جوان آنلاین: محمد الجولانی، رهبر تحریرالشام پس از ۴۸۰ حمله هوایی رژیم صهیونیستی به سوریه و پیشروی ۱۵ کیلومتری در خاک آن، سرانجام سکوت در مقابل اسرائیل را شکست. او گفت که سوریه در حال حاضر برای یک جنگ دیگر آمادگی ندارد. همزمان در تلآویو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفته که میخواهیم با رژیم در حال شکلگیری سوریه روابط برقرار کنیم، ولی هشدار داده که در صورت تهدید دولت عبری، رهبران معارضان سوری هم به سرنوشت بشار اسد دچار خواهند شد.
به گزارش «جوان»، ارتش رژیم صهیونیستی میگوید تلآویو فقط طی ۴۸ ساعت، ۴۸۰ هدف را در سوریه بمباران کرد؛ بمبارانهایی که به گفته رادیو ارتش این رژیم بین ۷۰ تا ۸۰ درصد توان نظامی سوریه را از بین برده است. معارضان حاکم بر دمشق تا کنون واکنش مستقیمی به بمبارانهای اسرائیل و همچنین پیشرویها در جولان نشان ندادهاند. شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی در این باره نوشت: «شیوه تعامل حاکمان جدید سوریه با اقدامات اسرائیل تعجبآور است، سکوتی محض حکمفرماست، آنها حتی یک کلمه درباره حملات سنگین و گسترده اسرائیل طی روزهای اخیر به زبان نیاوردند.» به گفته این رسانه اسرائیلی، ارتش اسرائیل بخش اساسی عملیات خود در سوریه را به پایان رساند و ۳۵۰ جنگنده به پایگاههایی در دمشق تا طرطوس حمله کردند. با این حال، محمد الجولانی، (احمد الشرع) فرمانده معارضان دیروز بالاخره بدون اشاره به نام اسرائیل به حملات واکنش نشان داد و با اشاره به اینکه مردم سوریه به دنبال سالها درگیری خسته هستند، در این مورد به شبکه خبری اسکاینیوز گفت: «کشور برای یک جنگ دیگر آماده نیست.» او به اسکاینیوز گفت: «منبع نگرانی در سوریه شبهنظامیان ایران و حزبالله بودند که اکنون در سوریه نیستند، بنابراین جای نگرانی برای هیچ کشوری وجود ندارد.» همزمان، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، در یک موضعگیری قابلتوجه که البته با چاشنی تهدید هم همراه بود گفت: «اسرائیل خواهان برقراری روابط با نظام جدید سوریه است.» بنیامین نتانیاهو در عین حال گفت که اسرائیل تصمیم دارد هر آنچه را که برای تضمین امنیت خود ضروری است، انجام دهد و او در این راستا به نیروی هوایی اسرائیل اجازه داده است توانمندیهای راهبردی ارتش سوریه را هدف قرار دهد.» وی ادامه داد: «ما خواهان روابط صحیح با رژیم جدید سوریه هستیم. اما اگر این رژیم به ایران اجازه دهد خود را در سوریه مستقر کند یا اجازه دهد سلاح ایران یا هر سلاح دیگری به حزبالله منتقل شود یا به ما حمله کند، ما قاطعانه پاسخ خواهیم داد و بهای سنگینی از آن خواهیم گرفت.» او به معارضان سوری هشدار داد: «آنچه برای رژیم گذشته رخ داد، برای این رژیم نیز اتفاق خواهد افتاد.» المنار گزارش کرده که ارتش اسرائیل علاوه بر اشغال ۹ روستا در جنوب ریف دمشق وارد عمق ۱۰کیلومتری خاک سوریه شده است. با این حال، منابع اسرائیلی گزارش کردهاند که ارتش اسرائیل به تحریرالشام اطمینان داده فقط به اهداف نظامی حمله خواهند کرد و قصد جنگ یا اشغال خاک سوریه را ندارند و اینکه اسرائیل آماده گفتگو با دولت جدید سوریه بر سر بلندیهای جولان است.
