جوان آنلاین: یک کارشناس اقتصادی معتقد است: یکی از محورهای کلیدی در زمینه اصلاحات نظام بانکی، توجه ویژه به هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید است، این رویکرد راهبردی نه تنها موجب خلق پول مولد شبکه بانکی خواهد شد، بلکه مسیر حمایت اعتباری از تولید را نیز فراهم خواهد کرد، از همین رو نقش بانک مرکزی در توسعه اقتصادی فراتر از کنترل تورم یا عرضه پول به تنهایی است و بانک مرکزی باید نقش و رسالت توسعهای خود را در نظارت بر خلق پول ایفا کند.
امیرحسین اقبالی، کارشناس اقتصادی در رابطه با اهمیت بهکارگیری کارکرد توسعهمحور پول در جهت نقشپذیری بانک مرکزی در زمینه توسعه خلق پول مولد به «جوان» میگوید: کارکرد توسعهای پول به این شکل است که بانک مرکزی پول ایجاد کند و با آن پول پروژههایی ایجاد شود. باید بانک مرکزی رسالت توسعهای خود را ایفا کند، در این رویکرد بانک مرکزی نمیتواند نسبت به خلق پول غیرمولد شبکه بانکی بیتفاوت باشد و به صورت کامل بر نحوه خلق پول و اعتبارات نظارت دارد که آیا این پول صرف تشکیل سرمایه میشود یا خیر و اینجاست که بانک مرکزی میتواند نقش توسعهای داشته باشد، از همین رو نقش بانک مرکزی در هدایت اعتبارات بانکی بسیار پررنگ خواهد شد.
وی میافزاید: نقش مولد خلق پول در همه بخشهای شبکه بانکی از نظر همراستایی با رشد تولید و با محوریت تحقق نقش توسعه محور بانک مرکزی در زمینه هدایت اعتبارات بانکی یکی از مهمترین رویکردها در زمینه توسعه و رشد اقتصادی کشور همزمان با توقیت حکمرانی ریال است و در این مدل امکان هدایت اعتبارات و اعطای تسهیلات به ابرپروژههای راهبردی کشور که نقش راهبردی در افزایش رشد اقتصادی و اشتغال دارند، ایفا خواهد کرد، از همین رو با توجه به رابطه مقداری پول و با تکیه بر کنترل سرعت گردش پول با هدایت اعتبارات به سمت تولید و افزایش تولید مسیر خلق پول مولد و غیرتورمی را فراهم خواهد کرد.
اقبالی با اشاره به لزوم هدایت نقدینگی به سمت تولید و ساخت مسکن تأکید میکند: نقش محوری بانک مرکزی در جهت تسهیل توسعه و ثبات اقتصادی با بانک مرکزی توسعهمحور و هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید محقق خواهد شد، از همین رو مکانیسم کلیدی از طریق آن بر فرایند خلق پول و هدایت جریان پول و اعتبار به سمت بخش مولد اقتصاد نظارت خواهد داشت. وقتی پول و اعتبار جدید به بخشهایی هدایت میشود که باعث رشد، ایجاد شغل و تولید میشوند، چرخهای از وامدهی، مخارج و بازدهی ایجاد میشود که به نفع کل اقتصاد است. در این شرایط، خلق پول به تنهایی نیازی به افزایش تورم ندارد.
وی ادامه میدهد: ابزار اصلی برای کنترل و نظارت بر نحوه خلق پول شبکه بانکی تکیه بر ابزار نرخ سپرده قانونی است تا شبکه بانکی نظیر رفتاری را که با تسهیلات ساخت مسکن در دولت سیزدهم داشت، تکرار نکند. بانک مرکزی از طریق این ابزار امکان رگولهکردن رفتار شبکه بانکی در اعطای تسهیلات و هدایت اعتبارات به سمت تولید را خواهد داشت، از همین رو یکی از ابزارهای راهبردی هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید که در دست سیاستگذار پولی کشور است، استفاده از نرخ سپرده قانونی است که ابزاری مهم در جهت تحقق نقش توسعهمحوری بانک مرکزی است.
اقبالی در پایان خاطرنشان میکند: یکی از محورهای کلیدی در زمینه اصلاحات نظام بانکی، توجه ویژه به هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید است، این رویکرد راهبردی نه تنها موجب خلق پول مولد شبکه بانکی خواهد شد، بلکه مسیر حمایت اعتباری از تولید را نیز فراهم خواهد کرد، از همین رو نقش بانک مرکزی در توسعه اقتصادی فراتر از کنترل تورم یا عرضه پول به تنهایی است و بانک مرکزی باید نقش و رسالت توسعهای خود را در نظارت بر خلق پول ایفا کند. هدایت تولید و تخصیص پول و اعتبار در اقتصاد برای ایجاد رشد قوی، پایدار و فراگیر در بلندمدت بسیار مهم است. بانک مرکزی با چشماندازی روشن، نظارت دقیق و تحلیل ریسک، هماهنگی نزدیک با بانکها و ابزارهای سیاستگذاری مناسب، میتواند اطمینان حاصل کند که خلق پول جدید به سمت توسعه اقتصادی جهت رشد و شکوفایی بخش مولد هدایت خواهد شد و دولت چهاردهم باید به طور ویژه در این زمینه اقدام کند.