جوان آنلاین: شهادت ستوان دوم حسینعلی پیری، جانشین اطلاعات پلیس شهرستان خاش ظهر روز جمعه دوم شهریورماه مقابل خانهاش اتفاق افتاد؛ حال پرسش این است که این حوادث علیه امنیت کشور تا چه زمان استان سیستان و بلوچستان ادامه پیدا خواهد کرد؟
در دو روز گذشته فیلم لحظه شهادت ستوان پلیس در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود. براساس فیلم منتشر شده ساعت ۱۴:۴۷ روز جمعه، شهید پیری، لباس محلی به تن دارد، اسلحه کلاشنیکف به دوش و دو نایلون که احتمالاً حاوی خرید روزانه است به دست دارد و در حال عبور است. آنگونه که پلیس اعلام کرده، حادثه بعد از تأمین امنیت نماز جمعه و نزدیکی خانهاش در بلوار بهداشت شهرستان خاش اتفاق افتادهاست که در جریان آن سه مهاجم مسلح در حالی که اسلحه کلاشنیکف به دست دارند، از کمین خارج میشوند و شروع به تیراندازی میکنند، به گونهای که شهید پیری فرصت استفاده از اسلحه را پیدا نمیکند و زیر رگبار گلوله به شهادت میرسد و مهاجمان مسلح به سرعت از محل فرار میکنند. در واکنش به وقوع حادثه مهدیشمسآبادی، دادستان مرکز استان در حالی از تشکیل پرونده قضایی در اینباره خبر دادهاست که گروهک تروریستی جیشالظلم مسئولیت حادثه را به عهده گرفتهاست.
تهدیدهای موجود
حوادث تروریستی در استان سیستان و بلوچستان عمدتاً به شهادت مدافعان امنیت منجر میشود، از همینرو مقابله با این تهدید از مهمترین چالشهای صورت گرفتهاست.
مخلان امنیت، از گروهک تروریستی جیشالظلم که تحت حمایت دولتهای غرب فعال است تا باندهای قاچاق موادمخدر در صدر این تهدیدها قرار دارند، که یا با حمله به مراکز انتظامی یا مأموران گشت پلیس بر طبل ناامنی میکوبند یا هنگام قاچاق مواد مخدر با مأموران درگیر میشوند. مثل حادثهای که ساعت ۲ بامداد جمعه ۲۴ آذرماه سال گذشته اتفاق افتاد و تیمی از اعضای گروهک تروریستی جیشالظلم به مقر پلیس در شهرستان راسک حمله کردند و ۱۱ نفر از مأموران انتظامی را به شهادت رساندند و هشت نفر را هم مجروح کردند.
کشورهای شرقی
عمدهترین دلیل ایجاد ناامنی در این استان، فعال بودن تهدیدها در دو کشور همسایه شرقی و داشتن مرز مشترک گسترده با این دو کشور است، از همینرو عاملان این ناامنی بعد از ارتکاب جرائم خود از طریق مرزهای شرقی از کشور خارج میشوند. بخشی از دور کردن تهدیدها و تلاش برای تأمین امنیت، همواره در مناسبات دیپلماسی در تعامل با دولتهای این دو کشور دنبال شدهاست، با این حال دنبال کردن این رویه منجر به دفع قطعی تهدید نمیشود، دلیل آن هم تکرار حوادث مشابه است.
امنیت پایدار
اولین نیاز تأمین امنیت پایدار، هزینهکردن است و تا زمانی که هزینههای لازم در اینباره صورت نگیرد، تهدیدها به قوت خود باقی میماند و پلیس بخش مهمی از سرمایه انسانی خود را در این استان از دست میدهد، بنابراین تا جایی که امکان دارد باید هزینه ارتکاب جرم در این مناطق بالا برود. این موضوع ضرورتاً نیاز به مداخلات سیاسی دارد و از آنجا که این استان از استانهای کمبرخوردار است، بخش مهمی از تصمیمگیریها باید متوجه رفع این آسیب شود. در وضعیت موجود بین تجهیزات پلیس و تهدیدهای پیشرو موازنهای وجود ندارد. وقتی مخلان امنیت به خود جرئت میدهند به مراکز انتظامی یا خودروهای گشت پلیس حمله کنند، به موفقیت مأموریتهای خود امیدوارند و عملیاتهای خود را با شناسایی نقاط ضعف موجود دنبال میکنند، پس از طرف مقابل، پلیس باید به تجهیزات نوین مجهز شود و دراین مسیر بیشتر هزینه کند تا بتواند جان مدافعان امنیت را از خطرات اینچنینی حفظ کند.