پیرو انتشار مطلبی با عنوان «تور گرانی (مرغ کمیاب و گران شد)» در تاریخ پنجم اردیبهشت سال جاری، وزارت جهاد کشاورزی توضیحی در خصوص دلایل افزایش قیمت مرغ به روزنامه جوان ارسال کرده است.
طبق این جوابیه، وزارت جهادکشاورزی در راستای جلوگیری از نوسانات کاذب قیمتی محصولات پروتئینی و غذایی تدابیر لازم را اندیشیده است. با توجه به نحوه مدیریت توزیع گوشت و مرغ در سطح کشور، سرپرست وزارت جهاد کشاورزی در روز ۲۲ فروردین استفاده از ظرفیت بازرسان در تمامی استانها برای نظارت بر بازار مرغ را به دفتر بازرسی وزارتخانه ابلاغ کرد. طبق این ابلاغیه تمام بازرسان و ناظران در تمامی استانها مکلف هستند با برنامهریزی، اقدامات لازم برای نظارت ویژه بر تمامی زنجیره تولید، تأمین و مصرف مرغ و گوشت را اجرایی کنند. دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی نمایندگان ویژهای به استانها معرفی کرده تا به صورت چرخشی و طبق مأموریت خود، از تمام زنجیره مورد نظر نظارت لازم را داشته باشند. این نمایندگان اعزام میشوند تا نظارت بر زنجیره تولید، تأمین و بازار مصرف گوشت و مرغ را اجرایی کنند.
در خصوص عرضه مرغ در سراسر کشور نیز با تدابیر وزارت جهاد کشاورزی و شرکت پشتیبانی امور دام، عرضه مرغ منجمد در کنار مرغ گرم در حال اجراست. نرخ مصوب مرغ ۶۳هزار تومان تعیین شده و این نرخ هیچ تغییری نکرده است، اگر چنانچه بازرسان شاهد افزایش قیمت نامتعارف در بازار باشند، با آن برخورد جدی خواهند داشت. همچنین در رابطه با قیمت مرغ گرم در کشور به گفته معاون امور تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی، تولیدکنندگان با صبوری و بردباری در اجرای بزرگترین طرح اقتصادی تاریخ کشور (طرح هدفمندی یارانهها)، دولت را همراهی و یاری دادند و تا امروز هم این همکاری در رابطه با توزیع کالاهای اساسی از جمله گوشت مرغ در کشور ادامه دارد.
در بدو ورود به سال جدید، تغییرات نرخ حقوق و دستمزد و هزینههای جاری تولید در جلسات متعدد با دامداران و مرغداران بررسی و هزینهها و قیمتهای جدید استخراج و در ماه رمضان نیز برای کاهش فشار اقتصادی به مصرفکنندگان از افزایش قیمت کالا جلوگیری شد، لذا با همکاری تولیدکنندگان ثبات قیمت کالاها را در کشور خواهیم داشت. در رابطه با هزینههای جدید تولید نیز جمعبندی هزینهها انجام شده است و به زودی اصلاح قیمتها بر اساس ثبات قیمت در بازار و کاهش هزینه تولید اعلام خواهد شد.
پاسخ «جوان»
«جوان» در گزارش خود به ضعف مدیریتی در وزارت جهاد کشاورزی و عدمپیشبینی بازار و میزان تقاضا در ایام نوروز و ماه مبارک رمضان اشاره کرده بود. اگر این وزارتخانه میزان تقاضای بازار را از دی و بهمن ماه پیشبینی میکرد، باید از اواخر بهمن و اسفند ماه برای تشویق مرغداران به جوجهریزی بیشتر اقدام میکرد، ضمن اینکه اقدامات حمایتی مانند توزیع نهاده مورد نیاز طیور را در دستور کار خود قرار میداد، اما نه تنها چنین اقدامی در این وزارتخانه انجام نشده است بلکه بدون توجه به آمار مرغهای منجمد موجود در پشتیبانی امور دام، نسبت به تولید مرغ گرم وافزایش جوجهریزیها بیتفاوت بودهاند. این ضعف مدیریتی و عدم توجه به تنظیم بازار در ایام پرتقاضا در حالی صورت گرفته است که رسانهها و تشکلهای مرغداری در دی و بهمن ماه سال گذشته نسبت به کاهش جوجهریزیها در جلسات خصوصی با وزیر سابق جهاد و معاونانشان تذکراتی داده بودند.
همچنین روزنامه جوان در تاریخ ۳۰ بهمن در گزارشی با عنوان «بازار مرغ را دریابید» نسبت به کمبود مرغ در ایام نوروز و ماه رمضان هشدار داده بود، اما مدیران این وزارتخانه بدون توجه به این تذکرات برنامهریزی مناسبی برای این ایام نداشتند.
در توضیح وزارت جهاد آمده که «در ایام ماه رمضان از افزایش قیمت کالا جلوگیری شده» این در حالی است که از هشتم فروردین یعنی در روزهای پایانی نوروز موج گرانی قیمت مرغ، حبوبات، خرما، روغن و حتی فرآوردههای لبنی آغاز شده و تا این تاریخ قیمتها همچنان در حال نوسان بوده است. بعد از تعطیلات نوروز قیمت ۸۸ هزار تومانی مرغ کلید خورده و تا روز گذشته این قیمتها همچنان ادامه داشته است.
اینکه این وزارتخانه ۲۲ فروردین یعنی بعد از دو هفته که مرغ به ۸۰ هزار تومان رسیده بود، بازرسان ویژه به استانها اعزام کرده اتفاق خوبی است، اما آنچه در گزارش «جوان» مورد نقد قرار گرفته شده بود، این بود که آیا در بازاری که تولید مرغ گرم کاهش یافته و حتی کشتارگاهها در بسیاری از شهرها تعطیل شده است، با بازرسی و بگیروببند مرغدار میتوان بازار را تنظیم کرد؟ای کاش در جوابیه فوق آماری از میزان برخورد بازرسان با گرانفروشان و تأثیر این بازرسیها بر کاهش قیمتهای بازار توضیحاتی داده میشد.
طبق توضیح وزارت جهاد کشاورزی نرخ مصوب مرغ ۶۵ هزار تومان اعلام شده است، در حالی که بر اساس گزارشهای میدانی خبرنگار ما، قیمت مرغ گرم همچنان ۸۵ هزار تومان و مرغ منجمد ایرانی ۶۲ و مرغهای منجمد وارداتی ۴۵ هزار تومان در بازار به فروش میرسد.
افکار عمومی همچنان در انتظار برنامههای تنظیم بازاری این وزارتخانه بدون بگیروببند و برخوردهای چکشی با تولیدکنندگان کالاهای اساسی و مرغ و گوشت هستند.