نام تحریرالشام از فهرست تروریسم خط میخورد
سازمان ملل متحد و امریکا، هیئت تحریرالشام را در فهرست گروههای تروریستی قرار دادهاند. با این حال، آنها هم همراستا با رژیم صهیونیستی، چراغ سبز برای برقراری رابطه با معارضان نشان میدهند. به گفته گییر پدرسون، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، تحریرالشام گروهی است که اکنون در دمشق سلطه دارد، اما تنها گروه نیست، این گروه ۹ سال است که در فهرست گروههای تروریستی قرار گرفته و همچنان پیامهای خوب و اطمینانبخشی به دیگر گروهها ارسال میکند. این مقام وابسته به سازمان ملل گفت: «به عقیده من جامعه جهانی در موضوع قرار داشتن نام این گروه در فهرست تروریستی، تجدیدنظر خواهد کرد.» جان کربی، مشاور امنیت ملی امریکا روز سهشنبه گفت که در حال حاضر هیچ بحثی در مورد تغییر سیاست دولت امریکا در رابطه با هیئت تحریرالشام وجود ندارد، اما ما اقدامات آنها را زیر نظر داریم. با این حال، دو مقام ناشناس دولتی و یک مقام ارشد سابق امریکا اعلام کردند که دولت جو بایدن، رئیسجمهور امریکا در حال مذاکره درباره خارج کردن هیئت تحریرالشام از فهرست گروههای تروریستی است. دو مقام دولتی امریکایی که از آنها یاد نشده است نیز در این خصوص گفتند که مذاکرات هنوز در مراحل اولیه است، اما دولت بایدن به دنبال خارج کردن این گروه از فهرست تروریستی در آینده نزدیک است. مقامات افزودند که خارج کردن هیئت تحریرالشام از فهرست گروههای تروریستی که پیوندهای تاریخی با القاعده دارد، شامل لغو جایزه ۱۰میلیون دلاری برای محمد الجولانی، فرمانده گروه است. موضعگیری متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه امریکا در یک نشست مطبوعاتی نیز در همین راستاست. او در عین حال که اعلام کرد ایالات متحده هیچ برنامه فوری برای بازگشایی سفارت خود در سوریه که در سال ۲۰۱۲ بسته شد، ندارد، افزود: «اما گامهایی را که مایلیم دولت سوریه بردارد، به وضوح بیان کردهایم.» سخنگوی وزارت خارجه امریکا در ادامه گفت: «در صورتی که شاهد روندی باشیم که از این اصول پیروی کند، ما آماده هستیم دولت سوریه را به رسمیت بشناسیم و البته بازگشایی سفارت از نوع اقدامی است که به دنبال به رسمیت شناختن دولت جدید در دمشق صورت میگیرد.» رویترز به نقل از مقامات امریکایی به جنبه دیگری از اقدامات امریکاییها پرداخت: «دولت بایدن در هماهنگی با متحدان خود در منطقه از جمله ترکیه با هیئت تحریرالشام در ارتباط است و از هیئت تحریرالشام خواست رهبری را به عهده نگیرد، بلکه یک دولت انتقالی تشکیل دهد.» وی تصریح کرد: «دولت بایدن با تیم ترامپ در ارتباط با هیئت تحریرالشام در تماس است. واشینگتن معتقد است که دولت انتقالی باید نماینده خواستههای مردم سوریه باشد. واشینگتن از کنترل دولت در دست هیئت تحریرالشام بدون فرآیند جامع برای انتخاب رهبران جدید حمایت نخواهد کرد.» جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی امریکا هم بر گمانهزنیها مبنی بر ادامه حضور کشورش در سوریه مهر تأیید زد و گفت: «نیروهای امریکایی پس از سقوط دولت بشار اسد، همچنان در سوریه حضور خواهند داشت.» وی اضافه کرد: «این نیروها به دلیلی خاص و بسیار مهم در سوریه هستند و ابزاری برای چانهزنی نیستند. امریکا برای مبارزه با داعش در سوریه است.» این در حالی است که دونالد ترامپ در سال ۲۰۲۰ صراحتاً گفته بود که تداوم استقرار نیروهای امریکایی در سوریه، صرفاً برای حفاظت از نفت است.
