عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی معتقد است دولت سیزدهم همین که توانسته طی دو سال زیرساختی را فراهم کند که برداشت زودهنگام داشته باشد، کار بزرگی است، به ویژه که این کار با توانمندیهای داخلی هم صورت گرفت.
هادی بیگینژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با «جوان» بر عزم دولت برای افزایش برداشت گاز از میدان گازی مشترک با قطر و تکمیل تولید گاز فاز۱۱میدان گازی پارسجنوبی تأکید کرد و آن را دستاورد کلیدی توصیف دانست.
وی افزود: آقای زنگنه هشت سال نتوانست این فاز را بهرهبرداری کند و اصلاً شروع به کار هم نکرد.
بیگینژاد تصریح کرد: منابع گازی در کشور ما قابل توجه است، اما وجود ناترازی در مصرف و تولید موجب کمبود و نیاز ما به واردات گاز شده است.
وی بر لزوم واردات گاز تأکید کرد و گفت: واردات گاز باعث ارتباط خوب ما با کشورهای همسایه میشود. مثلاً ترکمنستان همسایه خوب ما بوده و در نتیجه از لحاظ اقتصادی تبادلات افزایش پیدا میکند. ماجرای قطع ارتباط گاز که اتفاق افتاد، ارتباط اقتصادی دو کشور دچار مشکل شد و ما تا مرز بسته شدن کامل هم پیش رفتیم، در نتیجه وارد شدن گاز تبادلات اقتصادی را بین دو کشور افزایش میدهد.
بیگینژاد خاطرنشان کرد: از طرفی تصمیم برای افزایش تولید گاز از میدان مشترک گازی با قطر و اجرای سیاست ذخیرهسازی گاز در میادین گاز طبیعی شمالشرق کشور مدنظر است. واقعیت آن است که خط لوله انتقال گاز ما به شمال و شرق کشور قدرت انتقال بیش از یک حدی را ندارد.
وی تأکید کرد: فاز۱۱ از تصمیمات غلط آقای زنگنه بوده و به هر دلیلی این کار انجام نشد، اما در دولت جدید کار شروع شد. نیروگاه ما که در زمستان کسری داریم، با این اتفاق بخشی از این کمبودش جبران خواهد شد.
فاز۱۱، جنوبیترین و مرزیترین فاز میدان گازی پارسجنوبی به شمار میرود و از این لحاظ مهمترین فاز این میدان است، زیرا در صورت برداشتنشدن از آن، گاز به بخشهای جنوبی مهاجرت خواهد کرد.
طی ۲۰سال گذشته عملیات راهاندازی این فاز بارها به شرکتهای خارجی واگذار شد، اما این شرکتها به بهانه تحریم هر بار عملیات احداث و راهاندازی را ناتمام رها کردند تا اینکه در سال۱۴۰۰ با روی کار آمدن دولت سیزدهم، این طرح به عنوان یکی از طرحهای نیمهتمام دارای اولویت مورد توجه قرار گرفت و با واگذاری آن به شرکتهای داخلی و با اتکا به توانمندیهای متخصصان کشور، پس از ۲۰سال وقفه در مدت دو سال با تلاش جهادی و شبانهروزی، افتتاح و عملیات تولید گاز در آن آغاز شد.
با بهرهبرداری کامل از این فاز روزانه ۵۶میلیون مترمکعب به تولید گاز و میعانات گازی کشور افزوده میشود که درآمدی ۵میلیارد دلاری را در سال نصیب کشور خواهد کرد و تولید ناخالص داخلی را حدود یکدرصد افزایش خواهد داد.