جوان آنلاین: وقتی در سال ۱۴۰۰ موضوع نهضت ملی مسکن مطرح شد مسئولیتهایی به اندازه نیاز هر استان تعریف و سهم استان چهارمحال و بختیاری ۵۷ هزار و ۱۴۹ واحد از این طرح در دولت سیزدهم اعلام شد. در عرض سه سال ساخت ۱۸ هزار و ۶۵۳ واحد مسکونی آغاز و زمین مورد نیاز برای ۳۲ هزار واحد مسکونی نیز تأمین شد و حالا چهارمحال و بختیاریها چشم امید به دولت چهاردهم دوختهاند تا این راه نیمه تمام را به پایان برساند.
از همان روزهای اول که دولت سیزدهم کارش را شروع کرد موضوع مسکن و تأمین آن به ویژه برای قشر متوسط و ضعیف جامعه در دستور کار قرار گرفت. دولت اعلام کرده بود در عرض چهار سال ۴ میلیون واحد مسکونی میسازد. به همین دلیل جانمایی زمینها و گودبرداری و رساندن مصالح در اولویت کارها قرار گرفت. در طرح نهضت ملی مسکن سهم چهارمحال و بختیاری ۵۷ هزار و ۱۴۹ واحد بود که باید در مدت تعیین شده ساخته و به متقاضیان تحویل داده میشد.
حالا و به گفته مدیرکل راه و شهرسازی این استان ساخت ۱۸ هزار و ۶۵۳ واحد مسکونی در شهرها و روستاهای چهارمحال آغاز و زمین مورد نیاز برای ۳۲ هزار واحد مسکونی تأمین شده است.
خدایار باقری با اشاره به آغاز ساخت ۹ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی مسکن حمایتی در چهارمحال و بختیاری همزمان با فعالیت دولت سیزدهم میگوید: «بهزودی عملیات اجرایی ساخت ۳ هزار واحد مسکونی دیگر آغاز میشود.»
وی به تکلیف ساخت ۱۰ هزار واحد مسکونی از محل طرح مسکن خودمالکان اشاره و تأکید میکند: «از این تعداد تاکنون ساخت هزار و ۵۵۱ واحد مسکونی آغاز شده است و بقیه واحدهای مسکونی این طرح بهزودی ساخته میشود.»
این مسئول با اشاره به ساخت هزار و ۶۶۶ واحد مسکونی در طرح بازآفرینی شهری میافزاید: «از مجموع ۱۳ هزار و ۸۷۰ متقاضی ثبتنامی طرح جوانی جمعیت در استان تاکنون زمین هزار و ۷۹۴متقاضی تحویل داده یا در نظر گرفته شده است.»
طرح جامع برای ۵ شهر
بنا بر گزارشهای اداره کل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری، در بافت فرسوده شهری این استان ۲۹ طرح محرک شهری شامل مدرسه، درمانگاه، پیادهرو و پارک اجرایی شده و ۴ هزار و ۸۳۸ تن قیر رایگان برای آسفالت این بافتها به شهرداریها اختصاص داده شده است.
همچنین احداث باند دوم تیران به سامان و چالشتر، باند دوم شهرکرد به بن و داران، شهرکرد به بازفت و مسجدسلیمان، راه فرخشهر به شلمزار، ناغان به کارون ۴، راه فارسان به دشتک، جاده باباحیدر به چلگرد، محورهای ارتباطی حاشیه رودخانه زایندهرود، باند دوم سورشجان به سودجان و راهآهن شهرکرد به سفیددشت به مبارکه از مهمترین طرحهای فعال راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری است.
ضمن اینکه ادارهکل راه و شهرسازی استان ۲۳ طرح فعال در حوزه ساختمانی مرتبط با پروژههای فرهنگی، اداری و ورزشی دارد.
در همین راستا مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری به طرحهای فعال در حوزه راه استان اشاره و تصریح میکند: «برای طرحهای حوزه راههای استان ۲۶هزار و ۷۵۲ میلیارد ریال تخصیص یافته است. در دولت سیزدهم ۲ هزار و ۶۰۰ متر تونل حفاری و سه دستگاه پل بزرگ احداث شد.
