جوان آنلاین: همزمان با چکش کاری لایحه بودجه 1403 در مجلس، خبرهایی از اتفاق نظر دولت و مجلس در برخی لوایح به گوش می رسد. یکی از این اخبار که هفته گذشته از سوی رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام شد موافقت دولت با افزایش 20 درصدی حقوق کارمندان بود. در لایحه ارائه شده از سوی دولت افزایش 18 درصدی مدنظر قرار گرفته شده بود که با تغییرات در کمیسیون تلفیق بودجه، این عدد به 20 درصد افزایش یافت. رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص افزایش حقوق کارمندان گفت: افزایش حقوق و دستمزد باید متناسب با ظرفیتهای تامین مالی باشد و هدف دولت این است که بودجه غیر تورمی بسته شود.
داوود منظور توضیح داد: قطعاً مردم راضی نخواهند بود که میزان حقوق و دستمزد را بالا ببریم، اما از روشهای تورمی مانند روشهای قرضهای یا با استفاده از ظرفیتهای نظام بانکی بخواهیم کسری بودجه دولت را تامین کنیم، زیرا نهایتاً اثر تورم بیشتر میشود و افزایش حقوق را خنثی میکند.
در این خصوص اصغر بالسینی، تحلیلگر مسائل اقتصادی به جوان آنلاین می گوید: یکی از مهمترین عوامل تورم در کشور کسری بودجه است و بنابراین این که تحمیل هزینه های غیرمنتظره می تواند اثرات جبران ناپذیری داشته باشد موضوع قابل اغماضی نیست.
وی افزود: وقتی بودجه کسری دارد لاجرم این کسری اثرات خودش را در طول سال نشان می دهد و منجر به پولی شدن کسری بودجه و در نهایت تورم می شود.
این مدرس دانشگاه با اشاره به هشدار رهبر انقلاب درباره اثرات کسری بودجه گفت: رهبر انقلاب از تعبیر «امالخبائث» برای کسری بودجه استفاده کردند و این مساله ضرورت توجه سیاستگذاران به این موضوع را نشان می دهد.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی با اشاره به ضرورت افزایش حقوق کارمندان متناسب با تورم اظهار داشت: شکی نیست که اگر افزایش حقوق ناکافی و متناسبت با واقعیت های اقتصادی نباشد بر کارآیی نیروی کار اثرات منفی خواهد داشت. اما باید توجه داشت که تامین منابع افزایش حقوق نباید از محل هایی باشد که منجر به تورم می شود.
به گفته این تحلیلگر مسائل اقتصادی تغییر شاکله بودجه و ناترازی آن اگرچه با اهداف خیر هم باشد اثراتی منفی بر اقتصاد خواهد داشت که دود آن به چشم کارمندان و کارگران می رود و به عبارتی این مساله منجر به این می شود که دولت هر آنچه را به سبب افزایش حقوق ها نصیب کارمندان می کند از طرفی دیگر با تورم خنثی می کند.
بالسینی با بیان اینکه اقتصاد ایران در چرخه شوم ناشی از کسری بودجه و در نهایت دستمزدها مواجه است گفت: به نظر می رسد راه حل میانی راهگشا باشد و بنابراین سیاستگذاران باید نسبت به مساله ناترازی در بودجه حساسیت داشته باشند.