سرویس اقتصادی جوان آنلاین: درحالی مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهادکشاورزی، از موافقتش با کشت برنج در استان خوزستان به دلیل شرایط فعلی سیل در منطقه خبر داده که کارشناسان نسبت به مدیریت مصرف آب هشدار میدهند و میگویند: مردم تصور نکنند، چون بارندگی خوبی داشتیم، دیگر مشکل کمبود آب نداریم، بلکه به مدیریت مصرف آب احتیاج داریم.
وقوع سیل در استان خوزستان به کشاورزی این منطقه به ویژه گندمکاران خسارت جدی وارد کرده و زمینهای کشاورزی آنها غرق در آب شده است.
برخی کارشناسان و خود کشاورزان این منطقه معتقد هستند: حالا که آب با پای خودش به مزارع آمده و زمین کشاورزی را غرق آب کرده است، اقدام به کشت برنج کنند تا حداقل از خسارتی که به آنها وارد شده کاسته شود. مانعی که در برابر این کار وجود دارد، ممنوعیت کشت برنج از سوی کارگروه ملی سازگاری با کمآبی استان است.
این کارگروه کشت برنج در همه استانهای کشور به غیر از گیلان و مازندران را ممنوع کرده است؛ یعنی اگر کشاورزی خارج از دو استان یاد شده بخواهد اقدام به کشت برنج کند، با آن مقابله و احتمالاً جریمه هم میشود.
در این خصوص عزیز کریمی، مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهادکشاورزی در پاسخ به این سؤال که در شرایط فعلی که گندمکاران استان خوزستان خسارت دیدهاند و با توجه به بارندگی و سیل اخیر، مزارع کشاورزان غرق آب شده است آیا احتمال صدور مجوز برای کشت برنج در استان خوزستان وجود دارد؟ گفت: صدور مجوز یا ممنوعیت کشت برنج در استانها توسط کارگروه ملی سازگاری با کمآبی هر استان به ریاست استاندار تعیین و ابلاغ میشود.
وی ادامه داد: اگر بخواهم نظر شخصی خودم را بیان کنم، کاملاً در شرایط فعلی موافق هستم که در استان خوزستان به دلیل وقوع شرایط فعلی و مهیا بودن شرایط برای کشت برنج، ممنوعیت برداشته و مجوز کشت صادر شود.
کریمی در پاسخ به اینکه آیا وزارت جهادکشاورزی برای صدور چنین مجوزی از سوی این کارگروه تلاش میکند، گفت: فعلاً این استان درگیر برداشت غلات است و فصل کشت برنج در این منطقه هم تیرماه است، اما ما تمام تلاش خود را میکنیم تا با بررسیهای بیشتر، اگر شرایط بارندگی ادامه یابد، مجوز کشت برنج در این منطقه داده شود. کریمی در توصیف محدودیت گفت: تبصرهای وجود دارد که میگوید اگر مناطقی بتوانند با روشهای مختلف از جمله خشکه کاری به ازای مصرف یک مترمکعب آب ۶۰۰ گرم ماده خشک تولید کنند، میتوانند بدون در نظر گرفتن ممنوعیت، برنج کشت کنند.
مشکل کمآبی با بارشهای اخیر حل نمیشود
این اظهارات در حالیست که عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه بارشها و پر شدن حجم سدها به معنی این نیست که مشکل کمآبی کشور حل شده است، گفت: حتی اگر وارد ترسالی هم شده باشیم، به این معنا نیست که به مدیریت مصرف آب احتیاج نداریم.
محمدرضا جلیلی قاضیزاده در گفتوگو با فارس با تأکید بر اینکه سیلاب اخیر ذخیره مناسبی از آب را پشت سدها ذخیره کرد، گفت: یک سد در طول یکسال یک رژیمی دارد و در یک ترازی قرار و خالی و مجدداً پر میشود، پس اصلاً به این معنا نیست که با این بارشهای اخیر و سیلاب مردم اجازه دارند، در مصرف آب خود دقت نکنند.
وی افزود: ۳۰ سال پیش در تهران اگر چاهی حفر میشد، شاید در تراز ۱۰۰ متری به آب میرسید، در حال حاضر این تراز به ۲۰۰ متر رسیده است، یعنی سطح آب زیرزمینی ۱۰۰ متر پایین رفته است.
وی با بیان اینکه آبهای زیرزمینی برای ما مهمتر است و در حال حاضر در فارس چاههایی در عمق بالای ۳۰۰ متر حفر شده است، اظهار داشت: سطح آبهای زیرزمینی به شکل وحشتناک پایین رفته است، پس آب وقتی میخواهد داخل خاک نفوذ کند به زمان احتیاج دارد ما این زمان را نداریم و این سیلی که آمده است، بعد از چند روز تخلیه و تبخیر و حجم زیادی وارد دریا میشود.
جلیلی قاضیزاده ادامه داد: به هر حال حجم بسیار کمی از این آب وارد خاک میشود و به زمین نفوذ میکند. وی افزود: شاید حجم سدها پر شده باشد، اما این آب سدها هم نسبت به آبهای زیرزمینی محدود است، در نتیجه شاید سال آینده آن مناطقی که از سدها تأمین آب میشوند و سدهای آن پر شده مشکل کمآبی نداشته باشند، پس این وضعیت موضعی است و به این معنا است که مردم تصور نکنند، چون بارندگی خوبی داشتیم دیگر مشکل کمبود آب نداریم و وضعیت مناسب شده است.
جلیلی قاضیزاده خاطر نشان کرد: پس هم جمعیت، همسرانه مصرف و هم تنوع مصرف (کشاورزی و صنعت) افزایش یافته است، پس آبی که در این کشور داریم، به صورت کلی ثابت است؛ یعنی ما در ایران همواره مشکل آب داریم، لذا بالانس آب با توجه به اینکه تولید آب ثابت است و مصرف روزبهروز در حال افزایش است، همواره در حال رخ دادن است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: به صورت کلی کشور به مدیریت مصرف آب احتیاج دارد و این بارشها به این معنی نیست که وارد ترسالی شدهایم و پیام آن این نیست که ما احتیاجی به مدیریت مصرف آب نداریم.