جوان آنلاین: محمدرضا قربانی، مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان نوسازی مدارس کشور درباره آمار مدارس خیرساز اظهار کرد: اکنون حدود ۱۱۰ هزار مدرسه در کل استانهای کشور داریم که ۲۵ هزار مدرسه خیرساز هستند بهعبارت دیگر از ۵۳۰ هزار کلاس درس، ۱۱۰ هزار کلاس یعنی حدود ۲۵ درصد خیرساز هستند.
وی افزود: بخشی از کار خیرین شامل اهدای املاک است که اگر آن را هم اضافه کنیم حدود ۳۰ درصد مدارس خیرساز هستند.
سرانه پایین فضای آموزشی در ۱۱ استان کشور
قربانی با اعلام اینکه میانگین سرانه فضاهای آموزشی در سطح کشور ۵.۲ مترمربع بهازای هر دانشآموز است، گفت: مشکلی که داریم این است که ۱۱ استان کشور میانگین سرانه کمتر از ۵.۲ مترمربع دارند که سیستان و بلوچستان، البرز، تهران، گلستان، آذربایجان غربی و شرقی و خراسان شمالی، جنوبی و رضوی از جمله آنهاست.
مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان نوسازی مدارس کشور ادامه داد: استاندارد ملی سرانه فضای آموزشی ۸.۴ مترمربع است، گام اول این است که استانهای پایینتر از میانگین را بهصورت متمرکز مورد توجه قرار داده و روی آنها بیشتر کار کنیم.
تخریب ۲۱۰ مدرسه بر اثر سیل در سه استان
وی با بیان اینکه "در سه استان کشور با بحران سیل و آسیبدیدگی مدارس روبهرو شدیم"، گفت: سیل استان گلستان از ۲۵ اسفند شروع شد و ۲۴ مدرسه را بهطور کامل تخریب کرد و تعداد زیادی نیازمند تعمیر اساسی شدند؛ در لرستان حدود ۸۰ مدرسه تخریب شدند و حدود ۳۰۰ مدرسه نیازمند تعمیر اساسی هستند، در خوزستان ۱۰۶ مدرسه تخریب شده و ۴۰۰ مدرسه به تعمیر اساسی نیاز دارند که حجم زیادی است.
قربانی افزود: ۹ اردیبهشت ماه همایش ملی خیرین مدرسهساز برگزار میشود و هدف اصلی این است که بتوانیم همت افکار عمومی و مردم را جلب کنیم.
وی با اشاره به تخریب مدارس در استانهای کشور بهعلت وقوع سیل گفت: اگر کمکها خُرد است به حساب جامعه خیرین واریز کنند، اما اگر هدفشان ساخت مشارکتی مدرسه است به اداره کل نوسازی یا مجامع خیری مراجعه و مراحل لازم را طی کنند، در همایش ملی خیرین مدرسهساز اوج بحران و خسارات واردشده را تبیین خواهیم کرد.
مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان نوسازی مدارس کشور ادامه داد: بخشی از ظرفیتهای خیری نهادها و بنگاهها هستند و میتوانند برای ایفای مسئولیت اجتماعی، به این امر ورود پیدا کنند.
قربانی با ابراز اینکه "نقش بانوان در حوزه خیرین مدرسهساز قابل توجه است و بیش از ۵ هزار خیر مدرسهساز زن در کشور داریم"، گفت: مادر است که میتواند فرهنگ مدرسهسازی را در خانواده اشاعه دهد، خیرین مدرسهساز از جمله سرمایههای ملی هستند و از برنامههای اصلی ما در حوزه فرهنگی، حفظ این فرهنگ و دانش بهعنوان یک سرمایه است.
اگر مدارس امکانات داشته باشند دانشآموزان با ذوق میآیند
در ادامه این برنامه حسن بنیانیان، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس اسبق سازمان نوسازی مدارس کشور نیز درباره شرایط خیرین مدرسهساز در مقایسه با دیگر مجامع خیرین کشور اظهار کرد: همه مدیران و معلمان مدارس از کمبود فضاهای موجود در رنج هستند، اینکه معلم و شاگرد در کشور ما از تعطیل شدن مدرسه بهعلت بارش برف خوشحال میشوند یک امر غیرطبیعی است و اگر در مدارس امکانات داشته باشیم دانشآموزان ما با ذوق و شوق به مدرسه میآیند.
وی افزود: اکنون اگر خیرین نبودند وضعیت بسیار وحشتناکتر بود و با مدارس دونوبته و سهنوبته روبهرو میشدیم.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس اسبق سازمان نوسازی مدارس کشور با بیان اینکه بهترین تشکلهای خیرین کشور، خیرین مدرسهساز هستند، اظهار کرد: مدرسهسازی از جمله کارهای ماندگار است و اثرات خیر آن ادامه پیدا میکند.
