سرویس سیاسی جوان آنلاین: ساعت ۲۴ امروز، ۱۵ تیرماه آخرین مهلت برای ثبتنام در انتخابات شورایاریها در تهران است. شورایاران در سالهای گذشته چهار دوره انتخابات داشتهاند. انتخابات پنجمین دوره شورایاریها نیز باید سال گذشته برگزار میشد، اما رفتارهای سیاسی پنجمین دوره شورای اسلامی شهر تهران موجب شد که از شهریور سال ۹۶ شورایاران به حاشیه رانده شده و حتی کارایی خود را از دست داده و به عبارتی تعطیل شوند. این رفتار موجب شده تا ثبتنام برای دوره پنجم نیز با بیعلاقگی شهروندان مواجه شده و حتی مهلت ثبتنام برای رسیدن به ظرفیت مورد نظر تمدید شود. این در حالی است که در هفتههای اخیر دوباره بحث برگزاری انتخابات شورایاریها مطرح شده و البته شائبههای سیاسی بسیاری دارد.
ثبت نام کاندیداها برای انتخابات شورایاریها از سوم تیر در تهران آغاز شد و قرار بود تا ۱۰ تیر ادامه داشته باشد؛ اما به دلیل استقبال کم شهروندان از این رویداد مردمی دوباره مدت زمان ثبت نام تا ۱۵ تیر تمدید شد. همچنین انتخابات پنجمین دوره شورایاریها قرار است از سوی شهرداری تهران برگزار شود. این در حالی است که بر اساس آییننامههای تدوین و تصویبشده در دوره پیشین شورای اسلامی شهر تهران در چهارمین دوره انتخابات شورایاریها، مسوولیت برگزاری انتخابات با ستاد هماهنگی شورایاریها بود، اما در این دوره این کار به شهرداری تهران واگذار شده است؛ این در حالی است که شهرداری تهران باید پشتیبان اجرای انتخابات باشد. آقای محمد سالاری، عضو شورای شهر در دوره پیشین و فعلی شورای شهر تهران درباره یکی از اشکالات موجود در برگزاری این انتخابات گفته است: ما به عنوان پارلمان محلی، مسوولیت اجرا و نظارت انتخابات را به ساختار دیگری مانند ستاد هماهنگی شورایاریها واگذار میکنیم و آن گروه باید فرایند انتخابات را پیش ببرد و پاسخگوی نهاد شورای شهر نیز باشد؛ لذا درگیر کردن تکتک اعضای شورا در مناطق اشکال اساسی دارد و پاسخگویی برگزارکننده انتخابات را هم زیر سؤال میبرد. به اعتقاد سالاری، انتخابات شورایاریها فراگیرترین انتخابات نهاد محلی در کشور بوده و از انتخابات سراسری هم سختتر و پیچیدهتر است و تبعات آن نیز بیشتر؛ لذا هیاتی کردن و ایجاد شورای مشورتی و شورای راهبردی برای آن درست نیست چراکه این انتخابات یک هیات نظارت و یک هیات اجرایی دارد.
انتخابات را سیاسی نکنید
اما یکی از بزرگترین سوالهای ایجادشده در شکل برگزاری انتخابات پنجمین دوره شورایاریها، رفتارهای سیاسی است. در حال حاضر اعضای پنجمین دوره شورای اسلامی شهر تهران از یک جناح هستند. حتی برخی اعتقاد دارند که سیاسیکاری صورتگرفته در این دوره گامی برای آمادهسازی افراد و نیروها برای انتخابات پیش روی مجلس و ریاستجمهوری است. این موضوع به قدری آشکار بوده است که صدای رییس شورای شهر تهران را هم درآورد. آقای محسن هاشمیرفسنجانی، رییس شورای شهر تهران که خود از اعضای لیست امید است، در اینباره گفت: تقاضا داریم احزاب سیاسی به این انتخابات نگاه سیاسی نداشته باشند و نگاه صنفی مورد توجه قرار گیرد تا فضای دوقطبی و چندقطبی ایجاد نشود. وی ادامه داد: در حقیقت، متخصصان فارغ از حزب و نگاه حزبی خودشان را بهعنوان داوطلب اعلام کنند و لیستی به معنای لیست انتخابات شورایاریها ندهند که به این ترتیب این انتخابات سیاسی نشود. با وجود این شواهد در نظر داشته باشید که در انتخابات پیشرو حزب اتحاد ملت همهکاره خواهد بود.
بریم کارورزی
بر اساس آمار ارائهشده تاکنون بیش از ۵۷۰۰ نفر در انتخابات شورایاریها در ۳۵۲ محله تهران ثبتنام کردهاند. نکته جالب در اظهارات آرش میلانی، عضو شورای شهر تهران در نشست خبری مربوط به انتخابات شورایاریها آنجاست که گفته: «شورایاری نهادی است که فعالیت در آن داوطلبانه انجام میگیرد و برای اینکه حزبی اعضای خود را ارزیابی کند، میتواند از شورایاریها بهعنوان یک فرایند تست یا آموزش استفاده کند. در واقع کارورزی برای اعضای جوان احزاب شورایاریهاست.»