انتظار میرفت که در ماههای اخیر تنشها در اوکراین کاهش یابد و زمینه برای ازسرگیری مذاکرات صلح فراهم شود، اما برآیند تحولات نشان میدهد که افق روشنی را نمیتوان برای توقف درگیریها متصور شد. دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه در تازهترین اظهارات هشدارآمیز خود خطاب به اوکراینیها با تأکید بر لزوم ریشهکن کردن رژیم کییف، خواستار اعمال اقدامات تلافیجویانه علیه مقامات و چهرههای اصلی اوکراین شد. به گزارش خبرگزاری تاس، اظهارات مدودف پس از آن مطرح شد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین بر لزوم تحویل سلاحهای جدید به کییف و نیت اوکراین برای «بازگرداندن شبهجزیره کریمه به قلمرو این کشور» تأکید کرد. مدودف گفت: «این حرفها چیست؟ ضدونقیضگویی تحت تأثیر مصرف مواد؟ هذیان گفتن ناشی از بلاتکلیفی؟ فشار بر حامیان (رژیم کییف)؟ پافشاری جمعی بر توهم؟ بدون شک، ملغمهای از تمام اینهاست.»
وی در ادامه تأکید کرد: «پاسخ درست به این هذیانگوییها باید چنین باشد؛ «نابودی جمعی تمام پرسنل و تجهیزات نظامی دخیل در ضدحملات رژیم نئونازی و تحمیل شکست نظامی حداکثری به نیروهای اوکراین. تارومار کردن تمام و کمال دشمن و سرنگونی نهایی رژیم نئونازی کییف و خلع سلاح کامل آن در سراسر قلمرو اوکراین. اقدامات تلافیجویانه علیه چهرههای اصلی رژیم نئونازی بدون کوچکترین توجه به موقعیت سکونت آنها و محدودیت زمانی.» مدودف چندین بار گفته که اوکراین باید از صفحه روزگار محو شود، چرا که ارزشی برای کشورها ندارد و گفته بود تا دو سال آینده این کشور در نقشه جهان نخواهد بود.
زلنسکی پیشتر گفته بود: «ضدحملات اوکراین در راه است. من به موفقیت این عملیاتها اطمینان دارم و شبهجزیره کریمه به اوکراین برگردانده خواهد شد. اما برای موفقیت این عملیاتها، به تسلیحات نظامی بیشتری نیاز داریم.» به گفته زلنسکی «انگیزه نیروهای ارتش روسیه روزانه کاهش مییابد؛ اگر آنها عقبنشینی کنند، هم باید از ما بترسند و هم از خودشان. این جنگ احتمالاً سالها و شاید دهها سال طول بکشد.»
زلنسکی در ماههای اخیر بارها مدعی شده که نیروهای اوکراین توان این را دارند که دوباره سرزمینهای از دست رفته و به ویژه کریمه را به سرزمین اصلی برگردانند، اما به گفته روسها این کار غیرممکن است و مناطق تصرف شده تحت کنترل مسکو قرار خواهند گرفت. پس از اظهارات زلنسکی درباره بازپسگیری کریمه، روز شنبه مقامات روسی از حمله پهپادی به مخازن سوختی در شهر سواستوپول در شبهجزیره کریمه خبر دادند.
براساس گزارش رویترز، «میخائیل راژوژائف» فرماندار منصوب شده روسیه در کریمه در این باره گفت آتش مهار شده و به کسی آسیبی وارد نشده است. وی در کانال تلگرامی ویدئویی خود با انتشار ویدئویی از آتشسوزی اعلام کرد که چهار مخزن سوختی هدف گرفته شده و عملاً سوخته است. دولت روسیه اوکراین را عامل این حمله معرفی کرده است، اما یک سخنگوی نیروهای مسلح اوکراین هیچ اطلاعاتی درباره اینکه آیا کییف پشت این حمله بوده است یا نه ارائه نکرد.
چند ماه پیش هم انفجارهایی در خط راهآهن کریمه رخ داد که مسکو آن را به کییف نسبت داد. زلنسکی پیشتر ادعا کرده بود که با بیرون راندن روسها از کریمه، به زودی در این منطقه قدم خواهد زد، اما مقامات کرملین هشدار دادهاند که هرگونه ماجراجویی در کریمه، پاسخ کوبندهای در پی خواهد داشت. با وجود ادعای مقامات اوکراینی برای باز پسگیری مناطق از دست رفته، تاکنون موفقیتی در این زمینه حاصل نشده است. حتی کمکهای گسترده غرب هم نتوانسته عرصه میدانی را به نفع کییف تغییر دهد و برعکس روسها مناطق جدیدی را در شهر باخموت تحت کنترل خود درآوردهاند.
زلنسکی برای آزادی ۱۵ درصد از خاک کشورش به دریافت تسلیحات غرب چشم دوخته است، اما زرادخانههای امریکا و اروپا هم ته کشیده است و دست به دامن رژیم صهیونیستی شدهاند تا بخشی از کمکهای نظامی را این رژیم برعهده بگیرد. اوکراین این روزها روی آغاز ضد حملات علیه نیروهای روسی در مناطق شرقی متمرکز شده است و به گفته مقامات کییف این حملات در آینده نزدیک انجام خواهد شد. باتوجه به هشدارهای روسیه، این ضد حملات میتواند تنشها را تشدید کرده و راه رسیدن به صلح را از بین ببرد. همانگونه که خود زلنسکی گفته شاید جنگ برای سالها طول بکشد.
نصب سامانه شناسایی تشعشع هستهای
در پی تشدید تنشها در اوکراین و احتمال وقوع جنگ هستهای، امریکا نیز تحرکات نظامی خود را در این کشور افزایش داده است. روزنامه نیویورکتایمز گزارش داد که دولت جو بایدن، رئیسجمهور امریکا در تدارک وقوع یک حمله هستهای احتمالی در اوکراین، اقدام به کار گذاشتن شبکهای از سنسورها در این کشور با قابلیت شناسایی منشأ هرگونه حمله اتمی کرده است. نیویورکتایمز در گزارشی که جمعه شب با استناد به اداره ملی امنیت هستهای امریکا منتشر کرد نوشت، این سنسورها این قابلیت را دارند که تشعشع را چه از سمت یک بمب آلودهکننده هستهای مشهور به بمب کثیف و چه از سمت یک بمب هستهای شناسایی کنند. این روزنامه ادعا کرد: «یکی از اهداف این برنامه این است که در صورت منفجر کردن یک سلاح رادیواکتیو از سوی روسیه در خاک اوکراین اطمینان حاصل شود که امضای اتمی آن و مقصر بودن مسکو در آن، مورد راستیآزمایی قرار بگیرد.»واحد موسوم به «تیم پشتیبانی انرژی هستهای» در «اداره ملی امنیت هستهای امریکا» توضیح داد، شبکه سنسورهای شناسایی تشعشع در حال استقرار در سراسر منطقه است و میتواند اندازه، مکان و تأثیرات هرگونه انفجار اتمی را تشخیص دهد.
نصب سامانه تشعشعات هستهای از سوی امریکا درحالی است که انگلیس اخیراً تسلیحات با اورانیوم ضعیف شده به اوکراین تحویل داده تا علیه روسها استفاده کند و تشعشعات این نوع سلاحها برای سالیان دراز روی زمین باقی خواهد ماند و جان میلیونها اوکراینی را تهدید میکند. بنابراین، پیش از آنکه روسها از بمب هستهای استفاده کنند، خود غربیها بذر تشعشعات هستهای را در خاک اوکراین کاشتهاند و عواقب آن بر عهده امریکا و متحدانش است که به هیچ وجه حاضر نیستند در برابر روسیه عقبنشینی کنند.