در حالی که دلار به کانال ۱۱ هزار تومان ورود کردهاست، این روزها با اعدام سلطان سکه و همدستش هنوز پیشخریدکنندگان هزار سکه برای تحویل سکههای خود سراغ بانک ملی نرفتهاند، در این میان، به نظر میرسد سرمایهگذاران در حوزه طلا و سکه علاوه بر اشخاص حقیقی اشخاص حقوقی نیز بودند یا اینکه ذینفع نهایی معاملهگران حقیقی اشخاص حقوقی بودهباشند که جای بررسی اطلاعاتی دارد.
چندی پیش بهای سکه و ارز در بازار ایران بسیار جهش پیدا کرد و نقدینگی قابلملاحظهای به این حوزه ورود کرد که احتمال میرود علاوه بر اشخاص حقیقی، اشخاص حقیقی که با منابع اشخاص حقوقی در بازار حضور پیدا کردهاند، جزو معاملهگران این بازار باشند بهطوری که این روزها تعدادی از پیشخریدکنندگان سکه بعد از اعدام سلطان سکه برای تحویل سکههای خود به بانک ملی رجوع نکردهاند. با پایان یافتن توزیع سکههای پیشفروش شده در سررسید شش ماهه، اکنون بررسیها نشان میدهد که بیش از ۹۸ درصد سکهها تحویل خریداران شده است، هر چند که هنوز خریداران حدود یکصد هزار سکه سراغ بانک ملی را نگرفتهاند. به گزارش «ایرنا»، طرح پیشفروش سکه با هدف کاهش التهاب از بازار در سه مرحله دربازه زمانی بهمن پارسال تا اردیبهشت امسال انجام شد؛ در این برنامه بانک مرکزی در مجموع بیش از ۷ میلیون و ۶۱۷ هزار قطعه سکه پیشفروش کرد که حدود ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار قطعه آن تا پایان امسال تحویل خریداران میشود و این فرآیند تحویل تا اردیبهشت ماه سال ۹۹ ادامه خواهد داشت. تعلل خریداران در دریافت سکههای خود آن هم از ترس برخورد قضایی یا اخذ مالیات سبب شد تا بانک مرکزی در بخشنامهای ضربالاجل شش ماههای برای تحویل سکهها اعلام کند که براساس آن اگر فردی تا شش ماه پس از سررسید تحویل سکه به بانک مراجعه نکند، تنها اصل مبلغ دریافتی بابت پیشخرید به مشتری بازگردانده میشود و این بانک تعهدی نسبت به تحویل سکه به متقاضیان نخواهند داشت؛ البته این موضوع در زمان پیشفروش سکهها و در قراردادی که با خریداران منعقد شده بود، به آنها اعلام شدهاست. نگاهی به تعداد سکههای پیش فروش و تحویل شده به خریداران نیز نشان میدهد که بیشتر سکههایی که نزد بانک ملی باقی مانده مربوط به فروشهای قطعی در سررسیدهای شش ماهه است.
سکههایی که روی صاحبانشان را ندیدهاند
پیگیریهای «ایرنا» از شبکه بانکی کشور نشان میدهد که از مجموع بیش از ۷ میلیون و ۶۱۷ هزار سکه پیشفروش شده، سررسید بیش از ۴ میلیون و ۲۷۵ هزار سکه در پایان آبان ماه امسال به سر آمده و با توجه به توزیع بیش از ۹۸ درصد سکهها بین خریداران، حدود ۴ میلیون و ۱۷۵ هزار سکه به دست صاحبانشان رسیدهاست. با این حال، نگاهی به تاریخ سررسید سکهها نشان میدهد تعداد سکههای سررسید یک ماهه ۷۹۸ هزار و ۹۸۰ قطعه بوده که خریداران تا اواخر آبان ماه مهلت دریافت آن را داشتند و براساس آخرین اطلاعات بیش از ۷۹۷ هزار سکه تحویل دادهشده؛ یعنی ۹۹/۸ درصد سکههای سررسید یک ماهه با موفقیت توزیع شدهاند. درباره سکههای سررسید سه ماهه که بیش از ۸۹۵ هزار و ۸۰۰ فقره پیش فروش شده بود، نیز تاکنون بیش از ۸۹۲ هزار و ۲۰۰ سکه تحویل خریداران شدهاست که از تحقق ۹۹/۷ درصدی توزیع آن حکایت دارد، هرچند که حدود ۳ هزار و ۶۰۰ قطعه نزد بانک ملی ایران قرار دارد. هر چند بالای ۹۸ درصد از خریداران سکه در سررسیدهای خود به بانک مراجعه کرده و کالای خود را تحویل گرفتهاند، اما نمیتوان از سکههای رسوب شده در بانک صرفنظر کرد.
پیگیری «ایرنا» از بانک ملی ایران نشان میدهد که برخی خریداران که اغلب در تعداد بالا سکه خریدهاند، به دلیل آنکه مکان امنی برای نگهداری سکه خود ندارند، ترجیح میدهند که سکه در بانک باقی بماند.