کد خبر: 1203659
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۴۰۲ - ۱۶:۱۹
طرح‌های اقتصاد مقاومتی برای صدور بادام زمینی آستانه اشرفیه
 آستانه‌اشرفیه شهری است که نامش با بادام‌زمینی گره خورده است، حتی با اینکه استان اردبیل توانسته است در تولید بادام‌زمینی خودش را سرآمد کند، اما در بحث فرآوری و فروش این محصول در بازار‌های داخلی و خارجی، آستانه‌اشرفیه حرف اول را می‌زند و با اقتدار در حرکت است
محمد‌رضا هادیلو
جوان آنلاین: آستانه‌اشرفیه در ۳۵کیلومتری شهر رشت واقع است. خاک حاصلخیز و موقعیت جغرافیایی این منطقه موجب شده است کار کشاورزی در آنجا رونق داشته باشد، به طوری که امروز دو محصول مهم در آستانه‌اشرفیه کشت می‌شود، یکی برنج و دیگری بادام‌زمینی، اما بادام‌زمینی این شهرستان ویژگی خاصی دارد و به خاطر کیفیت و طعم منحصربه‌فردش در کل ایران مشهور شده است. هم اکنون حدود ۳۰۰ کارگاه مشغول فرآوری بادام‌های تولیدشده در مزارع آستانه‌اشرفیه هستند، ولی به خاطر عدم‌حمایت‌های دولتی و برندسازی‌نشدن این محصول، هنوز نتوانسته است راه صادرات را آن طور که باید و شاید در پیش بگیرد، البته با حمایت‌های بسیج و اجرای برنامه‌های اقتصاد مقاومتی کارگاه‌های کوچکی در حال راه‌اندازی هستند که بعد از اشتغال‌زایی، قرار است صنعت بسته‌بندی را در دستور کار قرار دهند و با یک برند مشخص، بادام‌ها را به سمت بازار‌های آن طرف مرز‌ها هدایت کنند. 
 
 آستانه‌اشرفیه شهری است که نامش با بادام‌زمینی گره خورده است، حتی با اینکه استان اردبیل توانسته است در تولید بادام‌زمینی خودش را سرآمد کند، اما در بحث فرآوری و فروش این محصول در بازار‌های داخلی و خارجی، آستانه‌اشرفیه حرف اول را می‌زند و با اقتدار در حرکت است. سطح زیر کشت بادام‌زمینی در ایران حدود ۳ هزارو ۵۰۰ هکتار می‌باشد که در استان‌های اردبیل، گیلان، گلستان و برخی مناطق دیگر به صورت پراکنده کشت می‌شود. اما شهرستان آستانه‌اشرفیه در گیلان به خاطر ویژگی‌های خاص محصولش به کشت بادام‌زمینی شهرت پیدا کرده است. 
نماینده سازمان بسیج سازندگی در این منطقه با بیان اینکه آستانه‌اشرفیه در شرق استان گیلان و در مجاورت رودخانه سفیدرود قرار دارد، می‌گوید: رسوبات حاصل از سفیدرود موجب شده است این شهرستان از خاکی آبرفتی، سبک، اما غنی، با کیفیت و حاصلخیز برخوردار باشد.
محمد تقوایی ادامه می‌دهد: وجود چنین خاک مستعد و مرغوبی که در دیگر نقاط گیلان و کشور نمی‌توان نظیرش را یافت، موجب شده است این خطه به کانون اصلی کشت و تولید بادام‌زمینی تبدیل شود، به طوری که هم اکنون حدود ۸۰درصد بادام‌زمینی مورد نیاز کشور در این شهرستان تولید و به بازار‌های مصرف عرضه می‌شود.
این مسئول تصریح می‌کند: کشت بادام‌زمینی همه ساله در اوایل اردیبهشت ماه در ۲ هزارو ۸۰۰ هکتار از زمین‌های این شهرستان آغاز و محصول آن در اواخر شهریور ماه برداشت می‌شود که از هر هکتار چیزی حدود هزارو ۵۰۰ تا هزارو ۸۰۰ کیلوگرم می‌توان بادام‌زمینی به دست آورد.
 
