به گزارش سرویس اقتصادی جوان آنلاین: کارتهای "میر" و "شتاب" تا سه ماه آینده به سیستم واحد بین ایران و روسیه متصل میشود. طبق توافقات صورتگرفته، سوئیچ ATM شبکه شتاب ایران با سوئیچ میر روسیه ارتباط برقرار میکند. در حال حاضر زیرساخت این اتصال در حال آمادهسازی است و زمانی که مذاکرات بانک مرکزی با شبکه پرداخت بینالمللی به نتیجه برسد و توافقات با بانکهای دیگر به مرحله نهایی نزدیک شود، شبکه پرداخت ایران برای این اتصال آماده خواهد بود. فعالان حوزه بازرگانی این اقدام را گامی مثبت در راستای آسانتر شدن رویه تبادلات مالی بین دو کشور عنوان میکنند. علیرضا بزرگمهری، کارشناس حوزه فناوری اطلاعات بانکی در این باره گفت: اتصال شبکه بانکی دو کشور ایران و روسیه چند مزیت دارد. اول اینکه انتقال پول در طرق مختلف اعم از السی یا الجی انجام میشود که باعث تسهیل کار میشود و هزینه انتقال پول را کاهش میدهد. دوم افرادی که دانشجو یا افراد وابسته در دو کشور دارند، امکان واریز پول خواهند داشت.
دلازدایی از تجارت دو کشور
مهدی صفری، معاون دیپلماسی وزیر امور خارجه از سرگرفتن مذاکرات برای دسترسی به شبکه میر روسیه را مورد تاکید قرار داد و گفت: ایران و روسیه برای آنکه مبادلاتشان را دلارزدایی کنند، باید سیستمی مانند سوئیفت داشته باشند و این کار از طریق اتصال شبکههای میر و شتاب در حال انجام است.
قربان اسکندری، مدیرکل دفتر امور بانکی و بیمه وزارت اقتصاد نیز معتقد است: مذاکرات بین بانک مرکزی و طرف روسی در حال انجام است و با عضویت در این سامانه؛ خدمات دریافت، پرداخت و خرید بین ایران و روسیه را میتوان با کارت میر انجام داد و رویه تبادلات مالی بین دو کشور آسانتر خواهد شد.
در راستای حذف دلار از مبادلات دو کشوردر جریان سفر رئیس جمهور روسیه به تهران نیز، بانک مرکزی خبر راهاندازی نماد معاملاتی روبل در بازار متشکل ارزی را اعلام کرده بود که به گفته کارشناسان این اقدامات میتواند زمینه ساز افزایش مبادلات تجاری در شرایط تحریم دو کشور باشد. قربان اسکندری، مدیرکل دفتر امور بانکی و بیمه وزارت اقتصاد در این باره گفت: تجار، فعالان اقتصادی و بازرگانان میتوانند کارت میر را داشته باشند و این ابزار باعث تسهیل مبادلات مالی میشود؛ به ویژه اینکه سامانه روبل و ریال در بازار متشکل ارزی هم ایجاد شده است و مجموعه این عوامل میتواند باعث سهولت مبادلات مالی بین دو کشور شود. کشورهایی از جمله امارات و آذربایجان و... به سامانه میر پیوستند و ایران در مرحله اول میتواند تبادلات مالی خود را با روسیه از طریق میر انجام دهد در مراحل دیگر امکان تبادلات مالی با سایر کشورها وجود دارد.
قدیر قیافه، نایبرئیس اسبق اتاق بازرگانی ایران و روسیه هم استفاده از روبل و ریال به جای دلار را راهکاری مناسب برای دلارزدایی و تقویت روابط تجاری دو کشور در شرایط تحریم عنوان کرده و گفت: با افزایش توان صادرکنندگان افزایش صادرات تا دو سال آینده امکان پذیر است.
تحقق تجارت ۴۰ میلیارد دلاری
یکی از پروژههای مهم که اجرایی کردن آن در دستور کار است تفاهم نامه ایران و روسیه مربوط به سرمایه گذاری حدود ۴۰ میلیارد دلاری روسیه در حوزه انرژی ایران است، بر اساس این تفاهم نامه سرمایه گذاری در بخشهای بالادستی و پایین دستی نفت و گاز ایران مد نظر قرار گرفته و زمینه همکاریهای گستردهتر شرکتهای ایرانی و روسی در اکتشاف و تولید نفت و گاز، پروژههای حوزه ال. ان. جی، احداث خطوط لوله، صادرات گاز، سوآپ گاز و فرآوردههای نفتی، همکاریهای مشترک تحقیقاتی و علمی و به ویژه همکاری در حوزه فناوری و انتقال تکنولوژی تولید و صادرات کاتالیست و دیگر محصولات و خدمات فنی مرتبط را فراهم میکند.
جواد اوجی، وزیر نفت در خرداد ماه امسال در این باره گفته بود: ظرف یک سال و نیم آینده و با برنامهریزیای که در دستور کار داریم، به سقف سالانه ۴۰ میلیارد دلار در روابط تجاری ایران و روسیه میرسیم. اوجی هفته گذشته نیز در نشست هماندیشی با ۱۰۰ نفر از فعالان اقتصادی فدراسیون روسیه که در حاشیه دومین همایش اقتصادی خزر برگزار شد از آمادگی ایران برای جذب سرمایه فعالان اقتصادی روسیه در بخش نفت و گاز، مشارکت در میدانها، سوآپ فرآوردههای نفتی و صادرات محصولات پتروشیمی خبر داد. وزیر نفت همچنین گفت: ترانزیت و سوآپ نفت و گاز از روسیه، ایران را به هاب انرژی منطقه تبدیل و درآمدهای ارزی فراوانی نصیب کشور میکند.
محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهوری هم در این نشست، تصریح کرد: فعالان اقتصادی ایران و روسیه باید سقف پروازی خود را بسیار بالاتر از سطح کنونی در نظر گیرند و با شناسایی ظرفیتها و مزیتهای متقابل، همچنین تبادل هیئتهای اقتصادی و تجاری، سطح روابط فیمابین و حجم مبادلات تجاری را ارتقا دهند. او در ادامه افزود: سرعت بخشیدن به قراردادهای نفتی و گازی و ایجاد منطقه آزاد مشترک میان ایران و روسیه با جدیت پیگیری میشود.
میخائیل میشوستین، نخستوزیر روسیه نیز توسعه و گسترش روابط دو کشور را بهترین پاسخ به تحریمهای غیرقانونی علیه ایران و روسیه دانست و گفت: از حضور و فعالیت شرکتهای ایرانی در روسیه استقبال میکنیم و زمینه فعالیت و همکاری برای شرکای ما در روسیه فراهم است. نخستوزیر روسیه اظهار کرد: با وجود تحریمها، شرکتهای دو کشور در حال همکاری هستند و شرکتهای روسیه اقدامهای خوبی در زمینه سرمایهگذاری و همکاری مشترک در بخش انرژی و میدانهای جدید نفت و گاز انجام دادهاند.
تغییر موازنه قدرت با توسعه روابط اقتصادی ایران و روسیه
با توجه به برنامههای صورت گرفته برای اتصال بانکهای دو کشور و راهاندازی نماد معاملاتی روبل در بازار متشکل ارزی، شرایط برای تقویت مناسبات تجاری و افزایش سهم روسیه از تجارت خارجی ایران فراهم شده است. کارشناسان معتقدند پروژه همکاری ایران و روسیه، در آیندهای نزدیک به سلطه دلار خاتمه خواهد داد و ظرفیتهای ایران و روسیه، موازنه قدرت را تغییر میدهد.