سرویس اقتصادی جوان آنلاین: درحالیکه کارشناسان علوم تغدیه بر این باورند که گوشت قرمز یکساله «تفاله» میشود، رئیس کل گمرک ایران دپوی ۶۰۰ تا ۷۰۰ کانتینر گوشت را در گمرکات کاملاً طبیعی دانسته است.
مهدی میراشرفی، رئیس کل گمرک ایران در خصوص گوشتهای دپو شده در گمرکات کشور اظهار داشت: طی ۱۱ ماه سالجاری، کاهش واردات در ۲۵ قلم کالای اساسی نداشتیم و حتی شاهد افزایش یک میلیون تنی واردات این کالاها نیز بودهایم. رئیس کل گمرک ایران افزود: همچنین در این مدت ۱۳۷ هزار تن گوشت گرم و منجمد وارد کشور شده که هماکنون ۶۰۰ تا ۷۰۰ کانتینر گوشت در گمرکات موجود و این امر کاملاً طبیعی است.
وی ادامه داد: قبل از تحریمها، میانگین زمانی که طول میکشید کالا از کشتی تخلیه و در گمرک اظهار شود ۲۰ روز بود، اما هماکنون به ۴۰ روز افزایش یافته است. میراشرفی گفت: افزایش زمان، به دلیل تأخیر در انتقال ارز و ارسال اسناد خرید است که این مشکل را هم در بندرعباس و هم در گمرک بندر امام خمینی داریم.
میراشرافی تصریح کرد: البته با توجه به اینکه کانتینرهای حامل گوشت، یخچالدار هستند، امکان فاسد شدن این اقلام وجود ندارد.
رئیس کل گمرک ایران همچنین با اشاره به دپو شدن ۱۰ کانتینر گوشت از شهریور و مهرماه در گمرک اظهار داشت: به دلیل اینکه صاحب کالا نتوانسته مجوزهای خرید را بگیرد، حدود شش ماه است که ۱۰ کانتینر گوشت در گمرک مانده است، اما به دلیل یخچالدار بودن کانتینرها، امکان فاسد شدن گوشتها وجود ندارد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه اظهار داشت: در حال حاضر ۹۹درصد گوشتهای وارداتی از مسیر سبز گمرکی وارد میشوند و مستقیم به در خروج گمرک میروند و تنها مجوزی که گمرک میگیرد، مجوز دامپزشکی است. بنابراین فرآیند کار برای این اقلام در کمترین زمان ممکن انجام میشود.
وی افزود: ۵۰ درصد کانتینرهای گوشت مانده در گمرک برای شرکت پشتیبانی امور دام است و مابقی نیز تحت نظارت این شرکت بعد از ترخیص، توزیع میشود. میراشرفی تأکید کرد: گمرک بدون مجوز و نظارت شرکت پشتیبانی امور دام گوشتها را ترخیص نمیکند.
گوشت یخزده بعد از یکسال تفاله میشود
اما برخلاف نظر رئیس کل گمرک، متخصصان تغذیه میگویند: گوشت یخزده پس از یکسال از زمان ذبح تمام ارزش غذایی خود را از دست داده و به تفاله تبدیل میشود، اما در موارد زیادی گوشتهای یخزده وارداتی تنها چند روز مانده به یکسال در کشور به فروش میروند.
یک کارشناس تغذیه دراینباره میگوید: هرچه از مدت ذبح دام بگذرد، گوشت ارزش غذایی خود را از دست میدهد و این مدت اگر به یکسال برسد، ارزش غذایی آن صفر میشود و خوردن آن برای انسان مانند خوردن تفاله هیچ خاصیتی ندارد.
وی همچنین به شهروندان توصیه کرد: از آنجا که ماهی یخزده هم خواص خود را از دست میدهد، شهروندان بیشتر از سه ماه ماهی را در فریزر خود نگه ندارند؛ چراکه ارزش غذایی آن هم بعد از این مدت به صفر میرسد.
اگرچه رئیس کل گمرک معتقد است که گوشتها فعلاً در کانتینرهای یخچالدار نگهداری میشود، اما باید دید عملاً این گوشتها از چند ماه پیش وارد شدهاند و اساساً با توجه به اظهارات دستاندرکاران بازار گوشت که چند دست چرخیدن گوشتها را عامل گرانی میدانند، آیا ادعای رئیس کل گمرک با احتساب چنین محاسبه صورت گرفته یا نه؟
ضمن اینکه باید در گوشتهای وارداتی زمان واقعی ذبح را مدنظر قرار داد؛ بهعلاوه همانطور که در بالا بیان شد، داشتن مهلت تنها تا لحظه ترخیص گوشت در گمرکات مهم نیست، بلکه در این زمینه، چون نظارتی وجود ندارد و واردکنندگان به دنبال افزایش قیمت هستند زمانی را نیز باید برای رسیدن گوشت به مصرفکننده نهایی مدنظر قرار داد.
وی تأکید کرد: بسیاری از مصرفکنندگان داخل، معمولاً گوشت منجمد وارداتی را بعد از خریداری چرخ کرده و شاید چندین ماه هم در یخچال نگهداری میکنند که در آن زمان مهلت مصرف آن کاملاً تمام شده است.
تاجران برای سود بیشتر گوشت را احتکار میکنند
برخی کارشناسان بر این باورند که گوشتهای وارداتی معمولاً یکسال مهلت مصرف دارند، اما یک ماه مانده به انقضا در داخل کشور توزیع میشود.
از آنجایی که شهروندان ایرانی عادت به ذخیره موادغذایی در یخچال و فریزر خود دارند، معمولاً گوشت خریداری شده را در بستهبندیهای مختلف به صورت قیمهای، آبگوشتی و چرخکرده در فریزر نگهداری میکنند.
با توجه به این مطلب که واردکنندگان گوشت مدتها این محصول را در سردخانه نگهداری میکنند تا در زمان مناسب به فروش برسانند، گوشت وارداتی یخزده در موقع مصرف بیش از یکسال از زمان ذبحش گذشته و عملاً ارزش غذایی خود را از دست میدهد.
چرا در این شرایط که گوشت قرمز یکی از منابع اصلی تغذیه شهروندان به شمار میرود و خیلی هم گران است. کسی به فکر ارزش غذایی و سلامت این ماده غذایی مهم نیست؟