جوان آنلاین: آزادراه تهران - کرج را دیگر نمیتوان یک آزادراه نامید، چون به خاطر ترافیک ۲۴ ساعتهای که در طول شبانهروز بر این محور حاکم است، در اکثر مواقع خودروها مجبورند در آن توقف کرده یا با کمترین سرعت ممکن به راه خود ادامه بدهند. ساخت پروژه آزادراه کنار گذر شمالی کرج با ۲۱ پل و ۶۳ آبرو میتواند بخش زیادی از بار ترافیکی تهران – البرز - قزوین را کم کند. پروژهای که چند روز پیش وزیر راه و شهرسازی به آن سری زد تا از احداث مرتفعترین پل ایران و غرب آسیا هم بازدید کند. پلی که با به بهرهبرداری رسیدن آن ترافیک تهران- کرج تعدیل میشود.
آزادراه کنارگذر شمالی کرج به طول حدود ۱۹ کیلومتر بوده که از انتهای غربی آزادراه شهید همت - کرج آغاز و با عبور از شمال شهر کرج و از محدوده شهرستان کمالشهر به آزادراه کرج - قزوین متصل میشود، این پروژه علاوه بر نقش شهری و استانی دارای نقشی فرااستانی و ملی است.
از بارزترین ویژگیهای این آزادراه کاهش طول و زمان سفر، بهبود و گسترش تراز کیفی، روانی و ایمنی ترافیک، کاهش مصرف حاملهای انرژی، کاهش زمان سفر، افزایش میزان گردشگری و رونق کسب و کار است.
بهرهبرداری از این آزادراه تأثیر قابل توجهی در کاهش حجم تردد در آزادراه تهران- کرج - قزوین به عنوان مسیر جایگزین بخش مهمی از این آزادراه خواهد داشت.
گفتنی است این پروژه طبق پیمان با مشارکت ۵۰ درصدی شهرداری کرج و ۵۰ درصدی دولت در دست ساخت قرار دارد که دارای ۲۱ دستگاه پل بزرگ و ۶۳ دستگاه آبرو بوده و هماکنون از پیشرفت برنامهای ۷۲ درصدی برخورداری است.
یادآور میشود احداث پل رودخانهای B۱ به طول ۶۴۵ کیلومتر با ارتفاع ۱۳۰ متر به عنوان بلندترین پل غرب آسیا و پل B۲ به طول سه کیلومتر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
نیازمند همکاری پلیس
آنطور که مسئولان البرز عنوان میکنند، بحث تأمین ایمنی بزرگراه شمالی شامل موارد متعددی است که بخشی از آن به مدیریت شهری کرج مرتبط است. در این بخش شرکت آزادراه شمالی دربازه زمانی مشخص شده، تکمیل و پس از اتمام این پروژه ملزم به رعایت تمامی موارد ایمنی شده است.
ایمنسازی در ۶/۷ کیلومتر از آزادراه شمالی که آذر سال گذشته به بهرهبرداری رسید، انجام شده است. ایجاد خطکشی، نصب تابلوهای کنترل سرعت بخشی از تعهدات مدیریت شهری در این خصوص بوده که در گزارش کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی کرج به آن اشاره و عنوان شده به طور کامل انجام شود.
البته برای تکمیل ایمنی این مسیر برخی اقدامات باقیمانده که یکی از آنها نصب دوربینهای ترافیکی است که در دستور کار قرار دارد.
در کنار موارد مطرح شده، پلیس راهور هم باید همکاری بیشتری برای تأمین ایمنی مسیر داشته باشد و با استقرار نیروهای خود در قطعه تکمیل شده از وقوع تخلفات احتمالی جلوگیری کند.
همکاری دولت و شهرداری
اواخر سال گذشته رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی کرج با اشاره به وضعیت ضلع شرقی پروژه بزرگراه شمالی کرج که به اتوبان همت وصل میشود، گفته بود: «پل B۰ حدود ۲۲ درصد و پل B۱ که به نوعی در خاورمیانه منحصر به فرد است نزدیک به ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. تا پایان دوره ششم شورا این دو پل تکمیل و اتصال این مسیر به تهران میسر میشود.»
