
دموکراتهاي کنگره در تلاش براي استفاده از متمم بيست و پنجم قانون اساسي امريکا براي تشکيل کميسيوني براي تأييد عدم سلامت روان «دونالد ترامپ» هستند تا بتوانند از اين طريق او را برکنار کنند. همزمان شكافها در كابينه ترامپ افزايش يافته است و گزارشها حاكي از تغيير وزير خارجه امريكا حكايت دارد.
با گذشت شش ماه از روي كارآمدن دونالد ترامپ، رئيسجمهور امريكا واكنشها نسبت به سياستهاي جنجالي وي ادامه دارد. گروهي از دموکراتهاي مجلس نمايندگان امريکا در تلاش هستند متمم بيست و پنجم قانون اساسي امريکا که اجازه برکنار کردن دونالد ترامپ را به دليل ناتواني ذهني ميدهد، به جريان بيندازند. به گزارش خبرگزاري اسپوتنيک، جيمي راسکين، از دموکراتهاي مجلس نمايندگان امريکا لايحه عزل دونالد ترامپ را ارائه کرده است. براساس آن بايد کميته ويژهاي تشکيل شود تا تشخيص دهد دونالد ترامپ توانايي ذهني براي خدمت در اين مقام را دارد يا خير. طبق متمم 25 قانون اساسي امريکا، رئيسجمهور امريکا که به لحاظ ذهني براي انجام وظايفش مناسب نباشد، عزل ميشود. علاوه بر راسکين، ۲۴ تن از دموکراتهاي ديگر مجلس نمايندگان امريکا هم اين لايحه را امضا کردند. راسکين در توضيح ارائه اين لايحه گفته است: «اگر به روند مسائلي که از ماه ژانويه روي داده نگاهي بيندازيد، متوجه يک واقعيت عجيب و غريب از وقايع و حوادث ميشويد.»
اين دموکرات امريکايي خواستار تشکيل يک کميته غيرحزبي براي نظارت بر توانايي رئيسجمهور امريکا شده است و اعضاي آن بايد از سوي رهبران کنگره تعيين شوند. او تأکيد کرد: «اين کميته نظارت بايد متشکل از چهار روانپزشک، چهار پزشک و سه عضو ديگر که ميتواند شامل يک رئيسجمهور سابق، معاون رئيسجمهوري يا مقام ارشد سابق دولت باشد، تشکيل شود.» لايحه تازه معرفي شده راسکين خواستار ايجاد کميسيون نظارت بر ظرفيتهاي رئيسجمهور ميشود که اين کميسيون متشکل از اعضايي است که رهبران کنگره آنها را منصوب کردهاند. بنا به گزارش نشريه «فريبيکن»، وظيفه کميسيون مذکور، تعيين سلامت روان ترامپ است و از چهار روانپزشک، چهار پزشک و سه عضو ديگر ميشود که احتمالاً رئيسجمهور سابق، معاون رئيسجمهور و يک مقام ارشد از دولت قبل امريکا ميشود.
جيمي راسکين با بيان اينکه دو جناح سياسي اصلي در کنگره از او حمايت ميکنند، تأکيد کرده برخي از جمهوريخواهان که نامشان اعلام نشده، به صورت ضمني از اين حرکت حمايت کردند. براساس بخش اول متمم مذکور، در صورت فوت، برکناري يا استعفاي رئيسجمهوري امريکا، معاون او به عنوان رئيسجمهور جايگزين ميشود. نانسي پلوسي، رهبر اقليت مجلس نمايندگان امريكا دو ماه پيش در سخناني با ابراز ترديد درباره صلاحيت دونالد ترامپ براي سمت رياست جمهوري، گفته بود خود ترامپ زمينه را براي استيضاح تقويت کرده است. پيشتر نزديك به يك ميليون نفر از مردم امريكا در واكنش به سياستهاي ضدمهاجرتي ترامپ، با امضاي طوماري از كنگره خواسته بودند تا ترامپ را استيضاح كند. از سوي ديگر، سر جان سائرس، رئيس سابق سرويس اطلاعات مخفي انگليس موسوم به« امآي ۶ » ضمن اعلام اينکه امريکا به رهبري دونالد ترامپ بزرگترين تهديدي است که جهان امروز با آن مواجه است، هشدار داد: «سياستهايي که اين رئيسجمهور تفرقهانداز امريکا دنبال ميکند تأثير مخرب شديدي را روي جهان خواهد گذاشت.»
شكاف در كابينه
درحالي كه تا چندي پيش زمزمههاي شكاف در كابينه دونالد ترامپ به گوش ميرسيد، الان خبرها از تغييرات جدي در بين مقامات كاخ سفيد حكايت دارد. يک پايگاه امريکايي گزارش داد که احتمالاً ممکن است نيکي هيلي، نماينده امريکا در سازمان ملل به دليل عملکرد نامناسب رکس تيلرسون در وزارت خارجه و همچنين اتخاذ مواضع بعضاً مغاير با مواضع رئيسجمهور امريکا از سوي وي، جانشين تيلرسون در وزارت خارجه شود. به گزارش پايگاه نشنال ريويو، در حال حاضر به نظر نميرسد رکس تيلرسون ديپلمات ارشد دولت ترامپ باشد. او در وضعيتي قرار دارد که منزوي شده و از جانب کاخ سفيد علاقه و همکاري چنداني دريافت نميکند. بسياري از حرفهاي دونالد ترامپ، رئيسجمهور امريکا اغلب مغاير با حرفهاي تيلرسون درباره مسائل مهم از جمله مناقشه اخير قطر با عربستان بودهاند، به نحوي که اينگونه به نظر ميرسد تيلرسون نفوذ چنداني در سياستهاي امريکا ندارد. تيلرسون و ترامپ در ماههاي اخير در مورد برخي مسائل سياست خارجي از جمله برنامه هستهاي ايران و بحران كشورهاي عربي با قطر بايكديگر اختلافنظر داشتند و گمانهزنيهايي ميشد كه احتمالاً تغييراتي در هرم وزارت خارجه امريكا ايجاد شود.