 اشتغال‌زایی برای ۵ هزار نفر
به گفته نماینده سازمان بسیج سازندگی در آستانه‌اشرفیه، همه عوامل جغرافیایی به علاوه مرغوبیت بادام‌زمینی این منطقه، موجب شده است این محصول همواره به عنوان یکی از سوغات مهم آستانه‌اشرفیه مورد توجه مسافران و گردشگران قرار گیرد. همچنین وجود چنین ظرفیتی باعث شده است حدود ۵ هزار نفر از مردم گیلان از کشت و زرع بادام‌زمینی بهره اقتصادی ببرند. این مسئول به کارگاه‌های فرآوری بادام‌زمینی در آستانه‌اشرفیه اشاره می‌کند و می‌افزاید: از زمان انقلاب تاکنون کارگاه‌های فرآوری بادام‌زمینی در این منطقه دایر بوده است و قدمت طولانی دارند. پس از تخصیص حدود۷۰۰میلیون تومان وام در سال۱۳۹۴ به متقاضیان، حدود۳۰۰کارگاه متمرکز تأسیس شد که هزار نفر در آن‌ها مشغول کار شدند.
به گفته این فعال بسیجی، سودآوری این صنعت بسیار بالاست، به طوری که بادام‌زمینی برداشت شده در آستانه‌اشرفیه در مهر ماه همان سال تمام می‌شود و از آن پس بادام‌زمینی‌های تولیدشده در شهر‌های اطراف از سوی تولیدکنندگان آستانه‌اشرفیه خریداری و بعد از فرآوری برای فروش به بازار عرضه می‌شود.
تقوایی می‌گوید: ظرفیت صادرات بادام‌زمینی بسیار بالاست چراکه محصولات تولیدشده در کشور‌های دیگر همچون ترکیه و چین از نظر طعم و کیفیت اصلاً قابل مقایسه با بادام‌زمینی تولیدشده در آستانه‌اشرفیه نیستند، به علاوه به دلیل نزدیکی آستانه‌اشرفیه به منطقه آزاد انزلی، صادرات این محصول روند پیچیده‌ای نخواهد داشت و تنها نیازمند همت مسئولان و منع واردات بادام‌زمینی از کشوری همچون چین است.
 
 ظرفیت مغفول اشتغال‌زایی
اکثر تولیدکنندگان بادام‌زمینی در آستانه‌اشرفیه می‌گویند تاکنون از هیچ وامی استفاده نکرده‌اند، چون بانک‌ها قبل از حمایت به خالی‌کردن جیب کارآفرینان می‌اندیشند. 
به گفته یکی از آنها، اگر مسئولان نهاد‌های مختلف پای کار بیایند و همت کنند، می‌توان کار فرآوری بادام‌زمینی را رونق بخشید، به طوری که با خرید هر دستگاه خشک‌کن بادام‌زمینی به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان می‌توان حداقل ۱۵نفر را مشغول کار کرد. 
هر چند طی سال‌های اخیر حمایت‌های بسیج توانسته است جان دوباره‌ای به کارگاه‌های کوچک بدهد، اما هنوز هم مهم‌ترین معضل صنعت بادام‌زمینی در آستانه‌اشرفیه موضوع برند و نام و نشان تجاری است. اگر این موضوع حل شود، می‌توان کشت بادام‌زمینی را به صورت صنعتی انجام داد و کارخانه‌های بزرگ راه‌اندازی کرد تا محصولات نه تنها در داخل ایران بلکه با یک برند و نشان تجاری به کشور‌های منطقه از جمله روسیه صادر شود. 
وقتی ظرفیت خوبی در این حوزه وجود دارد، مشخص نیست چرا مسئولان دولتی کمتر به این موضوع اهمیت می‌دهند و می‌خواهند حتماً از اجناس خارجی استفاده کنند که این رویه باید اصلاح شود. 
بر اساس اسناد و آمار‌ها در حال حاضر گیلان بخشی از اقتصاد خود را با بادم زمینی آستانه‌اشرفیه می‌چرخاند. با وجود ۳۰۰ کارگاه فرآوری بادام‌زمینی در این منطقه و کارگاه‌های کوچک دیگری که بر اساس اقتصاد مقاومتی و حمایت‌های بسیج در حال راه‌اندازی هستند، بیش از ۵ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم به کشت و فرآوری و فروش بادام‌زمینی مشغول هستند؛ کاری که می‌تواند با حمایت‌های دولتی و برندسازی تأمین‌کننده نیاز کشور‌های همسایه باشد و حتی نیم‌نگاهی هم به بازار‌های اروپایی و امریکا داشته باشد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار