
جواد محرمي
سينماي ايران روز گذشته با يكي از تهيهكنندگان مطرحش وداع كرد. كارنامه سينمايي حبيبالله كاسهساز نشان ميدهد كه نسبت سينما و منافع ملي براي او همواره اهميت ويژهاي داشته است. كاسهساز دوران ميانسالي را ميگذراند و كسي فكرش را هم نميكرد كه سينماي ايران به اين زوديها اين مرد سينماي دفاع مقدس را از دست بدهد.
مرحوم كاسهساز، تهيهكننده فيلمهاي سينمايي از جمله اخراجيهاي 1 و 2، كارناوال مرگ، پروانهاي در مه، مزرعه پدري و سريال در چشم باد بود و نيز مدير توليد چندين فيلم سينمايي از جمله آخرين مرحله، حماسه مجنون، بازگشت از بوداپست و هور در آتش را بر عهده داشته است.
اين تهيهكننده 55ساله، پس از چهار سال مبارزه با بيماري سرطان معده و انجام چندين عمل جراحي، صبح روز چهارشنبه هفته پيش جان به جانآفرين تسليم كرد. رئيس سازمان بسيج مستضعفين در پيامي درگذشت حبيبالله كاسهساز-تهيهكننده و بازيگر سينما- را تسليت گفت. «خبر درگذشت هنرمند متعهد برادر ارجمند حبيبالله كاسهساز كه عمر خود را در خدمت به هنر انقلابي كشور صرف نمود، باعث تأثّر فراوان گشت. ايشان با شناخت صحيح از نيازهاي هنري انقلاب خصوصاً در عرصه سينما گامهاي ارزشمندي برداشت و توانست اقبال عمومي را به هنر دفاع مقدس جلب نمايد.»
جمعي از هنرمندان سينما و تلويزيون و مديران فرهنگي روز گذشته در ساختمان شماره2خانه سينما گردهم آمدند تا با پيكر حبيبالله كاسهساز وداع كنند.
مراسم تشييع پيكر اين هنرمند با اجراي سيدجواد هاشمي همراه بود و با قرائت قرآن آغاز شد. در ادامه، ناصر شفق در سخناني گفت: حبيب آرامشدهنده و خطاپوش بود. اولين بار سال ۵۹ در كوههاي كردستان با او آشنا شدم كه با همكارانش كار هنري انجام ميدادند. وقتي مرحوم علي حاتمي از سينما رفت دهها سال بايد بگذرد تا كسي مثل او بيايد. در عرصه توليد هم، حبيب، علي حاتمي سينماي ايران بود. بسياري از فيلمها با عرضه حبيب بود كه ساخته شد مانند حماسه مجنون به كارگرداني زندهياد سلحشور.
سپس سردار پورجمشيد با دعوت هاشمي به جايگاه آمد و با تسليت به حاضران در مراسم بيان كرد: حبيب از مردان بزرگ و از زمره همانهايي است كه روزي در گهواره بودند و به گفته امام (ره) به پشتوانه آنان انقلاب كردند، من از كودكي او را ميشناختم؛ در شكلگيري حركتها در دبيرستان براي انقلاب نقش فعالي داشت و در تثبيت انقلاب و نظام فداكاري كرد. در دوران دفاع مقدس هم حبيب از اولين كساني كه با هم در جبههها حضور پيدا كرديم.
حبيب پدر سينماي دفاع مقدس بود
مسعود جعفري جوزاني هم كه در كارگرداني سريال در چشم باد با مرحوم كاسهساز همكاري كرده است با اشاره به دهه ۶۰ و زمان جنگ بيان كرد: من در دانشگاه حبيب را شناختم كه همه چيزشان با همراهي دوستانش در اختيار رزمندهها و جنگ بود. حبيب از آدمهايي بود كه ميخواست هنر را علمي بفهمد. حبيب درس خواند و با همه وجود با دوستانش كار ميكرد. او سالها بعد تهيهكننده «در چشم باد» شد و ذرهاي از انرژياش كم نشد. بيشتر اوقات عمر اين هنرمندان هدر ميرود و وقتي ميميرند ارزشمند ميشوند. در حالي كه وقتي پشت دري بود و دنبال پولي بود تا كاري كند كسي متوجه نميشد. به قول دوستي او پدر سينماي دفاع مقدس بود.
مسعود دهنمكي ديگر همكار حاضر در مراسم تشييع پيكر كاسهساز بود كه در سخناني با اشاره به نگرانيهاي شب عمليات در زمان جنگ گفت: من در سينما نبودم و وقتي وارد شدم، ديدم زمان ساخت فيلم همانقدر استرس و نگراني دارد. من فكر ميكنم بيماري ايشان ناشي از سختي كار در سينماي دفاع مقدس بود.
سيروس الوند نيز بيان كرد: من اولين بار آقاي كاسهساز را در دهه ۶۰ و هنگامي كه در فيلمي بازي ميكرد ديدم و با او آشنا شدم. او مرا غيرخودي نميدانست و حتي به آقاي عسگرپور زماني پيشنهاد دادم كه كاسهساز ميتواند مديرعامل خانه سينما باشد در حالي كه سلايق ما با هم خيلي تفاوت داشت.
محمدمهدي عسگرپور هم در ادامه گفت: ما امروز بدرقه ميكنيم پيكري را كه درستكردار و مؤمن بود و اهالي هنر از او خاطره خوبي دارند. ظرف حوزه دفاع مقدس افرادي را وارد عرصه هنر كرد كه فرهنگ خاص خود را داشتند و ايشان نه فقط در كارهاي خودشان بلكه براي افراد ديگر فعال در اين حوزه هم كمك حال بود.
حبيب نرفت، شتافت
در پايان منوچهر شاهسواري، مديرعامل خانه سينما در سخناني اظهار كرد: حبيب كاسهساز به ديار باقي شتافت. در اين شتافتن رازي است كه فقط با تأمل ميشود فهميد يعني چه. يار آنجايي است كه آدمي با علاقه و عشق و محبت ميرود و حتي نميگويد به ديار باقي رفت، بلكه ميگويد شتافت. هيچكس از اين قاعده (مرگ) مستثني نيست و آنچه باقي ميماند اين است كه در اين جهاني كه زندگي ميكرديم با خلاقيت چه كرديم، چون معتقدم خلاقان ماندگارند و امروز اداي حقي است براي كاسهساز در خانه خودش و اين خانه براي همه و ملك مشاع همه ملت است. اميدوارم كسي شكاف ايجاد نكند چون سينما مثل ملت و كشور يكپارچه است. امروز به خانوادهاش تسليت ميگويم و برايشان آرزوي صبر ميكنم و به خودمان هم تذكر ميدهم كه از يكديگر فرار نكنيم.
اين مراسم با مداحي كوتاهي از سوي جواد هاشمي و خواندن نماز بر پيكر مرحوم كاسهساز از سوي حجتالاسلام والمسلمين دعايي پايان يافت و در ادامه پيكر حبيبالله كاسهساز با همراهي خانوادهاش و سينماگران تشييع شد. حبيبالله كاسهساز اين تهيهكننده 55 ساله، پس از چهار سال مبارزه با بيماري سرطان معده و انجام چندين عمل جراحي جان به جانآفرين تسليم كرد. روحش شاد و راهش پر رهرو باد.