه محتمل بلکه گزینه‌ای قطعی است و دولت چهاردهم در این زمینه وظایف سنگینی بر دوش دارد.


یکی از راهکار‌های مهم عبور از این وضعیت تولید انرژی‌های تجدیدپذیر است. در حال حاضر ظرفیت نصب‌شده انرژی‌های تجدیدپذیر حدود ۱.۴‌درصد برق مصرفی است و تاکنون ۱۱۴۰مگاوات انرژی سبز در کشور تولید شده است. تا سال ۲۰۲۲، سهم برق تجدیدپذیر از میزان برق مصرف‌شده در جهان ۳۰‌درصد بوده است؛ ولی این عدد در کشور ما زیر یک‌درصد است که با توجه به ظرفیت‌های طبیعی عدد خوبی نیست.


تحقق اهداف توسعه اقتصادی بدون توجه به این کسری و موانع زیرساختی آن، با چالش‌های بسیاری مواجه خواهد بود. بی‌شک کمبود آب و تغییرات اقلیمی از علل زیربنایی این کسری هستند. اما نباید فراموش کرد که ایران ظرفیت‌های فراوانی در تامین انرژی تجدید‌پذیر غیر‌آبی دارد که باید از آن استفاده کند.


در کنار سیاست‌های تشویقی و تنبیهی برای مدیریت مصرف برق، مهمرین راه‏‏‌کار حذف قیمت‏‏‌گذاری دستوری به‌منظور تحریک تولید برق و تامین امنیت حقوق مالکیت برای تولیدکنندگان برق نیز حرکت به سمت انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر غیرآبی است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار