علی کاظمی، دبیر مرجع ملی حقوق کودک درباره وضعیت مجتمعهای شوق زندگی در کشور گفت: مجتمعهای شوق زندگی برای گرد هم آمدن نهادهای مختلف برای حمایت از کودکان در نظر گرفته شدهاست. چندین مجتمع شوق زندگی در تهران، استان مرکزی، خوزستان، فارس، آذربایجان شرقی، گلستان و ایلام ایجاد شدهاست. مجتمع شوق زندگی تهران در شیرخوارگاه آمنه تهران دایر شدهاست. یک نفر از قضات دلسوز و برخی نهادهای مردمی در آن حضور دارند و به طور تخصصی در مورد کودکان بیسرپرست و بدسرپرست فعالیت میکنند. حاصل کار این مجموعه نظارت بیشتر بر فرآیند واگذاری و سپردن کودکان و تسهیل و تسریع واگذاری کودکان به خانواده است.
وی افزود: موضوع توسعه مجتمعهای شوق زندگی در سند تحول و تعالی قوه قضائیه هم آمده و به زودی این مجتمعها در استانهای دیگر هم دایر میشود.
کاظمی درباره ساماندهی کودکان خیابانی در تهران از جمله اتباع گفت: اقدامات مؤثری با کمک بهزیستی، دادستانی تهران، فراجا و شهرداری در این زمینه برای ساماندهی آنها انجام شدهاست. در این راستا تا کنون حدود ۲ هزار کودک در موقعیت خیابان ساماندهی شدهاند و برخی از آنان مورد حمایت قرار گرفتهاند. غالب این کودکان اتباع هستند و با برخی از خانوادههای آنان که قوانین کشور را رعایت نکردهاند، توسط اداره اتباع و نیروی انتظامی برخورد شدهاست.
کاظمی درباره وضعیت شناسنامه فرزندخواندهها نیز گفت: در زمینه شناسنامه فرزند خواندهها نیز پیگیر اصلاح مقررات هستیم تا کرامت کودکان بیشتر حفظ شود و امنیت و مصونیت را در این تغییر هویتها و تغییر شناسنامهها داشته باشد و کودکان گرفتاری نداشتهباشند. بناست طبق برنامهای که وزیر محترم دادگستری به ما ابلاغ کردهاند تا پایان سال اصلاحات مورد نیاز در قوانین مختلف کودکان را تهیه کنیم.
وی در ادامه با اشاره به ابلاغ آییننامه قانون حمایت از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست گفت: از زمان ابلاغ این آییننامه، شیوهنامه آن تهیه شد و در شهریور سال گذشته ابلاغ شد. سازمان بهزیستی نیز کارهای مقدماتی را انجام دادهاست و کارگاههای آموزشی و جلسات توجیهی را با کارشناسان و مسئولان بهزیستی برگزار کردیم و مراکز بهزیستی از طریق این آییننامه و شیوهنامه مراقبت موقت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست، میتوانند نسبت به سپردن کودکان تحت سرپرستی به خانوادههای شایسته اقدام کنند.