سرویس اقتصادی جوان آنلاین: صندوق بینالمللی پول در جدیدترین گزارش خود شاخصهای اقتصاد کشور را بررسی کرده که در برخی از شاخصها مانند بهبود نرخ رشد غیرنفتی، افزایش ۳۲ میلیارد دلاری تولید ناخالص ملی، ثبات در صادرات گاز و وجود ذخایر ۱۰۳ میلیارد دلاری نشانههای خوبی دید میشود. با این حال رشد منفی ۲۳ درصدی با احتساب صادرات ۹۵۰ هزار بشکه نفت در روز در این گزارش از نشانههایی است که به سیاستگذاران این هشدار را میدهد که روی نفت و درآمدهایش حساب باز نکنید و به فکر تولید داخل و رفع موانع تولید و کسب و کار در داخل باشید.
همچنین صندوق بینالمللی پول با بررسی چشمانداز شاخصهای کلان اقتصاد ایران در سالجاری از صادرات ۷۴ میلیارد دلاری و عدم موفقیت امریکا برای توقف صادرات نفت ایران طی این سال خبر داده است.
این صندوق اعلام کرد: ایران به لحاظ ذخایر ارزی در رتبه سوم منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی قرار دارد. صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است ذخایر ارزی ایران در سال ۲۰۱۹ به ۲/ ۱۰۳ میلیارد دلار برسد که در میان ۳۱ کشور منطقه فقط دو کشور عربستان و امارات ذخایر ارزی بیشتری نسبت به ایران خواهند داشت.
صندوق بینالمللی پول در گزارشی موسوم به «چشمانداز اقتصاد منطقهای: خاورمیانه و آسیای مرکزی» به بررسی چشمانداز وضعیت اقتصادی ۳۱ کشور منطقه از جمله ایران در سال ۲۰۱۹ میلادی پرداخته است و براساس آن اقتصاد ایران که در سال ۲۰۱۸ رشد منفی ۹/ ۳ درصد را تجربه کرده بود امسال نیز رشد منفی ۶ درصدی خواهد داشت.
با این وجود ارزش تولید ناخالص داخلی ایران که در سال ۲۰۱۸ به ۳ /۴۵۲ میلیارد دلار رسیده بود در سال جاری با افزایش ۴ /۳۲ میلیارد دلاری به ۷ /۴۸۴ میلیارد دلار خواهد رسید. صندوق بینالمللی پول نرخ تورم ایران در سال ۲۰۱۸ را ۲/ ۳۱ درصد برآورد و پیشبینی کرده است این رقم در سال جاری به ۲ /۳۷ درصد برسد.
بخش غیرنفتی امسال بهتر از پارسال
پیشبینی شده است وضعیت بخش غیرنفتی ایران در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال قبل بهتر شود و در حالی که در سال ۲۰۱۸ رشد منفی ۲/ ۳ درصدی را تجربه کرده بود، در سالجاری با رشد منفی ۵/ ۱ درصدی مواجه شود.
اما بخش نفتی ایران با اجرایی شدن تحریمهای امریکا رشد منفی ۳/ ۲۲ درصدی را در سال ۲۰۱۹ تجربه خواهد کرد. در سال پیش از آن نیز این بخش رشد منفی ۷ /۶ درصدی داشته است.
عدم موفقیت امریکا برای توقف صادرات نفت ایران
با وجود تلاشهای امریکا برای صفر کردن صادرات نفت ایران صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است، ایران در سال ۲۰۱۹ به طور متوسط روزانه ۹۵۰ هزار بشکه نفت صادر کند. ایران در سال پیش از آن ۸۶/۱ میلیون بشکه در روز نفت صادر کرده است.
صادرات گاز ایران نیز که در سال ۲۰۱۸ معادل ۱۶۰ هزار بشکه در روز بوده در سالجاری نیز بدون تأثیرپذیری از تحریمها در همین رقم باقی میماند. بر اساس پیشبینی صندوق بینالمللی پول تولید نفت ایران در سال ۲۰۱۹ به ۵۵ /۲ میلیون بشکه در روز کاهش مییابد. ایران در سال پیش از آن ۴۹ /۳ میلیون بشکه در روز نفت صادر کرده است.
تولید گاز ایران که در سال ۲۰۱۸ معادل ۰۳/ ۵ میلیون بشکه در روز نفت بوده است در سالجاری نیز در همین رقم باقی میماند.
پیشبینی رشد نقدینگی ۲/ ۳۲ درصدی در سال جاری
براساس این گزارش در حالی که رشد نقدینگی در ایران طی سال گذشته میلادی بالغ بر ۸ /۲۳ درصد بود امسال این رقم به ۲ /۳۲ درصد افزایش مییابد. متوسط رشد نقدینگی در ایران طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ بالغ بر ۲/ ۲۶ درصد بوده است. رشد حقیقی اقتصاد بدون نفت نیز از منفی ۲ /۳ درصد در سال قبل میلادی، به منفی ۵/ ۱ درصد در سالجاری میلادی افزایش پیدا کرده است. البته در این گزارش رشد حقیقی ارزش افزوده نفت برای سالجاری منفی ۳ /۲۲ درصد پیشبینی شده که نسبت به منفی ۷/ ۶ درصد سالجاری، فاصله زیادی دارد. این صندوق تولید ناخالص داخلی ایران را ۷/ ۴۸۴ میلیارد دلار برای سال ۲۰۱۹ پیشبینی کرده است که ۴ /۳۲ میلیارد دلار بیشتر است. صندوق بینالمللی پول، صادرات نفت خام ایران را برای سالجاری، ۹۵۰ هزار بشکه در روز پیشبینی کرده است. این رقم برای سال قبل از آن یک میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه بود که دلیل این امر نیز تحریمهای امریکاست. با این حال، براساس گزارش صندوق بینالمللی پول، صادرات گاز ایران در سال ۲۰۱۹ بدون تغییر نسبت به سال قبل ۱۶ /۰ میلیون بشکه در روز پیشبینی شده است.
پیشبینی تورم ۲ /۳۷ درصدی
صندوق بینالمللی پول در گزارش خود نرخ تورم در ایران را ۲ /۳۷ درصد پیشبینی کرده است که ۶ درصد نسبت به سال قبل از آن بیشتر است. براین اساس نرخ تورم هسته (بدون غذا و انرژی) ۶ /۳۹ درصد است.
صادرات ۸ /۷۴ و واردات ۶ /۷۷ میلیارد دلاری
صندوق بینالمللی پول صادرات کالا و خدمات ایران در سال ۲۰۱۹ را ۸ /۷۴ میلیارد پیشبینی کرده است که این رقم ۱ /۳۱ میلیارد دلار از سال قبل کمتر است. از سوی دیگر واردات کالا و خدمات ایران نیز برای سال جاری میلادی ۶ /۷۷ میلیارد دلار پیشبینی شده که ۴ /۱۰ میلیارد دلار از سال قبل کمتر است.
براساس این گزارش، تراز حساب جاری ایران از ۵ /۱۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸ به منفی ۸ /۱ میلیارد دلار در سالجاری میلادی کاهش یافته است. نسبت تراز حساب جاری به GDP نیز در مدت زمان مشابه منفی ۴ /۰ درصد، پیشبینی شده است.