همچنین در سه سال اخیر بافت فرسوده ۱۴ شهر در چهارمحال و بختیاری شناسایی و طرحهای مرتبط با این بافتها مصوب و ابلاغ شد که از این مجموع برای پنج شهر طرح جامع، دو شهر طرح تفصیلی و هفت شهر طرح هادی بوده است.»
باقری با اشاره به ۹۷۵ مصوبه در کمیسیونهای ماده ۵ چهارمحال و بختیاری در دولت سیزدهم تأکید میکند: «با این تعداد مصوبه تکلیف هزار و ۵۴۵ هکتار زمین تعیین شد. در دولت سیزدهم تأمین زمین در داخل حریم و محدوده شهرهای چهارمحال و بختیاری به وسعت ۳ هزار و ۸۳۶ هکتار انجام شده است.»
وی اعتبارات مصوب ملی حوزه راه و ساختمانهای دولتی چهارمحال و بختیاری در دولت سیزدهم را ۶۲ هزار و ۲۶۵ میلیارد ریال و اعتبارات استانی این بخش را ۳۳۷ میلیارد ریال اعلام میکند و میگوید: «۷۰ درصد این اعتبارات تخصیص یافت در حالی که قبل از دولت سیزدهم تخصیص این اعتبارات بین ۴۸ تا ۵۴ درصد بوده است.»
طرح هادی برای ۶۳ درصد روستاها
مدیرکل بنیاد مسکن چهارمحال و بختیاری با اشاره به تهیه طرح هادی برای ۵۷۳ روستای بالای ۲۰ خانوار استان میگوید: «شاخص ورود طرح هادی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در روستاهای بالای ۲۰ خانوار جمعیت استان ۶۳ درصد است و اجرای طرح هادی در این روستاها همچنان ادامه دارد.» فرشید ریاحی سامانی به وجود ۴ هزار و ۲۰۰ کیلومتر معبر روستایی در استان اشاره و تصریح میکند: «تاکنون ۹۰۰ کیلومتر این معبرها بهسازی شده و ۳ هزار و ۳۰۰ کیلومتر باقیمانده که در حال انجام است. از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون سالانه ۴ هزار و ۵۰۰ تا ۵ هزار تن قیر رایگان برای آسفالت معبرهای روستاهای چهارمحال و بختیاری اختصاص داده شد که یکسوم این میزان قیر با همکاری دهیاریها و دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری مصرف و بقیه از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مصرف شده است.»
وی با بیان اینکه در حوزه مسکن روستایی و در قالب طرح نهضت ملی مسکن ساخت ۱۴ هزار واحد مسکونی در چهار سال در دستور کار قرار گرفت، ادامه میدهد: «از این تعداد تاکنون ۱۵هزار و ۹۰۰ فقره تسهیلات مسکن روستایی به چهارمحال و بختیاری ابلاغ و بیش از ۱۴ هزار فقره آن به بانکها معرفی شده که ۱۱ هزار و ۳۹۶ فقره منجر به عقد قرارداد شده است. همچنین از مجموع این طرحها عملیات اجرایی ۱۰ هزار و ۳۳۸ واحد مسکونی آغاز و ساخت ۶ هزار و ۸۱۲ واحد تکمیل شده است.»
ریاحی با اشاره به اجرای طرحهای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری در حوزه مسکن شهری در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت استان تأکید میکند: «هماکنون ساخت هزار و ۷۰۰ واحد مسکونی در شهرهای شهرکرد، بروجن و فرخشهر با پیشرفت فیزیکی ۷۰ تا ۹۵ درصد در حال انجام بوده که تحویل برخی از این واحدها به متقاضیان اجرایی شده است.»
به گفته این مسئول، تاکنون ۵۶ درصد مسکنهای روستایی استان مقاومسازی و بهسازی شده است. ضمن اینکه تا سال گذشته ۵۴ درصد مسکنهای روستایی استان مقاومسازی و بهسازی شده بود که در یکسال اخیر این شاخص ۲ درصد افزایش پیدا کرد.
مدیرکل بنیاد مسکن چهارمحال و بختیاری میگوید: «بر اساس برنامهریزیهای انجام شده قرار است تا پایان سال ۱۴۱۰ شاخص مقاومسازی و بهسازی مسکنهای روستایی چهارمحال و بختیاری به ۱۰۰ درصد افزایش یابد.»