به گزارش سرویس اقتصادی جوان آنلاین: مساله اقتصاد در جریان ناآرامیهای اخیر مجددا به دستاویزی برای توجیه اغتشاشات تبدیل شده که یکی از نمونههای آن اظهارات علی طیب نیا، وزیر اسبق اقتصاد در دولت حسن روحانی است؛ جایی که عنوان کرده از کسی که آینده روشی ندارد و چیزی ندارد از دست بدهد، شما انتظاری جز این نباید داشته باشید! طیب نیا طی اظهاراتی در نشست استادان دانشگاه تهران با رئیس این دانشگاه پیرامون حوادث اخیر گفته است:عجیب نیست که نسل جوانی هستند، جوانانی که احتمالا تصویر روشنی از آینده خودشان نمیتوانند درک کنند. وزیر اسبق اقتصاد همچنین گفته: علت بروز این مشکلات را باید در نظام تدبیر خودمان جستجو کنیم. ما یک نظام تدبیر شایسته در حوزه سیاست خارجی، سیاست داخلی، مسائل اقتصادی متاسفانه نداریم.
گستردهترین شبکه گازرسانی مویرگی
هر چند مشکلات اقتصادی در کشور موضوع قابل انکاری نیست، اما واقعیت آن است که در سالهای گذشته به کرات سیاه نمایی در اقتصاد به ابزاری برای تحقق اهداف سیاسی تبدیل شده است. امروز موضوع گازرسانی به دورافتادهترین مناطق روستاها مسالهای نیست که بتوان آن را انکار کرد. گسترش مویرگی انشعابات گاز یکی از مهمترین اقدامات نظام اسلامی در کشور بوده است که نمونه آن در هیچ کجای جهان قابل مشاهده نیست.
ایران اسلامی امروز صاحب یکی از بزرگترین شبکههای گازرسانی در سطح دنیاست و این مهم در حالی به دست آمده است که تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها ۵۷ هزار خانوار از گاز طبیعی بهرهمند بودند. اکنون ۱۵ میلیون خانوار در سراسر کشور به شبکه گاز کشور متصل هستند و ده خط لوله گاز سراسری نقش شاهرگهای انتقال انرژی را در گستره کشور ایفا میکنند که این دستاورد عظیم، از ثمرات انقلاب اسلامی ملت بزرگ ایران است.
امروز کشور علیرغم همه مشکلات و تحریم مثل اروپا دچار زمستان سرد نیست، کمترین مالیات را از مردم خود میگیرد، نرخ بیکاری در ایران تکرقمی است و یکی از پایدارترین امنیتهای جهان را در اختیار داریم. امروز مفهومی به نام مشکل اقتصادی که دستاویز عمده بهانهجویان شده در حالی است که بهانهجویان اولا اشارهای به دستاوردهای اقتصادی ایران اسلامی ندارند و ثانیا نمیفهمند یا نمیگویند که "مشکل اقتصادی" جزئی از اقتصاد است و در تمام حاکمیتهای جهان نیز وجود دارد.
فقر مطلق در ایران کمتر از انگلیس و اسپانیا
با وجود افزایش نرخ تورم، همچنان ایران در سطح جهانی وضعیت بهتری از نظر فقر دارد. طبق تازهترین گزارشهای جهانی میزان فقر مطلق در جهان در سال ۲۰۱۸ میلادی ۱۷ برابر میزان فقر مطلق در ایران طی این سال بوده است. بالغ بر ۸.۷ درصد جمعیت جهان در سال ۲۰۱۸ با فقر مطلق مواجه بودهاند، اما این رقم برای ایران ۰.۵ درصد برآورد شده است. همچنین پیشتر نیز بانک جهانی با بررسی فقر مطلق در ۳۶ کشور اعلام کرد فقر مطلق در ایران کمتر از ۳۱ کشور از جمله کشورهایی مثل انگلیس، بلژیک، اسپانیا، کرواسی، یونان و رومانی است.
بر اساس این گزارش ۵ کشور دارای بالاترین تعداد فقیر به ترتیب عبارتند از: هند، نیجریه، جمهوری دموکرات کنگو، اتیوپی و بنگلادش. این کشورها اتفاقاً پرجمعیتترین کشورهای جنوب آسیا و جنوب صحرای آفریقا هم هستند؛ دو منطقهای که روی هم ۸۵ درصد (۶۲۹ میلیون) جمعیت فقیر دنیا را در خود جای داده اند.
مقایسه نرخ بیکاری در ایران با کشورهای اروپایی
در حالی که نرخ بیکاری فعلی در ایران ۹ درصد و تک رقمی است مرکز آمار اتحادیه اروپا چندی پیش گزارشی از نرخ بیکاری در کشورهای اروپایی اعلام کرد که نشان میداد متوسط نرخ بیکاری منطقه یورو به هشت درصد رسیده است.
در بین کشورهای عضو، بالاترین نرخ بیکاری متعلق به یونان با ۱۵.۲ درصد بوده است و پس از این کشور، اسپانیا با ۱۵.۱ درصد و ایتالیا با ۹.۷ درصد قرار دارند. از سوی دیگر کمترین نرخ بیکاری در هلند با ۳.۲ درصد مشاهده شده است و پس از این کشور، مالت با ۳.۵ درصد و لهستان با ۳.۶ درصد قرار دارند.
نرخ بیکاری طی این مدت در بلژیک ۶.۲ درصد و فرانسه ۷.۳ درصد بوده است. در بین کشورهای اروپایی که عضو اتحادیه اروپا نیستند نیز نرخ بیکاری در آمریکا ۵.۹ درصد اندازهگیری شده است.
منطقه یورو شامل ۱۹ کشور بلژیک، آلمان، استونی، ایرلند، یونان، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، قبرس، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، اتریش، پرتغال، اسلوونی، اسلواکی و فنلاند است که از یورو به عنوان واحد پولی خود استفاده میکنند. اتحادیه اروپا نیز دارای ۲۷ عضو است که شامل ۱۹ کشور عضو منطقه یورو به علاوه، بلغارستان، مجارستان، لهستان، دانمارک، سوئد، کرواسی، جمهوری چک و رومانی است.
شگرد دشمن برای ایجاد نارضایتی
ابراهیم رزاقی، اقتصاددان و استاد دانشگاه عمده دلیل اغتشاشات اخیر را تحرکات دشمن دانست و با بیان اینکه عضویت رسمی ایران در سازمان شانگهای باعث نگرانی دشمنان نظام شده است گفت: مگر ما را بعد از برجام تحریم نکردند، آیا قرار بود این طور شود؟ اما بعد از برجام ما را تحریم کردند و دو سه برابر هم تحریمها بیشتر شد و فشارهای اقتصادی بر ما بیشتر؛ بنابراین این اتفاقات آثار بینالمللی دارد و ممکن است منجر به فشارهای اقتصادی و مسائلی از این قبیل بشود. او با اشاره به شگرد دشمن برای ایجاد آشوب و اغتشاش در ایران گفت: از چند ماه قبل در این زمینه برنامهریزی شده بود. رزاقی همچنین عمده دلایل نارضایتیهای اقتصادی را نتیجه مشکلاتی دانست که از همان اقتصاد لیبرالی دهه ۷۰ آغاز شد و طی سالها به آن بیتوجهی شده است.