به گزارش «جوان»، سفرهای مکرر مقامات ارشد امریکا به عربستان سعودی برای کشاندن این کشور به اردوگاه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی ماحصلی نداشته است و برخلاف ادعای طرف امریکایی و صهیونیستی، سعودیها حاضر نیستند به هر قیمتی به سازش با اشغالگران تن دهند. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید سهشنبه شب در یک کنفرانس خبری گفت که عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی قریبالوقوع نیست. روزنامه صهیونیستی «جروزالمپست» گزارش کرد، سالیوان در پاسخ به این سؤال که آیا به زودی توافق بین ریاض و تلآویو اعلام خواهد شد، گفت: «هنوز راههایی برای عبور وجود دارد، اما صلح بین اسرائیل و عربستان سعودی یک توافق بزرگ خواهد بود.» وی ادامه داد که هنوز «موضوعات فنی زیادی» برای مذاکره بین سه طرف امریکا، اسرائیل و عربستان سعودی وجود دارد. پیش از این نیز، یکی از سخنگوهای وزارت خارجه امریکا بعد از دیدار «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه این کشور با «ران درمر»، وزیر امور راهبردی تلآویو به این روزنامه عبری گفت: «اسرائیل و عربستان سعودی به دستیابی به توافق عادیسازی نزدیک نیستند.» سالیوان در بخشهایی از کنفرانس خبری خود در خصوص درخواست ریاض برای حمایت امریکا از برنامه صلحآمیز هستهای این کشور گفت که خواهان شنیدن موضع آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
اظهارات سالیوان در شرایطی مطرح میشود که دولت جو بایدن، رئیسجمهور امریکا همزمان با برخی گمانهزنیها در خصوص عادیسازی روابط میان تلآویو و ریاض، با عربستان سعودی برای محدود کردن روابط با چین و همچنین پایین نگه داشتن قیمت نفت مذاکره کرده است. گزارشها حاکی از آن است که عربستان سعودی به دنبال ضمانتهای امنیتی از واشنگتن به همراه حمایت این کشور از غنیسازی اورانیوم در عربستان سعودی و همچنین واگذاری امتیازاتی از سوی صهیونیستها به فلسطینیان است.
در سپتامبر ۲۰۲۰ که امارات و بحرین به سازش با رژیم صهیونیستی تن دادند، مقامات امریکایی و اسرائیلی گفتند که عربستان هم به زودی روابط خود را با تلآویو شروع خواهد کرد، اما سه سال از این توافق گذشته، ولی سعودیها گام مهمی در این زمینه برنداشتهاند.
ریاض به طرح خود پایبند است
اگرچه محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی پیشتر آمادگی خود را برای عادیسازی روابط با اسرائیل اعلام کرده بود، اما شروطی هم در این زمینه در نظر گرفته که در صورت اجرایی شدن آن از سوی صهیونیستها، این مسیر پرپیچ و خم هموار خواهد شد. عربستان به عنوان مدعی رهبری جهان عرب دارای عناصر و موقعیت جهانی است که به آن اجازه میدهد نقش مهمی در حل و فصل مسائل و بحرانهای عربی ایفا کند. در حال حاضر، سعودیها روی حق مردم فلسطین متمرکز هستند و همواره بر اهمیت یافتن راهحل عادلانه برای این مناقشه چند دههای تأکید دارند.
مقامات رژیم صهیونیستی از جمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر بارها در مورد عادیسازی قریبالوقوع روابط با عربستان سعودی تحت نظارت امریکا صحبت کردهاند، اما ریاض تأیید کرده که عادیسازی روابط با تلآویو به اجرای طرح صلح عربی بستگی دارد. عربستان در سال ۲۰۰۲ طرح صلح خود را پیشنهاد داد که در آن بر تشکیل کشور فلسطین با مرکزیت قدس اشغالی و عقبنشینی اشغالگران به مرزهای شناخته شده بینالمللی ۱۹۶۷ و بازگشت آوارگان تأکید دارد، اما تاکنون مقامات اسرائیلی با آن موافقت نکردهاند و حتی اخیراً بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل به صراحت گفت که اجازه نمیدهد کشوری با نام فلسطین تشکیل شود. بنابراین، حاکمان ریاض فعلاً تمایلی به سازش با تلآویو ندارند و انتخاب اولین سفیر عربستان در کرانه باختری در هفتههای اخیر هم نوعی دهنکجی به تلآویو بود که ریاض همچنان به تحقق طرحهای حمایتی از فلسطین پایبند است.
موضع حاکمان عربستان در مورد عادیسازی روابط پس از جام جهانی ۲۰۲۲ قطر که افکار عمومی به شدت مخالفت خود را با این پروژه ابراز کردند، تغییر یافت و بنسلمان به دلیل حساسیتها در جهان اسلام و زمانی که جنایات صهیونیستها در کرانه باختری تشدید شده است، فعلاً قصدی برای سازش ندارد.
نتانیاهو مدعی است که عادیسازی روابط با عربستان به تنش عبری- عربی برای همیشه پایان خواهد داد و بیصبرانه منتظر پاسخ سعودیها است تا روابط دیپلماتیک را علنی کند، اما حاکمان ریاض هم خواستههایی دارند که سران اسرائیل آنها را تهدیدی جدی برای امنیت سرزمینهای اشغالی میدانند. مسئله هستهای شدن عربستان و دیگر کشورهای عربی منطقه چیزی نیست که صهیونیستها با آن موافقت کنند، زیرا از این نگران هستند که اعراب به جای برنامه صلحآمیز، در مسیر ساخت تسلیحات هستهای گام بردارند که در این صورت موازنه فعلی در خاورمیانه به هم میریزد. همانگونه که نتانیاهو اخیراً در اظهاراتی ضمن حمایت از عادیسازی روابط با عربستان گفت که امنیت اسرائیل را فدای این پروژه نخواهد کرد.
نتانیاهو و دوستانش میخواهند با کشاندن عربستان به سمت عادیسازی، از قدرت این کشور عربی برای تحت فشار قرار دادن فلسطینیها استفاده کرده و از طرفی مسیر سازش را برای سایر کشورهای عربی هموار کنند.
هشدار مقاومت به صهیونیستها
در شرایطی که تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه مقاومت در نوار غزه در پی تشدید عملیاتهای ضدصهیونیستی در کرانه باختری شدت یافته، گروههای فلسطینی سطح هوشیاری و آمادگی را برای هرگونه حمله احتمالی و ترور رهبران و فرماندهان مقاومت بالا بردهاند؛ مسئلهای که نگرانی و ترس صهیونیستها را به همراه داشته است. روزنامه الاخبار لبنان به نقل از منابع آگاه فلسطینی در این باره نوشت: گروههای مقاومت با هدف مقابله با تکرار سناریوی ماه میگذشته توسط دشمن صهیونیستی و ترور سه تن از فرماندهان ارشد گردانهای القدس، شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی تدابیر امنیتی شدیدی اتخاذ کردهاند. یک منبع در مقاومت هشدار داده است که پاسخ مقاومت فلسطین به هر تروری فراتر از حد انتظار رژیم صهیونیستی خواهد بود، طوری که دشمن از روش و بزرگی این پاسخ متعجب خواهد شد. این منبع همچنین هشدار داده است که چنین اقدامی ممکن است منجر به تشدید شدید تنش در تمامی جبههها شود. این منبع به الاخبار گفته است که دشمن صهیونیستی درصدد ایجاد یک معادله جدید برای پاسخگویی به حملات در کرانه باختری از طریق توسل احتمالی به عملیات ترور در خارج از کرانه باختری است.