بنیانیان تأکید کرد که باید نگاه دولتمردان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به امر خیر تغییرات اساسی پیدا کند، افزود: پول نفت موجب شده قدر این جریان فرهنگی را ندانیم، بهتر از مالیات همین جریانی است که افراد با میل و اراده خودشان وارد میدان شده و مدرسه میسازند وقتی از اینها حمایت نمیکنیم و مجدداً از آنها مالیاتی در اموری گرفته میشود آثار خوبی ندارد باید این نگاه سیاستگذاران اصلاح شود. مجلس باید سالانه یکبار از خیرین تقدیر جدی کند، ائمه جماعات باید از خیرین منطقه خود تقدیر جدی داشته باشند، همه مدیران مدارس، والدین و دانشآموزان نیز باید اینگونه عمل کنند.
وی ادامه داد: باید نهضتی برای حمایت از این جریان راه بیفتد، نه حمایت مالی بلکه حمایت معنوی، چرا باید مدارس در محلات شب بسته باشند؟ میتوان امور فرهنگی مختلفی را در این اماکن برای نوجوانان ارائه کرد، شهرداریها نیز باید توجه بیشتری داشته باشند، شهرداریها از خیرین عوارض میگیرند و برخی از آنها روحیهشان، روحیه استقبال از کار خیر نیست.
رئیس اسبق سازمان نوسازی مدارس کشور در پایان ایدهای را مطرح کرد و گفت: چقدر خوب است که والدین در شب عروسی فرزندشان مبلغی را جهت امر خیر مدرسهسازی اختصاص داده و زندگی فرزندشان را پربرکت و شیرین کنند، یکی از ماندگارترین نذرها نیز مدرسهسازی است که امتداد آثار آن تا مدتها باقی میماند.
محمدرضا جعفری مدیرعامل جامعه خیرین مدرسهساز کشور نیز در پاسخ به اینکه "مبلغ سالیانه تعهدات خیرین مدرسهساز چقدر است؟ " گفت: در سالهای اخیر تعهد خیرین حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان بوده است که در طول سال پیگیری میشود تا تحقق یابد که معمولاً سالانه ۵۰ درصد آن تحقق مییابد و برخی هم ممکن است مربوط به پروژههای بزرگی باشد که دو تا سه سال بهطول میانجامد.
وی اضافه کرد: با توجه به مشکلات اقتصادی امسال و سال گذشته تصور ما کاهش حضور و مشارکت خیرین بود، اما بهخلاف تصور ما تعهد خیرین کاهش پیدا نکرد و تلاش خیرین در عرصه مدرسهسازی قابل تقدیر است.
ساخت ۱۷۰ مدرسه در استان کرمانشاه با همت خیران
جعفری با اشاره به تخریب حدود ۷۰ مدرسه در زلزله سال گذشته استان کرمانشاه گفت: خیرین به میدان آمدند و بیش از ۱۷۰ مدرسه ساختند و تحویل آموزش و پرورش دادند.
مدیرعامل جامعه خیرین مدرسهساز کشور با تصریح به اینکه "خیرین ما از اقشار مختلف مردم بوده و آنطور نیست که همگی از طبقه متمکن باشند"، عنوان کرد: لذت حضور دانشآموزان در مدرسهای که یک فرد خیر ساخته است با هیچ چیز دیگری قابل مقایسه نیست.
وی ادامه داد: حتی معلمان و دانشآموزان نیز از محل پسانداز خود در سطح استانها مدارسی را ساختهاند بهعنوان مثال مرحوم خسروشاهی در منطقه آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل مدرسه ساخته و هیچ کدام را به نام خود نامگذاری نکرده است، یا آقای داورپناه بالای ۲۰۰ مدرسه و آقای موفقیان که در خارج از کشور ساکن است بالغ بر ۴۰ مدرسه فنی و حرفهای و استثنایی، و آقای مردانی آذر مدارس مختلفی را در آذربایجان شرقی و تهران ساختهاند.
روشهای کمک برای ساخت مدرسه در مناطق سیلزده
جعفری با ابراز اینکه مردم به روشها و اشکال متفاوتی میتوانند برای ساخت مدارس در مناطق سیلزده کمک کنند، گفت: یک مورد اینکه کمکهای نقدی خود را به حساب جامعه خیرین مدرسهساز به حساب ۱۴۳۰۰۳۰۰۶۵ بانک ملت شعبه پل رومی واریز کنند، بر اساس نیات افراد ما کمکهای واریزی را هزینه میکنیم.
وی افزود: راه دوم مشارکت در ساخت مدرسه است که دولت تقبل میکند ۵۰ درصد آن را بپردازد بسیاری مدارس نیازمند تعمیر اساسی هستند و اگر فردی به ما مراجعه کند او را به این سمت هدایت میکنیم، از مؤسسه مهرگیتی و بنیاد برکت تشکر میکنیم، قرار است بنیاد برکت ۲۰۰۰ مدرسه بسازد که باید قدردانی کرد.