سرویس اقتصادی جوان آنلاین – محیا حسینی: عبدالناصر همتی، رییسکل بانک مرکزی در حاشیه جلسه امروز هیات دولت از تصمیم درباره حذف ۴ صفر از پول ملی خبر داده و اعلام کرده: «جزییات بیشتر این طرح از سوی سخنگوی دولت تشریح خواهد شد.» از سوی دیگر علی ربیعی، سخنگوی دولت نیز با اعلام خبر تصویب کلیات لایحه حذف چهار صفر از پول ملی در دولت و با بیان اینکه جزییات این لایحه در جلسات آتی بررسی خواهد شد، اظهار داشته: «سعی میکنیم لایحه را با دوفوریت به مجلس ارسال کنیم.»
واکنش کاربران در فضای مجازی
انتشار این خبر، اما با مخالفت و البته واکنشهای طنزآمیز کاربران توئیتر مواجه شد. یکی از این کاربران با نام «علی» در صفحه خود نوشت: «سابقه حذف صفر از پول ملی درکشورهای مختلف نشان میدهد که اینکار اگر با مدیریت اتفاق بیفتد موفق خواهد بود، ولی اگر مدیریت نداشته باشه و برای کاهش تورم اقدام نشود نه تنها مفید نیست بلکه باعث وخامت بیشتر اوضاع اقتصادی خواهد شد. متاسفانه در ایران احتمال مورد دوم بسیار بالاتر است.»
کاربر دیگری با نام بیات نیز در صفحه خود نوشت: «از امروز همه چیز در کشور ارزان میشود. مثلاً قیمت آپارتمان از متری ده میلیون تومن به متری هزارتومان کاهش مییابد! دولت مچکریم!»
ریحانه اکبریان نیز توئیت زد: «بهتر است به جای حذف چهار صفر از پول ملی، برخی آدمهای درست و حسابی جای برخی از مسئولان خواب رفته قرار بگیرد، مگر کمی اوضاع بهتر شود.»
همچنین مسعود نوری در صفحه توئیتر خود نوشت: «تغییرات ظاهرى چه دردى از مردم دوا مىکند؟ نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس گفته حذف صفر از پول ملی مشکل معیشتی مردم را حل نمیکند و اگر چهار صفر را حذف کنیم هزینه سنگینی به کشور تحمیل خواهد شد.»
سیاست درست باید در زمان درست پیاده شود وگرنه تاثیری ندارد
حذف صفر از پول ملی از طرفی درکاهش هزینهها تاثیر مثبتی دارد و موجب نقل و انتقال آسانتر پول و کاستن از مخاطرات آن در حجم کلان خواهد شد. از طرف دیگر، اما این کار هزینههایی به دنبال خود دارد. مثلا اینکه باید اسکناسها و سکههایی که هماکنون در جریان است، طی یک دوره زمانی مشخص جمعآوری و امحا شود.
حال سوال اینجاست که آیا با توجه به شرایط کنونی اقتصاد کشور، سیاست حدف ۴ صفر از پول ملی، تصمیم مناسبی است یا

نه؟ وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی در این باره به خبرنگار «جوان آنلاین» میگوید: «من با این طرح در این مقطع زمانی مخالفم، زیرا که در شرایط فعلی اقتصادی کشور، هزینههای این طرح به مراتب بیشتر از مزایای آن خواهد بود.»
این اقتصاددان به تجربه دیگر کشورها اشاره میکند و میگوید: «کشورهایی که بهسراغ حذف صفر از پول خود رفته و موفق هم بودهاند دو عامل برایشان بسیار حائز اهمیت بوده است. اول اینکه بعد از ثبات اقتصادی تصمیم به این کار گرفتهاند و دوم اینکه زیرساختهای مناسب و کفایت منابع مالی برای انجام این کار را داشتند.»
او با بیان اینکه هنوز توده مردم با مبالغ خرد کار میکنند، اظهار میدارد: «در برخی از شهرهای کشور ما هنوز ۵۰۰ تومانی ارزش دارد مردم حتی با این مبلغ میتوانند در شهر خود تردد داشته باشند؛ بنابراین حذف این پولها یک فشار و بار روانی برای مردم ایجاد خواهد کرد.»
شقاقی شهری در پایان تاکید میکند: «در شرایط فعلی این طرح مزیتی ندارد مگر اینکه در زمان خودش انجام شود و آنوقت است که اثرات مناسب خود را برجای خواهد گذاشت. در واقع سیاست درست باید در زمان درست پیاده شود و ما نباید در این شرایط اقتصادی به انتظارات تورمی دامن بزنیم و بار روانی را به جامعه تحمیل کنیم.»