ترور، ناامنی و کمبود
در ادامه اخبار ترور در سوریه طی چند روز گذشته، گروهکهای تروریستی وابسته به موساد پروفسور زهرا الحمصیه، دانشمند برجسته در زمینه میکروبیولوژی ذرات نانوگرافی را در سوریه به همراه سه فرزند و همسرش ترور کردند. دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل اعلام کرد: «حملات هوایی و دیگر درگیریها در دمشق، حومه دمشق، درعا و السویدا گزارش میشوند. تا نهم دسامبر، مواردی از غارت شدن انبارها از جمله انبارهای متعلق به نهادهای سازمان ملل و هلال احمر سوریه گزارش شده اما هنوز تأیید رسمی نشدهاند.» بنابر گزارش این نهاد، در دو هفته گذشته صدها غیر نظامی عمدتاً شامل زنان و کودکان در سوریه کشته و مجروح شدهاند که به ازدحام در بیمارستانها منجر شده است. این نهاد وابسته به سازمان ملل در بیانیهای تصریح کرد: «طبق دادههای راستیآزمایی شده مقامهای بهداشت و درمان محلی، تنها در شمال غرب سوریه دست کم ۷۵ غیرنظامی شامل ۲۸ کودک و ۱۱ زن در نتیجه درگیریهای صورت گرفته در فاصله ۲۶ نوامبر تا هشتم دسامبر کشته شدهاند. دست کم ۲۸۲ تن دیگر نیز شامل ۱۰۶ کودک و ۵۶ زن زخمی شدهاند.» در ادامه این بیانیه آمده است: «بیمارستانها در سراسر سوریه به دلیل تعداد بالای مجروحان ازدحام بالایی پیدا کردهاند و به طور خاص کودکان از ترومای روانی رنج میبرند.» طبق اعلام این نهاد، کمبود مواد غذایی در شهرهای دمشق، حماه و دیرالزور به وجود آمده و در شهرهای حلب و ادلب قیمت نان تا ۹۰۰درصد افزایش یافته است. در این بیانیه تصریح شد: «سازمان ملل و متحدان به رغم چالشها و محیط شکننده، تا جایی که وضعیت امنیتی اجازه دهد به فعالیت ادامه میدهند.» این دفتر خاطرنشان کرد محدودیتها برای تحرک از جمله اعلام منع عبور و مرور در جریان رساندن کالاها و خدمات اختلال ایجاد میکند.
خطر سرکشی مجدد داعش
ویدئویی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که از حضور داعش در حمص سوریه حکایت دارد. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت: «این خطر واقعی وجود دارد که داعش و همه آن ساختارهایی که قبل از ظهور چنین گروههایی وجود داشتند، بار دیگر سر خود را در آنجا بلند کنند. این لحظه نگرانکننده است، من نمیخواهم این کشور به منبع بیثباتی و تهدیدهای تروریستی بدل شود.» ریابکوف به خبرنگاران گفت: «با توجه به آنچه اتفاق میافتد، هیچ تماسی در سطح بالا بین روسیه و ایالات متحده در مورد سوریه وجود نداشته است. در سطح کاری، از جمله در چارچوب عدم تعارض، کانالهای تبادل سیگنال باز است. آنچه در عمل اتفاق میافتد یک موضوع جداگانه است.» ریابکوف همچنین گفت: «روسیه آماده است پیشنهادات دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا در مورد اوکراین را بررسی کند، البته در صورتی که دولت او در انجام این کار جدی باشد و ایدههای خاصی را در این خصوص مطرح کند، اما مطالعه به معنای موافقت نیست.»