عملیات بهرهبرداری از کارخانه تولید کیک زرد ساغند روز پنجشنبه در آیینی با حضور محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، استاندار یزد و جمعی از مسئولان استان آغاز شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی، محمد اسلامی در مراسم بهرهبرداری از این کارخانه اظهار داشت: امروز شاهد بهرهبرداری یکی از طرحهای تعریفشده در زمینه اجرای سند راهبردی افق ۲۰ساله سازمان انرژی اتمی ایران هستیم. برای نخستینبار از روش هیپلیچینگ (از روشهای استحصال ماده معدنی در معدن) برای تولید کیک زرد استفاده میکنیم. با توجه به اینکه معادن اورانیوم در سطح کشور پراکنده هستند، مقرر شد در نقاط مختلف از حمل عناصر کمعیار و مواد پرتوزا در کشور پرهیز شود و این مهم در دستور کار قرار گرفت. بر این اساس قرار شد این مواد در معادن فرآوری شوند که اکنون با استفاده از این فرایند میتوانیم کیک زرد مورد نیاز را تولید کنیم. اسلامی با بیان اینکه اکنون شاهد به بار نشستن این برنامه هستیم، اظهار داشت: همکاران ما امروز کیک زرد را با استفاده از روش هیپلیچینگ تولید کردند. ظرفیت کیک زرد در این کارخانه به صورت واقعی حدود ۵۰درصد افزایش مییابد و تکرار این فرایند در سایر معادن در دستور کار ما قرار دارد و در نظر داریم از این طریق بتوانیم ذخایر مورد نیاز را برای تولید برق هستهای تأمین و استفاده از سوخت هستهای را در تولید رادیوداروها و سایر مصارف و کاربرد پرتوها پشتیبانی کنیم.
اسلامی درباره وضعیت معادن فعال توضیح داد: تا قبل از سال۱۴۰۰ حدود سه معدن در اختیار داشتیم و در آنها فعال بودیم که یکی از آنها تعطیل شده بود و دو معدن دیگر کار میکردند، اما در سال۱۴۰۱ با همکاری همه دستگاهها توانستیم در استانهای یزد و به ویژه اصفهان پنج معدن جدید را از مرحله شناسایی و اکتشاف مقدماتی عبور دهیم و وارد فرایند استخراج شویم. با توجه به این پتانسیل، مجموع معادن ما به هشت معدن میرسد و تا پایان سالجاری ۱۰پروژه معدنی دیگر را به بهرهبرداری خواهیم رساند. وی با تأکید بر اینکه این معادن دارای عناصر باارزشی هستند، افزود: این حوزه دارای ویژگی اشتغال دانشبنیان است و هم قادر است صنعت ما را حمایت کند و نیز میتواند بر ظرفیت صنعتی که در تولید و تأمین تجهیزات ما نقش دارند، بیفزاید. اسلامی با بیان اینکه جوانان را باید باور و برای آنها فرصت ایجاد کنیم، افزود: حضور جوانان مانند جریان خروشان و زایندهای است که میتواند در این بستر حرکت و ارزشآفرینی کند، هیچ مانعی قادر نیست این جریان را کنترل کند یا مانع حرکت آن شود بلکه این جریان قادر است حرکت کند و پیش برود.
معاون رئیسجمهور خاطرنشان کرد: مهم این است که در مدیریت بستر مناسب ایجاد و به شکلی صحیح امور را مدیریت کنیم و اجازه تنگ نظری ندهیم، بلکه شرایط را برای جوانان تسهیل کنیم و از آنها حمایت و پشتیبانی داشته باشیم و اجازه رشد استعدادها را بدهیم. معاون رئیسجمهور گفت: نکته مهم این است که با توجه به تحریمهای شدیدی که با آن مواجه هستیم، باید بگویم توانستهایم از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه صنعت دفاعی و صنعت هستهای قویتر از تحریمها عمل کنیم. این دو جریان پرقدرت، پیشبرنده فناوریهای نوین و صنعت کارآمد برای اقتدارآفرینی برای کشور هستند که تحریم بودهاند. این موارد باید در بستر برونزایی تحقیقات و از طریق توجه به ظرفیت داخلی شکوفا میشده که خوشبختانه امروز این اتفاق افتاده است.