اثر زخم، فرآيند طبيعي بدن ما براي توليد مجدد و بازسازي است. زماني كه درم كه زير سطح پوست واقع است، آسيب ميبيند، بدن فيبرهاي كلاژن توليد ميكند، كلاژن نوعي پروتئين است. اين پروتئين زخم و اپيدرم را پر ميكند و اپيدرم (سطح پوست) ميتواند مجدداً خود را بسازد و ترميم شود. براي كمك كردن به اين فرآيند، كرمهاي كلاژن دار يا اسيد هيالورونيك در داروخانهها در دسترس هستند و ميتوان اين داروها را روي سطح زخم، زير پانسمان بماليد. اين مواد ترميم درم و در نتيجه اپيدرم را سرعت ميبخشند.
از سوي ديگر داروهاي ضد انعقادي و ضدپلاكتي احتمال لخته شدن خون در سرخرگها، سياهرگها يا قلب را كاهش ميدهند. لختهها ميتوانند سبب انسداد جريان خون به عضله قلبي و در نتيجه حمله قلبي شوند. آنها همچنين ميتوانند سبب انسداد جريان خون به مغز و منجر به سكته مغزي گردند. محققان هندي يك خودكار با فناوري پيشرفته توليد كردهاند كه با قرار گرفتن بر روي سطح زخمي، بهسرعت آن را ترميم ميكند.
فناوري توليدي مركز تسهيلات فناوريهاي صنعتي پلاسما از شعب مؤسسه تحقيقات پلاسماي هند موسوم به مشعل جت پلاسماي سرد به امدادرسانان كمك ميكند تا در زمان نياز، به جاي استفاده از داروهاي انعقاد خون براي توقف خونريزي، با تابش پرتو آبي از نوك اين خودكار به سرعت زخم را ترميم كنند.
اين مركز اكنون در تلاش براي اخذ تأييديههاي لازم از سوي دولت براي اين دستگاه نجاتبخش است تا بتواند از آن در خدمات اورژانس بهره برد. همچنين جراحان و سازمانهاي غيردولتي ميتوانند از اين فناوري براي كمك به مجروحان جادهاي بهره ببرند. در حال حاضر، خودكار پلاسما از گاز آرگون استفاده كرده و جريان كوچكي از پلاسما با دماي اتاق را منتشر ميكند. اين افشانه انرژي الكتريكي به سمت بافت آسيبديده باعث بسته شدن رگهاي خوني و در نتيجه متوقف شدن خونريزي ميشود. كارايي خودكار پلاسما در حال حاضر در آزمايشگاه بر روي خون ساكن تأييد شده است.
دانشمندان در گام بعدي خود به دنبال جايگزين كردن گاز آرگون با هواي قابل دسترس هستند. فناوري مذكور ميتواند با كمترين جريان برق كه از باتري آمبولانس قابل دسترسي است، كار كند. به گفته دانشمندان، از جت پلاسما همچنين ميتوان در عملهاي جراحي براي از بين بردن سلولهاي سرطاني بدون آسيب رساندن به بافت اطراف بهره برد.
منبع: sciencemag.org