جوان آنلاین: کارشناس اقتصادی معتقد است میادین مشترک بین ما و کشورهای دیگر مشترک است و برداشت نکردن از آنها به ضرر ماست. اولاً باید توسعه میادین نفت و گاز کشور جهت حل ناترازی داخلی و توسعه بازارهای صادراتی در اولویت باشد و نیاز است ما نیز به سمت بهرهبرداری از ذخایر مشترک گام برداریم و با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی این موضوع را تسریع کنیم. بخش خصوصی با تخصیص بهینه و رقابتی منابع به توسعه هر چه بیشتر و بهتر کشور در این زمینه کمک خواهد کرد و عدمالنفع اقتصادی را به حداقل خواهد رساند.
به گفته سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه برنامه پنجساله هفتم توسعه، از طریق ورود بخش خصوصی به بهرهبرداری از میادین گازی مشترک، به اصطلاح با یک تیر چند هدف را نشانهگیری میکنیم. هم بدهی صندوق توسعه ملی از سوی دولت پرداخت میشود و هم برداشت از میدانهای مشترک نفتی افزایش مییابد. صندوق توسعه ملی هم از بخش خصوصی که امکان استخراج، اکتشاف و تولید و فروش نفت را دارد، استفاده میکند. به زعم کارشناسان، ورود بخش خصوصی به بهرهبرداری از میادین مشترک که قبلاً در انحصار شرکت ملی نفت بود، مزیتهای زیادی برای کشور دارد. به این ترتیب، سرمایههای بخش خصوصی جذب و از طریق افزایش برداشتها به اقتصاد کشور کمک
میشود. دسترسی به بازارهای فروش نفت و رفع ناترازی گازی کشور نیز از دیگر مزیتهایی است که با ورود بخش خصوصی به برداشت از میادین گازی مشترک محقق میشود. بهزعم بسیاری از کارشناسان، مهمترین مزیت این اقدام، شکستن انحصار وزارت نفت در برداشت از میادین گازی است.
کارشناسان معتقدند باید انگیزههای لازم را برای بخش خصوصی به منظور مشارکت در برداشت از میادین نفت و گاز مشترک کشور به وجود بیاوریم.
حسین محمودیاصل، کارشناس اقتصادی در گفتگو با «جوان» در خصوص مصوبه برنامه هفتم توسعه مبنی بر مشارکت بخش خصوصی داخلی و خارجی در بهرهبرداری از میادین مشترک نفت و گاز کشور و شکستن انحصار شرکت ملی نفت تصریح کرد: این مصوبه خوبی است و برایمان مزیت دارد.
وی ادامه داد: تا الان به دلیل برخی نظرات غیرکارشناسی و چالشها نتوانستهایم از ظرفیت بخش خصوصی در بهرهبرداری از میادین مشترک استفاده کنیم. این مصوبه میتواند بستری برای ورود بخش خصوصی به این حوزه فراهم کند.
این کارشناس اقتصادی توضیح داد: از آنجا که میادین مشترک بین ما و کشورهای دیگر مشترک است، عدم برداشت از آنها به ضرر ماست. اولاً باید توسعه میادین نفت و گاز کشور جهت حل ناترازی داخلی و توسعه بازارهای صادراتی در اولویت باشد و نیاز است ما نیز به سمت بهره برداری از ذخایر مشترک گام برداریم و با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی این موضوع را تسریع کنیم. بخش خصوصی با تخصیص بهینه و رقابتی منابع به توسعه هر چه بیشتر و بهتر کشور در این زمینه کمک خواهد کرد و عدمالنفع اقتصادی را به حداقل خواهد رساند.
محمودی خاطرنشان کرد: برخی وزارتخانهها و شرکتهای دولتی تمایل دارند به صورت انحصاری کارها را پیش ببرند. حال آنکه در برخی موارد مانند برداشت از میادین مشترک بهتر است از ظرفیت بخش خصوصی بهره ببریم.
وی ادامه داد: مصوبه برنامه هفتم توسعه مبنی بر مشارکت بخش خصوصی در برداشت از میادین مشترک را مثبت ارزیابی میکنم، اما متأسفانه قوانین خوب بسیاری در کشور وجود دارند که در مرحله اجرا به خوبی پیش نمیروند. امیدواریم این مصوبه درست و به خوبی اجرا شود و زمینه را برای حضور بخش خصوصی واقعی در این حوزه
فراهم شود.
محمودی در پایان تأکید کرد: گاه شاهد بودهایم که وزارتخانهها به اجرای قوانین تن نمیدهند و حتی مصوبات مجلس را هم جدی نمیگیرند. لازم است مجلس از قدرت نظارتی خود برای اجرای صحیح این مصوبه استفاده کند.