کد خبر: 1162755
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۰۰
امیرعلی اقبالی*

یکی از مهم‌ترین محور‌های مربوط به رویداد «آبادیران»، بحث مسکن و زیرساخت‌های اساسی مناطق محروم است. زیرساخت‌های اساسی مناطق محروم یکی از مهم‌ترین ابعاد محرومیت در مناطق محروم کشور است با این حال در رفع محرومیت این حوزه می‌توان با استفاده از توان شرکت‌های دانش بنیان به بهبود این زیرساخت‌ها کمک شود. این شرکت‌ها می‌توانند با ارائه فناوری‌ها و راه‌حل‌های نوآورانه در زمینه‌های مختلف به توسعه این مناطق کمک کنند.
یکی از رویکرد‌های مهم در زمینه گرمایش و انرژی موردنیاز برای بهبود وضعیت زیرساخت حوزه مناطق محروم، بحث انرژی‌های تجدیدپذیر است. شرکت‌های دانش بنیان می‌توانند با ارائه فناوری‌های تولید انرژی تجدیدپذیر، مانند پنل‌های خورشیدی و توربین‌های بادی، انرژی پاک و قابل دسترس در مناطق محروم و وسایل و تجهیزات گرمایشی مرتبط برقی را فراهم کنند. در این زمینه شرکت‌های متنوع و بزرگی پیش از این وجود داشتند و با شکل‌گیری رویداد «آبادیران» عملاً این شرکت‌های توانمند ایرانی به تقاضاکنندگان این محصول در دستگاه‌های اجرایی محرومیت‌زدایی متصل خواهند شد و از توان این شرکت‌ها در این زمینه بهره خواهند گرفت. در این صورت بدون نیاز گازکشی و اتصال این مناطق محروم به گاز، امکان تهیه وسایل گرمایشی و پخت و پز با سیستم‌های برقی فراهم خواهد شد و همین موضوع حجم بالایی از سرمایه‌گذاری در ایجاد خطوط لوله گاز را ذخیره خواهد کرد. همچنین یکی دیگر از معضلات مناطق محروم، سیستم آبرسانی به این مناطق است. این در حالی است که با استفاده از فناوری‌های جدید در تصفیه آب، استخراج آب از هوا و استفاده بهینه از منابع آب موجود می‌توانند به تأمین آب در مناطق کم آب یا دسترسی محدود به آب کمک کنند. به عنوان مثال یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که توسط این مجموعه‌ها می‌تواند رفع شود تأمین آب شرب مناطق محروم است. یکی از شرکت‌های دانش بنیان؛ فناوری برای تأمین آب شرب بدون نیاز به برق ارائه نموده است و این فناوری موجب رفع مشکل آب شرب ۱۰۰ روستا شده است و چنین توانمندی‌های بالا در شرکت‌هایی دانش بنیان در کشور زیاد هستند و می‌توانیم آن‌ها را به نیاز‌های مناطق محروم متصل کنیم و این فناوری‌ها و محصولات مبتنی بر این فناوری‌ها را در جهت محرومیت‌زدایی به مناطق محروم انتقال دهیم. به همین ترتیب در بحث محرومیت‌زدایی هم بازار بالقوه‌ای برای شرکت‌های دانش‌بنیان وجود دارد و هم نیاز‌های جدی برای مرتفع شدن، بنابراین باید این باور شکل گیرد که شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند به شکل پایداری به این نیاز‌ها پاسخ دهند، این کار هم برای این مجموعه‌ها درآمدزاست و در عمل کارآیی محصولات و خدماتشان را ارتقا می‌دهد و هم طرح‌های محرومیت‌زدایی در کشور را کارآمدتر
خواهد کرد. همچنین شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند با استفاده از نوآوری و تکنولوژی، برای رفع محرومیت‌های موجود در حوزه مسکن به کار گرفته شوند. در زیر به چند راهکار می‌پردازیم:
شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند راهکار‌های ساخت‌وساز پایدار را در زمینه مسکن ارائه دهند. این موضوع شامل استفاده از مصالح با دوام و بومی، روش‌های ساخت پایدار که کمترین تأثیر را بر محیط‌زیست دارند، و استفاده از فناوری‌های مدیریت انرژی در ساختمان‌ها می‌شود. همچنین شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند راهکار‌های نوآورانه برای بازسازی مسکن با هزینه کمتر، مانند تکنیک‌های ساخت روی موقعیت (on- site) یا خارج از محل (off- site)، فناوری‌های چاپ سه بعدی ساختمان و استفاده از مصالح بازیافتی.
ارائه کنند.
همچنین می‌توان با استفاده از فناوری‌های دیجیتال، برای رفع نیاز‌های محرومیت‌زدایی در حوزه مسکن برنامه‌ها و پروژه‌های خاصی را طراحی و اجرا کرد. این برنامه‌ها می‌تواند شامل برنامه‌های آموزشی برای افراد محروم، سیستم‌های پشتیبانی از خرید مسکن، یا ارائه خدمات مشاوره‌ای در زمینه مسکن باشد.
* کارشناس اقتصاد توسعه

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار