کد خبر: 1167418
تاریخ انتشار: ۰۹ تير ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۷
جداسازی، بارگیری و جابه‌جایی سکوی ۳۲۰۰ تنی ۱۲ C به موقعیت ۱۱ B و نصب موفقیت آمیز آن، اقدام مبتکرانه و بی‌سابقه‌ای بود که توسط متخصصان ایرانی در فاز ۱۱ پارس جنوبی، طراحی و اجرا شد.

به گزارش جوان آنلاین به نقل از تسنیم، بامداد چهارشنبه هفتم‌تیرماه، با قرارگیری سکوی تولیدی در محل ۱۱B، شمارش معکوس تحقق رویای بیست‌ساله صنعت نفت‌و‌گاز کشور برای تولیدی شدن فاز مرزی ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی آغاز شد.

فاز ۱۱ پارس جنوبی تنها فاز توسعه نیافته این میدان مشترک گازی است که با وجود مرزی‌بودن، توسعه آن در طی دو دهه گذشته، بار‌ها توسط شرکت‌های ایرانی و خارجی با تعویق مواجه شده است.

در آخرین پرده تأخیر‌ها در توسعه این فاز مهم پارس جنوبی، تیرماه ۹۶ قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به ارزش ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار با حضور بیژن زنگنه، وزیر وقت نفت، میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (CNPC) و شرکت پتروپارس به امضا رسید.

توتال رهبری کنسرسیوم پروژه توسعه فاز ١١ پارس جنوبی را بر عهده داشت و سهم این شرکت فرانسوی در این کنسرسیوم ۵۰.۱ درصد، سهم شرکت چینی CNPC به میزان ۳۰ درصد و سهم شرکت پتروپارس ۱۹.۹ درصد تعیین شد. طبق زمان‌بندی اولیه، قرار بود ۴۰ ماه بعد از امضای قرارداد، تولید گاز از میدان فاز ۱۱ پارس جنوبی آغاز شود. به عبارتی، در صورت اجرایی شدن این قرارداد و عدم بدعهدی توتال و CNPC، پاییز ۱۳۹۹ شاهد آغاز تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی می‌بودیم؛ اما این قرارداد اجرایی نشد و با بیش از دو سال معطل ماندن توسط این دو شرکت فرانسوی و چینی، در نهایت فاز ۱۱ برای توسعه به دست متخصصان داخلی سپرده شد.

در دولت سیزدهم با تمرکز بر تولیدی شدن این فاز، اقداماتی همچون جابه‌جایی سکوی دریایی از فاز ۱۲ پارس جنوبی و انتقال آن به محل فاز ۱۱ پارس جنوبی و حفاری چاه‌های تولیدی در این فاز صورت گرفت و قرار بود در زمستان ۱۴۰۱ شاهد آغاز تولید زودهنگام گاز از این فاز به میزان ۱۱ میلیون مترمکعب در روز باشیم، اما این مهم به اوایل سال ۱۴۰۲ موکول شد.

جواد اوجی، وزیر نفت در این خصوص گفت: "بلافاصله پس از آغاز به‌کار در دولت سیزدهم با پذیرش ریسک کاری پیچیده و انجام نشده، اقدام‌های لازم برای جابه‌جایی سکوی C ۱۲ به موقعیت B ۱۱ انجام شد"

اشاره وزیر نفت به کاری پیچیده و بی‌سابقه در صنعت نفت کشور، جابه‌جایی یک سکوی نصب شده در دریا (موقعیت ۱۲C) که از قضا سنگین‌ترین سکوی دریایی میان فاز‌های پارس جنوبی است، جداسازی ایمن آن از موقعیت ۱۲C، بارگیری و جابه‌جایی سکوی ۳۲۰۰ تنی تا موقعیت ۱۱B و نصب دوباره آن بر روی جکت فاز ۱۱، در دریا بوده است که این کار بی‌سابقه با توان طراحی دقیق و تبحر قابل تقدیر متخصصان ایرانی با موفقیت کامل صورت گرفت.

هم‌اکنون فاز ۱۱ پارس جنوبی شاهد آغاز شمارش معکوس برای تولید گاز است، اتفاقی که به گفته وزیر نفت، شکستن قفل ۲۰ ساله توسعه این فاز در دولت سیزدهم محسوب می‌شود.

قرار است طی هفته‌های آتی، با حضور رئیس جمهوری، تولید گاز از فاز ۱۱ به مقدار ۱۲ تا ۱۵ میلیون مترمکعب در روز و از طریق ۴ چاه حفاری شده از مجموع ۲۴ چاه این پروژه، آغاز شود و به موازات تولید گاز، عملیات حفاری در دیگر چاه‌ها نیز اجرا شده تا به مرور زمان، تولید گاز از فاز ۱۱ به رقم ۵۶ میلیون مترمکعب در روز برسد. برای تحقق این هدف، علاوه بر حفاری ۲۰ حلقه چاه باقی مانده، ساخت و نصب یک جکت و یک سکوی جدید در فاز ۱۱، در دستور کار قرار دارد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار