سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: معمولاً سینمای ایران در نیمه دوم سال فروش زیادی ندارد. مردم در فصل بهار و تابستان علاقه بیشتری به سینما رفتن دارند و تجربه سالهای اخیر نشان داده فیلمهای سینمایی در فصلهای پاییز و زمستان فروش خوبی ندارند. حالا این فصل کم رونق را اتفاقاتی کمرونقتر کرد تا فیلمهای سینمایی به کمترین میزان فروشششان برسند.
آمار فروش فیلمهای روی پرده تا آخرین روز هفته گذشته نشان میدهد که برخی از سینماهای کشور یا تعطیل بودند یا اصلاً مخاطبی نداشتند. آرام شدن شرایط کشور تا حدودی رونق را به سالنهای سینمایی برگردانده ولی قطعی اینترنت عامل دیگری است که همچنان مردم را از گیشه سینما دور نگه داشت. اینترنت تلفنهای همراه همچنان قطع است و ادامه این قطعی به سود فیلمهای سینمایی نخواهد بود.
نگاهی به آمارفروش فیلمهای در حال اکران نشان میدهد فروش فیلمها از ۱۸ الی ۲۳ آبان، حدود ۶میلیارد تومان و این میزان در تهران ۳میلیارد و ۴۲۴میلیون تومان بود، اما در هفتهای که اینترنت قطع بود از ۲۴ الی ۳۰ آبان کل فروش به ۳میلیارد و ۱۴۴میلیون تومان در سراسر کشور و یکمیلیارد و ۸۹۸میلیون تومان در تهران رسید که نشان از کاهش چشمگیر فروش دارد. ادامه این اتفاقات با اعتراض تهیهکنندگانی که روی پرده فیلم دارند، مواجه شده است. زینب تقوایی تهیهکننده فیلم سینمایی «سمفونی نهم» به هیچ عنوان از شرایط اکران رضایت ندارد و دراین باره به مهر گفته است: در کنار این اتفاقات که مربوط به شرایط اکران میشد، بحث نارضایتیها نسبت به گرانی بنزین و ناآرامیها در جامعه هم پیش آمد که در پی آن اینترنت قطع شد، به همین دلیل راه ارتباطی ما با مخاطبان تا حدود ۸۰درصد کاهش یافت که این هم یک ضربه بزرگ بود. در واقع «سمفونی نهم» چندین ضربه را متحمل شد و هنوز هم ترکشهای آن ادامه دارد، چون هنوز اینترنت به طور کامل وصل نشده است.
به گفته وی برای جبران خسارت فیلمهای در حال اکران پیشنهاد تمدید یک هفته اکران جبرانی برای فیلمها گذاشته شده تا بخشی از ضرر و زیانشان را جبران کند، اما تقوایی عقیده دارد این پیشنهاد دردی را دوا نمیکند.
او در این باره چنین نظری دارد: تمدید یک هفتهای اکران اصلاً این ضررها را جبران نمیکند و شاید فقط برای تسلی خاطر ما باشد. تا مخاطب فیلم را مجدد پیدا کند و جامعه به حالت سابق خود بازگردد زمان میبرد و با یک هفته کاری از پیش نمیرود. خیلی از برنامهریزیهای تبلیغاتی ما به هم ریخت، چون ما گذاشته بودیم تا در هفته دوم اکران فیلم، شروع به تبلیغات کنیم که مصادف با تحولات جامعه شد، بنابراین با تمدید یک هفتهای اکران، اتفاق خارقالعادهای رخ نمیدهد. امیدوارم وزیر ارشاد و مدیران حوزه فرهنگی نسبت به این ماجراها نگاه منصفانهتری داشته باشند. بنابراین گزارش در کنار این اتفاقات، نحوه چیدمان فیلمهای سینمایی روی فروش فیلمها نیز تاثیر گذاشته است. اضافه شدن ناگهانی فیلم «خانه پدری» پس از رفع توقیف، بخشی از مخاطبان را به سوی خود میکشاند که به سود فیلمهای در حال اکران تمام نخواهد شد.
تهیهکنندگانی که به بیبرنامگی اکران اعتراض دارند، معتقدند «خانه پدری» پس از رفع توقیف باید با یک برنامه و چیدمان دیگر اکران نمیشد و نباید این فیلم را به صورت ناگهانی با فیلمهای دیگر اکران میکردند چراکه این تصمیم به ضرر «خانه پدری» و دیگر فیلمهای در حال اکران تمام شده است.
شرایط فعلی اکران خیلی مساعد نیست. در چنین شرایطی مسئولان سازمان سینمایی باید به کمک تهیهکنندگان و سینماداران بیایند تا کشور به شرایط طبیعیاش برگردد، اما گاهی تصمیمهایشان این وضعیت نامساعد را تشدید میکند.
حمایت از فیلمهای سینمایی به ویژه آنها که حرف و دغدغهای دارند از اصلیترین وظایف مسئولان سینمایی کشور است و آنها نباید نسبت به اتفاقات اکران منفعل باشند و باید برای حمایت از سینماگران و تهیهکنندگان نهایت تلاششان را انجام دهند.