حسین مهاجری با اشاره به آخرین وضعیت تکمیل قطعه دوم این بزرگراه هم توضیح داده بود که طبق برنامهریزی صورت گرفته، تلاش میشود سال آینده (۱۴۰۳) این قطعه هم زیر بار ترافیک برود.
او با تأکید بر اینکه برای به نتیجه رسیدن کارها و تحقق اهداف باید پل b۲ که به پل گردشگری باغستان شهرت یافته هم تکمیل شود، تصریح کرد: «پایههای این پل از قبل اجرا شده و برای ایجاد عرشه نیاز مورد نیاز و تکمیل پل باید مناقصه برگزار و پیمانکار انتخاب شود.»
ساخت این پل مشکلات و سختیهای کار را از بین میبرد و بعد از تکمیل آن تا بلوار خوارزمی که ضلع غربی کرج است نیازی به احداث پل جدید نبوده و صرفاً باید زیرسازیهای لازم تکمیل شود.
تأمین اعتبارات در این پروژه بسیار مهم بود که شهرداری کرج نیز بخش مهمی از آن را بر عهده گرفت.
بر همین اساس بنا شد بعد از اتمام کارها و افتتاح پل، در قالب دریافت عوارض، هزینهکرد شهرداری بازگشت داده شود.
براساس گزارشها و طبق برآوردهای انجام شده برای تکمیل این پروژه ۷ هزار میلیارد تومان نیاز بوده، قرار شد دولت نیمی از آن را در قالب ملک، اوراق و... تأمین کند.
شهرداری کرج هم نیم دیگر این اعتبار را تأمین میکند و در این راستا در سال ۱۴۰۱ توانست ۵۰۰ میلیارد تومان به این پروژه تخصیص دهد و در سال ۱۴۰۲ هم مبلغ بیشتری تزریق کرد.
آمادهسازی پل تا بهار آینده
پنجشنبه گذشته وزیر راه و شهرسازی و هیئت همراه از احداث مرتفعترین پل اکسترادوز ایران و غرب آسیا بازدید کرد و از نزدیک در جریان جزئیات و میزان پیشرفت این پروژه قرار گرفتند.
فرزانه صادق در بازدید از پروژه پل B۱ با اشاره به اینکه حتماً بهار سال آینده تردد روی این پل برقرار میشود، گفت: «این یک پروژه ملی است که اثرات بینالمللی دارد.»
وی ادامه داد: «بسیاری از پروژههای ناتمام، نیمهتمام یا شروع نشده ما که در توسعه کشور تأثیرگذار هستند، میتوانند با حمایتهای شهرداریها و بخش خصوصی تکمیل شوند و مردم شیرینی آنها را بچشند.»
خانم صادق ضمن قدردانی از شهرداری کرج و استاندار البرز به جهت تعامل با یکدیگر برای رقم زدن این اتفاق بزرگ در کشور و با بیان اینکه قطعاً پس از اتمام و بهرهبرداری از این پل، این نوع تعامل الگویی برای تعاملات بعدی در کشور خواهد شد، افزود: «جای خرسندی دارد که در حال قدم زدن روی پلی هستم که مهندسان غیور ایران دانش مهندسی را به بهترین نحو در آن پیاده میکنند و در شرایطی که این کشور مورد تحریمهای ظالمانه قرار دارد، جدیدترین تکنولوژیها با غیرت و رشادت این مهندسان مورد استفاده قرار میگیرد.»
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه B۱ اولین پل ایران و خاورمیانه است که طول عرشه و سیستم کابلی بودن آن منحصر به فرد است، گفت: «این مسیر به طول ۱۹ کیلومتر شامل ۲۱ پل است که این پل طولانیترین عرشه را دارد. با توضیحات پیمانکاران، حتماً در ابتدای سال ۱۴۰۴ هموطنان میتوانند از اپل برای رفت و آمد استفاده کنند.»