جوان آنلاین: ایران با اجازهدادن به شرکتهای غیردولتی و خارجی برای مشارکت در استخراج نفتو گاز میتواند ظرفیت تولید خود را افزایش داده و شکاف انرژی را پر کند. این امر تأمین انرژی پایدار و قابل اعتماد، کاهش وابستگی به واردات و به حداقل رساندن آسیبپذیری مرتبط با کمبود انرژی را تضمین میکند. بخش انرژی متعادل و با حل معضل ناترازی از این طریق موجب رشد صنعتی خواهد شد و توسعه اقتصادی را پیش میبرد و کیفیت کلی زندگی شهروندان را بهبود میبخشد.
توسعه و استخراج منابع نفتوگاز نقش مهمی در اقتصاد یک کشور دارد. از لحاظ تاریخی بسیاری از کشورها برای انحصار اکتشاف و تولید این منابع به شرکتهای دولتی متکی بودهاند. در ایران نیز به همین ترتیب بوده است و شرکت ملی نفت ایران محور اصلی توسعه میادین نفتوگاز کشور است و در این زمینه انحصار داشت، اما حالا در برنامه هفتم توسعه اجازه به شرکتهای غیردولتی و خارجی برای مشارکت در استخراج بهینه از ذخایر نفتوگاز یک کشور داده شده است که تحولی بزرگ در صنعت برداشت کشور ایجاد خواهد کرد و فرصتهایی نظیر افزایش رقابتپذیری، سرمایهگذاری بخش خصوصی، رشد اقتصادی، تعادل انرژی، سرمایهگذاری خارجی و پیشرفتهای تکنولوژیکی به همراه
خواهد داشت.
همچنین مشارکت شرکتهای غیردولتی و خارجی در بخش نفتوگاز میتواند به رشد اقتصادی یک کشور کمک شایانی کند. افزایش تولید و صادرات منابع نفتوگاز موجب درآمدزایی، افزایش درآمدهای صادراتی و ایجاد فرصتهای شغلی میشود. علاوه بر این، توسعه بازارهای موجود در داخل کشور میتواند صنایع پاییندستی مانند پتروشیمی و تولید را به حرکت درآورد و در نتیجه باعث افزایش ارزشافزوده و تنوع اقتصادی شود. این به نوبه خود منجر به اقتصاد مقاومتر و پایدارتر میشود.
بسیاری از کشورها با ناترازی انرژی مواجه هستند که در آن تقاضا برای انرژی بیشتر از عرضه داخلی است. ایران با اجازه دادن به شرکتهای غیردولتی و خارجی برای مشارکت در استخراج نفت و گاز، میتواند ظرفیت تولید خود را افزایش داده و شکاف انرژی را پر کند. این امر تأمین انرژی پایدار و قابل اعتماد، کاهش وابستگی به واردات و به حداقل رساندن آسیبپذیری مرتبط با کمبود انرژی را تضمین میکند. بخش انرژی متعادل و با حل معضل ناترازی از این طریق موجب رشد صنعتی خواهد شد و توسعه اقتصادی را پیش میبرد و کیفیت کلی زندگی شهروندان را بهبود میبخشد.
با تسهیل صدور مجوز برای بخش خصوصی و شرکتهای خارجی برای توسعه میادین نفت و گاز، دولت میتواند مشکل عدم تعادل انرژی را به طور مؤثر برطرف کنند. مشارکت بخش خصوصی سرمایهگذاری خارجی را جذب و پیشرفتهای فناوری را تقویت میکند و رشد اقتصادی را تحریک میکند. با این حال تکمیل مشارکت بخش خصوصی با ابتکارات با هدف بهینهسازی مصرف انرژی از طریق اقدامات بهره وری انرژی بسیار مهم است. با اتخاذ یک رویکرد جامع، کشورها میتوانند به بخش انرژی پایدار و متعادلی دست یابند که از اهداف توسعه بلندمدت آنها حمایت میکند. مسئله تسهیل در صدور پروانه جهت واگذاری میادین نفتوگاز کشور به بخش خصوصی میتواند قفل توسعه میادین نفتوگاز مشترک بلااستفاده کشور را باز کند و به سمت افزایش عرضه گاز در جهت حل معضل ناترازی گازی حرکت کنیم، ولی نباید به سیاستگذاری در بخش بهینهسازی نیز بیتوجه باشیم که اقدامات قیمتی و غیرقیمتی دولت در این زمینه نیز تاکنون مثبت بوده است، ولی باید روی تأمین مالی طرح تعویض بخاریهای فرسوده نیز به طور جدی ورود داشته باشد.