مسعود داریوندی، معاون برنامه ریزی پدافندغیرعامل کشور، در سمینار مهارتها و استانداردهای فن آوری اطلاعات در حوزه سایبری پدافند غیرعامل که در استانداری خوزستان برگزار شد، گفت: در تعریف پدافند، کلمه پدا به معنای حمله و کلمه آفند به معنای دفاع تعبیر می شود و درواقع پدافند دارای دو مولفه عامل و غیر عامل است.
وی با بیان اینکه ما به دنبال پدافند غیر عامل هستیم، افزود: مطالعات تاریخی نشان می دهد این موضوع قدمتی به درازای عمر بشر دارد به طوری که صعبات شوشتر یکی از مصادیق پدافند در تاریخ معماری کشور است و کاربرد این مصادیق را می توان در دیوار چین، برج ها و ساختمان های قدیمی کشور نیز مشاده کرد.
داریوندی، اختراع دینامیت و سلاح گرم را نقطه عطفی در تاریخ پدافند دانست و اضافه کرد: با اختراعات جدید مقوله پدافند وارد فاز و بخش تازه ای شد که متناسب با شرایط جدید پدافند تعریف و مورد استفاده قرار گرفت.
وی تصریح کرد: البته بعد از جنگ جهانی دوم و استفاده از بمب اتمی کشورهای جهان سرمایه گذاری بیشتری در این بخش انجام داده و به طور جدی تری وارد این مقوله شدند.
معاون برنامه ریزی پدافند غیر عامل کشور، ابراز کرد: در حال حاضر تمام کشورهای اروپایی، آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه، پاکستان و حتی کشوری همچون سوئیس که همیشه نقش بی طرف در جنگ ها را داشته در استفاده از مقوله پدافند غیرعامل بیشتر گرایش به فازهای تخصصی و تحقیقی داشته اند.
وی با بیان اینکه تولید علم، دانش و محتوا از جمله موارد مهمی است که در دستور کار پدافند غیرعامل قرار گرفته، اظهار کرد: امروزه تهدیدات جدیدی شناسایی شده که در گذشته با آن مواجه نبودیم، براین اساس باید زمینه برای نهادینه سازی علم پدافند غیرعامل فراهم شود.
داریوندی بیان کرد: در 10 سال گذشته هیچ مقاله یا بحث و تحقیقی در حوزه پدافند غیرعامل انجام نشده بود به طوری که در حال حاضر با نقطه مطلوب در پدافند غیر عامل فاصله بسیار زیادی داریم.
وی خاطر نشان کرد: البته رسیدن به آن نقطه مطلوب کار ساده ای نیست ولی با اراده دست یافتنی خواهد بود و به این منظور ظرفیت های خاصی ایجاد شده است.
معاون طرح و برنامه سازمان پدافند غیرعامل کشور، تأکید کرد: خوشبختانه در حال حاضر زمینه برای نهادینه سازی علم پدافند غیرعامل فراهم و حتی ساختارها و ظرفیت های موجود در کشور برای این علم ایجاد شده و رو به توسعه است.
وی بر ضرورت آموزش و فرهنگسازی تاکید کرد و اذعان داشت: در حوزه پدافند غیرعامل دانشکده ها، پژوهشکده ها و مراکز مطالعاتی متعددی تاسیس شده و بیش از یکهزار دانشجو در مقطع ارشد و دکتری در این حوزه پذیرفته و یا فارغ التحصیل شده اند.
داریوندی، با اشاره به بازدید مفام معظم رهبری از یکی از نمایشگاه های سایبری و تاکید ایشان بر پدافند غیرعامل گفت: به فرموده ایشان در مقایسه دوره سایبری در تاریخ بشر و ایجاد قدرت جدید بدون متوصل شدن به جنگ کسانی موفق هستند که با مجهز شدن به علم و دانش پدافند می توانند دشمنان را به عقب برانند.
وی با تاکید براینکه مجهز بودن به علم سایبر کسب برتری از دشمنان را به دنبال خواهد داشت، تصریح کرد: ارتقای پایداری ملی و افزایش قدرت بازدارندگی از اهداف مهم پدافند غیرعامل است که این دو هدف مهم را باید با فرهنگ سازی و آموزش در جامعه گسترش داد.
معاون برنامه ریزی پدافند عیر عامل کشور، یاد آور شد: از اهداف عملیاتی پدافند غیرعامل نیز می توان به مصون سازی زیرساخت ها و سرمایه های معنوی و مادی و جمعیت کشور و تسهیل مدیریت بحران اشاره کرد
وی با بیان اینکه دو استراتژی سرپرستی و اقدام متمرکز و هدایت راهبردی دستگاه ها و اقدام غیرمتمرکز در سازمان پدافند غیرعامل باید پیگیری شوند، افزود: پدافند غیرعامل کشور اقدام غیرمتمرکز را انتخاب کرده و در این راستا سیاست گذاری در مسائل مختلف، شناسایی طرح های مختلف برای زیرساخت ها و در اختیار قرار دادن طرح ها به دستگاه های اجرایی را در دستور کار دارد.