سرویس جامعه جوان آنلاین: یکی از مقصران اصلی این ماجرا هم خود نهادهای حمایتی هستند که با برخی قوانین منسوخ و آییننامههای غلطشان، میدان را برای این کاندیداهای متخلف باز میگذارند.
همین دیروز معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی از افزایش مراکز آمادهسازی افراد بالای ۱۸سال برای زندگی مستقل خبر داد و گفت: «ماهانه ۳۷۰ هزار تومان به عنوان امداد یارانه به این افراد پرداخت میشود.»
یارانهای که مشخص نیست با این مقدار اندکش برای مثلاً یک مددجوی دانشجو چه امدادی میتواند داشته باشد.
در مورد آمادهسازی نوجوانان تحت پوشش بهزیستی باید گفت که بسیاری از این افراد شرایط و آمادگی لازم برای شروع یک زندگی مستقل و بهخصوص مدیریت مالی را ندارند و به همین دلیل سازمان بهزیستی در مراکزی با کمک خیرین از آنها نگهداری میکند.
حبیبالله مسعودی، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی با بیان اینکه قرار است این مراکز نگهداری گسترش داده شوند، گفت: «در این مراکز چهار تا پنج نفر از بچهها با یکدیگر زندگی میکنند و زیرنظر مددکاران مشکلاتشان برطرف و برای زندگی آماده میشوند.»
نکته جالب اینجاست که براساس آییننامه بهزیستی مدت زمانی که فرزندان بهزیستی میتوانند در این مراکز زندگی کنند شش ماه تا یکسال است! هر چند که بهزیستی مدتی بیشتر از مددجوها در این مراکز نگهداری میکند، اما چرا چنین آییننامههای منسوخی را از دستوپای خود باز نمیکند؟
آمار و ارقام نشان میدهد مشکلات مددجویان بهزیستی با وجود اندک گشایشهایی همچون گذشته در زمینههای اشتغال، مسکن، مناسبسازی و حمل و نقل عمومی همچنان پابرجاست. مشکلاتی که همواره فرصت لازم برای سوءاستفاده را نه تنها به کاندیداهای انتخاباتی با ارائه وعده و وعیدهای دم انتخاباتی که غالباً محقق هم نمیشوند بلکه به مدیران دولتی هم داده است.
تیر امسال و به مناسبت هفته بهزیستی، مدیرکل بهزیستی استان فارس در نشستی خبری به منظور ارائه عملکرد این دستگاه حرفهای جالبی زد. سیدمرتضی موسوی افشاگری کرد که «نظام بودجهریزی مبتنی بر چانهزنی است و در سطح ملی، هر استانی که قدرت چانهزنی بیشتری دارد، میتواند امکانات بیشتری دریافت کند؛ از همین رو در استانهایی که تعداد وزرای بیشتری در دولت دارند، اعتبارات بیشتری نیز جذب میکنند.»
اکنون دریافت مستمری مددجویان هر چند که سه تا پنج برابر افزایش یافته، اما مبلغ آن به طور میانگین هنوز کمتر از ۲۰۰ هزار تومان است. تا پیش از عملی شدن قانون جامع حمایت از معلولان هر معلول به تنهایی مشمول مستمری میشد، اما خوشبختانه اکنون همه اعضای خانواده معلول سرپرست خانوار از مستمری بهرهمند میشوند. با این وجود در حال حاضر هنوز ۶۰درصد معلولان بهویژه فارغالتحصیلان دانشگاهی بیکار هستند.
چندی قبل معاون هماهنگی استاندار تهران عملکرد بهزیستی را در اشتغال نامناسب دانست. مجموع این عوامل که ریشه در ضعف مدیریت سازمانی دارند، فرصت سوءاستفاده از مددجویان را در اختیار متخلفان قرار میدهد. یکی از اصلیترین مشکلات مددجویان نداشتن مسکن است که از سال ۹۵ تاکنون نهادهای حمایتی در تلاش هستند تا حل مشکل مسکن مددجویان را در فرایندی یکساله حل کنند و هنوز این یکسال فرا نرسیده کما اینکه برای تحقق این امر لازم است دستگاههای مختلف همکاری و همراهی داشته باشند.
نهادهای امدادی سیاست خود را باید بر توقف توسعه نظام اداری قرار دهند چراکه کار وقتی در فضای اداری قرار گیرد، دچار بوروکراسی میشود. فقط در دوره مهندس فتاح تا حدی کمیته امداد بر چابکسازی و تسریع در خدماترسانی به نیازمندان افزود. یک نمونه از ناهماهنگیهای اخیر بین سازمانی در این زمینه آپارتمانهای ساخته شده توسط بنیاد مسکن در استان مرکزی است. این خانهها جهت واگذاری به مددجویان بهزیستی پس از شش سال ساخته شده، اما الان که وقت واگذاری است بنیاد مسکن نظرش این است که باید به قیمت سال ۹۸ با مددجویان حساب کند و بهزیستی هم در دفاع از حقوق معلولان درآمده و مددجویان همچنان چشم انتظارند!
از سوی دیگر مددجویانی که در مناطق سیلزده و زلزلهزده زندگی میکنند، هنوز برخی مشکلاتشان پابرجاست؛ مشکلاتی که به سادگی میتواند دستاویز افرادی شود که قصد شرکت در انتخابات را دارند.