جوان آنلاین: دبیر امنیت غذایی نیروهای مسلح گفت: در خصوص بکارگیری پژوهش، نوآوری و فناوری در بخش امنیت غذایی و کشاورزی که تأکید مقام معظم رهبری است، تولید محصولات فراسودمند (پروبیوتیک)، سالم و ارگانیک، تدوین الگوی مصرف ایرانی- اسلامی و دانشبنیان، طراحی و تولید سیستمهای مقابله با بیوتروریسم غذایی را در دستور کار قرار دادیم و در آمادگی کامل برای همکاری با سایر بخشهای کشور هستیم.
مرتضی اعلمی، دبیر امنیت غذایی نیروهای مسلح در گفتگو با «جوان» با اشاره به امنیت غذایی به عنوان مؤلفهای از امنیت ملی گفت: تعریف امنیت غذایی از طرف سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در سال۱۹۸۴ آورده شده است که در آن امنیت غذایی به معنی اطمینان از اینکه همه مردم در همه اوقات به غذاهای اصلی مورد نیاز خود دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند، تعریف شده است که البته این تعریف در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران معنای وسیعتری دارد.
وی تصریح کرد: امروزه در جهان از یک طرف با افزایش مصرف و از طرفی با کمبود منابع مواجه هستیم، بنابراین امنیت غذایی در اکثر کشورهای جهان معادل امنیت ملی است و کشور ما نیز به دلایل مختلف از این قاعده استثنا نیست، بنابراین ما ناگزیریم چه به لحاظ سیاسی و چه به جهت ساختاری به موضوع امنیت غذایی توجه کنیم و در تأمین کالاهای اساسی به خودکفایی برسیم و بتوانیم نیازهای خود را در بحث امنیت غذایی تأمین کنیم، چون از یک طرف با افزایش مصرف و از طرفی با کمبود منابع و همچنین تهدید! مواجه هستیم.
اعلمی با بیان اینکه کشور ما طی این سالها با تحریم و تهدیدهای همهجانبه روبهرو بوده است، وضعیت ایران را متفاوت از سایر کشورها عنوان کرد و گفت: دشمنان از بدو انقلاب با ترور، دسیسه و پس از آن با راهانداختن جنگ سخت تلاش کردند کشور را در عرصه خودکفایی متوقف کنند، آنها پس از ناکامی در این عرصه با تحریم و توطئه برای انزوای ایران در عرصه بینالمللی و همچنین خرابکاریهای صنعتی و نفوذ سایبری و روشهای نوین تهدید که بر همگان مبرهن و آشکار است، تلاش کردند چرخ حرکت و شتاب جمهوری اسلامی ایران را در تمامی عرصههای پیشرفت متوقف کنند.
وی افزود: به موازات این تهدیدها طی سالهای اخیر مسئله بیوتروریسم به عنوان تهدیدی پنهان و تقریباً جدید، سوای سایر تهدیدهای مورد توجه، کارزار مبارزه و دفع خطر و همچنین پایداری امنیت را با پیچیدگیهای دیگری روبهرو کرده است که شمول آن دایره وسیعی از تهدید از جمله سیستم تأمین غذا و نیازهای اساسی در این عرصه را نیز در برمیگیرد، بنابراین مفهوم و دربرگیری امنیت غذایی برای جمهوری اسلامی ایران فراتر از تأمین غذا به روشهای متداول دنیاست.
دبیر امنیت غذایی نیروهای مسلح اظهار داشت: در تعریف ساده جهانی، منظور از امنیت غذایی تأمین غذای سالم، کافی و مقوی برای همه مردم است، اما در وزارت دفاع و نیروهای مسلح منظور از امنیت غذایی بسیطتر و وسیعتر از تعاریف معمول و روزمره برای این مفهوم است. جمهوری اسلامی ایران به سبب مواجهه و رویایی با تهدید در عرصه غذایی و مسئله بیوتروریسم باید با بومیسازی تمامی چرخه تولید و خودکفایی کامل در تأمین غذا، خود را در برابر هر گونه تهدید بیولوژیک مصون بدارد.
وی ادامه داد: همواره شائبهای از تهدیدات بیولوژیک و احتمال ورود برخی اقلام اساسی آلوده مانند گندم به کشور مطرح بوده است که البته از سوی دستگاههای مسئول مورد تأیید قرار نگرفت، اما جدای از شایعات مطرح در خصوص امکان ورود مواد غذایی آلوده به چرخه مواد غذایی کشور این موضوع ابعاد دیگری نیز دارد و آن تصمیم جدی و اقدامی عملی برای خودکفایی کامل در عرصه تولید غذا و مواد اولیه آن در کشور است که تهدید در این زمینه را به حداقل و صفر میرساند، اما رسیدن به این نقطه، الزام تفکر در بحث امنیت غذایی به صورت تفکر سیستمی و با نگاه امنیت ملی را دوچندان مینماید. در تفکر سیستمی موضوع امنیت غذایی مهمترین مسئله است و ارزشها، تهدیدها، راهبردها و سیاستها را در این عرصه با دید امنیت ملی برنامهریزی میکند.
اعلمی تصریح کرد: این مفهوم سالها پیش در نیروهای مسلح مورد توجه بوده و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تلاش کرده است با فناوری، همکاری با شرکتهای دانشبنیان و دستیابی به دانش بومی، چرخه کامل تولید مواد غذایی را تا حد زیادی بومی کند و از نگاه صرف تأمین غذا به تولید سالم پایدار در چارچوب امنیت ملی دست یابد و امیدواریم نه تنها در وزارت دفاع، بلکه مفهوم امنیت غذایی به عنوان مؤلفهای از امنیت ملی در بدنه و سیستم فکری کشور نهادینه و جلوی آسیبها در این عرصه گرفته شود و به حداقل برسد و از طرفی امنیت پایدار و بلندمدت در عرصه غذایی با توجه به شرایط اقلیمی، کمبود منابع و تهدیدات بیولوژیک تا حد زیادی رشد کند و در مسیر توسعه قرار گیرد.
وی گفت: به طور کلی تولید بذرهای استراتژیک، کشاورزی دانشبنیان و بکارگیری فناوریهای نوین، ارتقای بهرهوری و مدیریت منابع آب، کشاورزی حفاظتی در راستای حفظ و احیای کیفیت خاک اراضی، الگوی کشت بهینه متناسب با اراضی منطقهای، تولید محصولات سالم و ارگانیک، هوشمندسازی کشاورزی، غنیسازی و احیای مراتع، ایجاد زنجیره مزرعه تا سفره، تولید مردمپایه و مشارکت عمومی از راهبردهای وزارت دفاع در حوزه کشاورزی در راستای مقاومت در برابر تهدیدات بیولوژیک است.
دبیر امنیت غذایی نیروهای مسلح تصریح کرد: همانطور که رهبری میفرمایند، دستگاه کشاورزی برای کشور ما بسیار مهم است، چون امنیت غذایی برای کشور ما که کشوری بزرگ، پرجمعیت و دارای هدفهای بلند بوده، بسیار مهم است، بنابراین بخش کشاورزی ما یک بخش ویژه و استثنایی است و همه باید برای آن تلاش کنند.
وی گفت: امروزه بحث بیوتروریسم و جنگ در همه حوزهها علیه جمهوری اسلامی جاری و ساری است و در تلاشیم به عنوان دبیرخانه امنیت غذایی نیروهای مسلح، ضریب امنیت غذایی را با خودکفایی در بخشهای مختلف کشاورزی، دامداری و حتی شیلات از صفر تا صد بومی و به حداکثر برسانیم.